5 întrebări pe care să ți le pui înainte să cheltui bani aiurea

5 întrebări pe care să ți le pui înainte să cheltui bani aiurea

5 întrebări pe care să ți le pui înainte să cheltui bani aiurea

1280 853 AnaMaria

Banii zboară nu alta, vin rar, pleacă rapid … măi să fie!

Greu de ținut în frâu, ușor de cheltuit. Și din fericire avem pe ce cheltui.

Îmi amintesc în copilăria mea magazinele cu rafturi goale sau cu câteva borcane de murături și cutii de carton cu Tix. Din fericire mama a știut să facă mâncare și nu am simțit lipsurile, dar știu că situația nu a fost așa în orice casă.

Cei mai tineri decât mine nu au prins perioada de dinainte de revoluție dar poate au trăit într-o familie în care ”nu avem” se auzea ca răspuns automat la orice solicitare. Mai era și varianta cu MERIȚI? NU MERIȚI! Despre care am scris două articole pe care le găsești  aici și aici.

Care este consecința faptului că acum o ducem bine, avem bani, avem pe ce să cheltuim bani, știm că merităm?

Pentru că acum avem bani ….cheltuim de multe ori nechibzuit, emoțional, impulsiv.

La final de lună degeaba ne gândim unde au dispărut banii din conturile noastre când oferta din jur este atât de mare și tentația incurajată de tot ce mișcă în jurul nostru.

Eu mă uit pe bon la cumpărături de fiecare dată înainte să ies din magazin, nu pricep cum câteva lucruri nu foarte scumpe duc la un total atât de mare. Și eu fac cumpărături cu listă, iau ce am nevoie, nu iau ce este mai scump, urmăresc reducerile etc etc.

Oricît aș fi eu de strângătoare de felul meu, am perioade în care cheltui aiurea mulți bani. Folosesc lucrurile pe care le iau, dar sincer mulți sunt și bani aruncați pe geam. Îmi spun că merit, că muncesc mult, că de fapt acești bani sunt un procent mic din venitul meu, dar realitatea este că nu îmi cade deloc bine când banii și emoțiile mă conduc pe mine în loc să fie invers.

Acum stau și mă gândesc la cei care sunt mai cheltuitori de felul lor, la cei care nu își calculează banii, la cei care reacționează la emoții cu scosul cardului din portofel și apoi se prind de cap încercând să acopere găurile financiare pe care singuri și le sapă.

Dacă și tu simți că banii și se scurg printre degete de multe ori îți recomand să îți pui aceste întrebări înainte de a da banii:

Chiar am nevoie să fac această cumpărătură?

Nevoie înseamnă că nu pot trăi fără acest lucru, că este o necesitate urgentă.

Creierul tău te va convinge că ce vrei să cumperi este chiar o nevoie așa că ia-ți un minut și vezi cum ai putut trăi până acum fără acel lucru?

Dacă vorbim de un medicament, de un geam nou pentru că cel care trebuie înlocuit s-a spart, de un frigider nou pentru că cel vechi nu mai poate fi reparat, clar vorbim de o nevoie.

Vezi dacă te poți descurca și fără acel lucru sau dacă găsești ceva mai ieftin sau gratis pentru a evita cheltuiala.

De câte ori ai nevoie să dai găuri în pereți? Poate împrumuți sculele de care ai nevoie și pui banii pe care i-ai fi cheltuit la fondul tău de urgență sau de siguranță.

De câte ori voi folosi acel obiect?

Avem haine care zac in șifonier pentru că sunt ori pentru evenimente, ori pentru când slăbim sau ne îngrășăm, ori pentru că au fost luate la impuls și nu se potrivesc cu nimic altceva sau pur și simplu nu ne mai plac.

Avem seturi de scule de făcut treabă prin casă și în același timp vreun tablou stă pe dulap că nu am bătut un cui în ultimele 6 luni.

Uneori ne ia entuziasmul să facem treabă, fie în casă, fie în afara casei, fie legată de noi –cum ar fi un hobby nou, o afacere part time și așa mai departe.

Luați de val cumpărăm multe și apoi rămân abandonate pe undeva, ne trece entuziasmul înainte de următorul salariu, dar banii dați sunt duși deja și din păcate degeaba.

Dacă ai nevoie de o rochie de gală pentru un eveniment care se întâmplă o dată pe an caută una de închiriat. Dacă ai mai multe evenimente caută o ținută care se poate accesoriza și purta de mai multe ori.

Dacă ai nevoie de ceva o dată punctual încearcă să găsești soluții mai ieftine în jur, nu da banii pe ceva ce nu folosești și doar depozitezi sau apoi arunci.

