În legătură cu banii putem face muuuulte greșeli, mai multe greșeli decât lucruri corecte.
Dar acest cuvânt CORECT, legat de bani, depinde de la persoană la persoană.
Sunt reguli universale, dar totuși, dacă ceva nu mi se aplică sincer nici nu contează, nu simțiți asta?
Zilele astea mi-am dat seama că o tăietură la deget o să doară mai mult, mai tare, mai ”imediat” decât încălzirea globală sau vaccinul anticovid, și asta este valabil pentru 99% dintre oameni cred.
Dimineața, ca tot omul, îmi iau telefonul și mă uit la mesajele primite.
Credeți că încep cu cele grave și posibil nasoale legate de job, de vreun deadline, de ceva pentru care nu am destul timp?
Nu!
Încep cu horoscopul, poza cu vreo glumă de la un prieten, cu vreo rețetă nouă legată de ingredientul minune care mă face tânără și frumoasă, răspunsul la vreun mesaj trimis de cu seara unei prietene, și așa mai departe, apoi, după ce mă spăl, mă îmbrac și îmi beau cafeaua mă ocup de chestii ”serioase”.
Oriunde mă duc, oamenii îmi vorbesc despre bani, despre problemele lor legate de bani sau despre potențiale investiții din care în 3 ani ești milionar … la naiba, pe toate le ratez, nu mă bag în chestii facile, mie îmi place să fie mai greu, așa.
În investiții știți că nu mă bag, nu discut, nu dau sfaturi, nu e bucata mea de plăcintă ca să zic așa.
Cei mai mulți educatori financiari din România sunt specializați pe zona de investiții, oameni și faini și deștepți, pe cei mai mulți îi cunosc personal și îi respect, așa că aveți material de studiu suficient. Ce pot să vă spun e că nici Waren Buffet la o cină de 2 milioane de dolari nu o să vă spună exact-exact-exact în ce să investiți, de voi ține și de mulți alți factori pe care trebuie să învățați cum să îi luați în considerare.
DAR, cel mai des în discuțiile cu oamenii mă întâlnesc cu VINA, condimentată cu frica de a face tot timpul ceva greșit cu banii.
Azi tocmai am deschis o noua grupă care începe cursul de 6 săptămâni Tu și banii tăi, și mă gândeam ce mesaje de început voi primi de la ei, așa mi-a venit ideea acestul articol, pentru că deja mă îndrept către 300 de cursanți și mesajele se cam repetă… you are not alone!
Hai să vă spun 5 lucruri pe care le-aș pune într-un top al greșelilor legate de bani:
Cu singuranță sunt mai multe, le las aici pe primele 5 care îmi vin în cap, dacă ai și alte idei mă bucur să mi le transmiți, îi inspirăm și pe alți cititori.
-
Te iei după alții
Fie că e vecinul, cineva din familie, colegii de la birou, șeful, cei de la televizor și așa mai departe, ei bine, greșești. Tentația e mare, știu, de când ne naștem vedem și vrem. Uneori vrem ceva doar pentru că altul are acel lucru, mai mult de atât, pentru că vedem că e fericit cu acel lucru, deci ne gândim … dacă aș avea și eu aș fi fericit.
Și așa îmi iau și eu ACEA mașină, plec în ACEL concediu, și fac ce fac, îi imit pe alții în fuga către fericire, care mă duce spre fericirea altora și mă lasă pe mine fără bani în buzunar. Ei sunt mulți, eu unul, nu pot fugi destul după visele mele, dacă le adaug și pe ale lor sunt zilnic în prag de faliment personal și tot fără să ating fericirea.
Ai prietenii pe care ți-i dorești? Îi poți suna oricând? Îți sunt prieteni și dacă rămâi mâine fără nimic? Te simți bine împreună cu ei sau e o veșnică competiție?
Citește si articolul: Ce are altul este mai bun?
Știu oameni care și-au schimbat grupul de prieteni. Cei cu copii adolescenți se tem de influența celor din jurul copilului lor, fix la fel ar trebui să ne îngrijoreze influența prietenilor cu care ne înconjurăm. Uneori trebuie să lăsăm deoparte orice ne face rău, prietenii care ne influențează negativ, sau cei care ”se țin după noi” de parcă am fi într-o competiție.
Uită-te la lucrurile care te înconjoară și pe care ai dat bani mulți.
Chiar ți le-ai dorit tu? Îți aduc fericire?
Dacă ai răspuns da, perfect, stai pe linia ta, nu greșești când îți cheltui banii pe ce îți aduce ție și celor dragi fericire.
-
Ai un nivel de trai înalt față de banii pe care îi câștigi
De multe ori ne așteptăm să ne fie ușor. Ne comparăm cu cei care au mai mult, eventual cu cei cărora le-a picat din cer, mai avem și un pic de invidie și ajungem la concluzia MERIT.