Poți să îți faci un mic calcul și să împarți valoarea la numărul de folosiri și așa vezi dacă cheltuiala are sau nu sens.

Ce m-a apucat ACUM să vreau să cumpăr acel lucru, obiect, experiență?

Adică de ce acum?

Dacă îți vine să cumperi pentru că ai văzut asta la un prieten, la un coleg, la vecini, într-o reclamă este clar că poți trăi și fără acel lucru.

Este vreun sentiment sau o emoție sau o stare care te-a făcut să cauți ceva de cumpărat?

Poate ești trist, te simți singură, te gândești că meriți, te-a supărat ceva și vrei să îți faci o bucurie și așa mai departe. Ei bine cheltuitul banilor este doar un pansament de moment, unul cam scump și rar s-a dovedit a fi eficient.

 

Am bani de cheltuit acum pe asta?

Fă-ți bugetul. Ține-ți cheltuielile în frâu.

Cei care progresează financiar și prin urmare și personal, și social sunt cei care îți organizează bine banii și o parte din ei îi invetesc în creștere și dezvoltarea lor, în securizarea lor financiară.

Când cheltui tu dai din banii pe care i-ai muncit.

Calculează cât timp îți vinzi pentru a cumpăra ceva de ce nu ai nevoie?

Merită să muncești ore întregi pe lucruri pe care nu le folosești? Zic că nu, dar trebuie să zici și tu asta, în definitiv sunt banii tăi și timpul tău în joc.

Citește și articolele despre buget (click pe titlu, nu le rata):

5 pași ca să îți faci bugetul de cheltuieli, simplu și eficient

Bugetul, restricție sau libertate?

Cum să îți revii financiar după ce ai cheltuit prea mult

 

Ce se întâmplă dacă nu cumpăr asta acum?

Este întrebarea de aur.

Dacă ești sincer sau siceră vei ști exact când răspunsul este NIMIC, adică nu se întâmplă nimic serios dacă eu sar peste această cheltuială oarecum inutilă.

Cu cât îți organizezi mai bine banii cu atât vei avea mai puține tentații de a cumpăra impulsiv sau ”la ochi”.

Când avem copii multe cheltuieli ni se par urgente și dacă acum nu cumpărăm x, y, z pare a fi dezastru.

emotii, copil, parenting

Sursa foto Pexels

Întreabă-te suplimentar dacă tu cumperi pentru copilul tău sau pentru copilul din tine?

Și așa o să ții în frâu cheltuielile inutile pe haine care rămân mici înainte de a fi îmbrăcate, jucării scumpe cu care se joacă de câteva ori și așa mai departe.

Lipsurile din copilăria noastră apasă butoane dureroase și încercăm să vindecăm această durere, umilință, rușine prin ceea ce cumpărăm copiiilor. De multe ori ei nu au nevoie de tot ce le cumpărăm, și vedem și noi asta dar e greu să ne oprim.

De câte ori îți vine să cheltui aiurea pe ceva scump de care copilul nu are nevoie pune banii într-un cont, schimba-i în valută și economisește-i pentru ceva cu adevărat important pentru copil. Simți nevoia să faci ceva bun pentru copil? Investește în dezvoltarea de abilități, în dezvoltarea fizică și emoțională, sau fă o asigurare pentru studii, toate acestea sunt mai de folos decât jucăriile scumpe pe care ai fi tentat/ă să le cumperi.

Ai grijă de banii tăi. Banii contează!

Photo cover by Andrea Piacquadio from Pexels

Îți recomand cu drag!

Îți reamintesc că am un curs video care îți explică cum funcționează creierul nostru și de ce suntem atât de ușor de manipulat când mergem la cumpărături. Vei învăța cum să recunoști multe trucuri folosite de magazine și de vânzători și astfel să ții mai mulți bani în buzunar.

Crede-mă că după acest curs vei privi mersul la cumpărături altfel! Dar cel mai important este că îți vei ține banii în cont în loc să îi cheltui aiurea sub influența celor din jur.

Detalii despre acest curs foarte foarte interesant găsești AICI

Dacă simți că banii fug de tine și nu știi cum să îi economisești îți recomand acest  Curs video: Și tu poți să faci economii!

Vei invăța diferite strategii care să te ajute să pui bani deoparte și să nu îi faci praf când se adună.

Poate părea ușor să faci economii prin ochii unui econom, dar este al naibii de greu când acest obicei nu l-ai prins din copilărie, când nu ai avut parte de educație financiară, când ai anumite frici sau blocaje care te fac să te scapi de bani.

Leave a Reply