Și uite așa, înainte să ai o stabilitate financiară îți iei o mașină mai scumpă decât ar fi cazul, dar nah, te vede lumea cu ea, e altă senzație, așa, de toți banii. Sau îți iei o casă prea mare, mare nu pentru nevoile tale, ci pentru buzunarul tău, e păcat să ajungi acasă doar ca să dormi că esti plecat să muncești să o plătești.
Sau te duci și tu în Maldive și Dubai, păi cum, să ajungă Dana secretara acolo înaintea ta și să pună poze pe toate canalele de comunicare de viuiește firma? Apoi să vină Dănuța la muncă în Ianuarie bronzată de să nu o recunoști și tu să stai în concediu să faci curat în cămară printre murături?
La banii tăi, la valoarea ta, cum să accepți asta cu inima curată și să lași tu banii ăia în cont, sau mai mult chiar să îi investești în ceva ce te ajută să te bronzezi când Dănuța va trăi din cine știe ce.
Dar viața se trăiește aici și acum , tentația (și invidia uneori, să fim sinceri) e mare și uneori ne întindem mâna în bani mai adânc decât este cazul.
-
Vrei să impresionezi, să arăți că ai bani
Dacă în viața ta ai avut problemecu banii, ai simțit umilința de a nu avea, poate ai purtat hainele fraților sau verișorilor mai mari, sau nu ai primit o jucărie sau altceva ce îți doreai mult, sau nu ai fost la ziua unor copii pentru că nu erai de nasul lor, sau profesorii te-au tratat altfel că mama nu venea cu atenții la ei, sau sau sau … scenarii sunt cu miile, ei bine acum vrei să ștergi durerea aia și să arăți că ai, că nu te mai pot umili, că nu te mai pot privi de sus.
Ce faci ca să arăți asta? Dai bani pe tot ce se vede, mașină, casă, haine, spa, vacanțe cu multe poze pe social media, gadgeturi și orice altceva ce pare scump.
Când îți dai seama că tu cu tine ai de făcut pace, nu mai ai de demonstrat nimic numănui și ești bine, o să dai banii pe alte lucruri care contează și care îți aduc adevărata fericire, nu care doar acoperă răni care încă dor.
Ai văzut poze cu cei mai bogați ai lumii? Vezi cum sunt îmbrăcați? Ei nu mai au de demonstrat nimic, nimănui, sunt bine ei cu ei.
-
Nu te educi financiar, nu ai grijă de banii tăi
Educația financiară este de bază în viața ta. Acesta este un domeniu care trebuie să te intereseze, pentru că de bani ne folosim din prima și până în ultima zi a trecerii noastre pe aici.
Nu lăsa pe nimeni să decidă pe banii tăi, deține controlul lor.
Poate articolele din ziare și reviste și anumite bloguri par chineză pentru tine, ei bine, sunt pentru specialiști, tu citește ce înțelegi.
Sunt destule cărți, materiale pe bloguri, pe youtube, apoi poți merge mai departe cu diferite cursuri de educație financiară, unele mai scurte, altele mai lungi, mai ieftine și mai scumpe, o să simți tu care ți se potrivește, citește cu atenție descrierea și decide să investești în tine.
Pare complicat, dar nu este, crede-mă. Un simplu calcul al banilor îți va schimba viața, vei decide unde dorești să meargă banii tăi încă înainte să îi ai, totul va căpăta sens, vei simți că te îmbogățești peste noapte.
Evident eu îți recomand cursul meu vedetă Tu și banii tăi, cursul pe înțelesul tuturor, iubit de cei care l-au făcut pentru că le-a schimbat viața în bine, mai mult sau mai puțin, după caz, dar fără excepție pentru cei care i-au dedicat timpul necesar.
-
Te simți vinovat în legătură cu banii tăi
Lasă vina.
Nu te-ai născut să simți vină, alții te-au învățat să o simți, alții care au comparat ce ai făcut cu ce ar fi făcut ei și au dat un verdict: nu așa / nu e bine/ ce prostie/ nu te pricepi / habar nu ai/ vai de capul tău.
Statisticile arată că 70% dintre oameni trăiesc în haos financiar, adică nu își calculează banii, nu știu pe ce li se duc banii, nu au economii și au datorii.
Deci daca ești printre ei, ești parte din regulă. Ca să fii excepție, trebuie să faci lucrurile altfel.
Îți recomand să stai tu cu tine, să te gândești cum arată viața pe care o visezi, ce contează pentru tine, ce îți dă sens și îți aduce fericire, împlinire, bucurie. APOI să ai grijă că banii merg pe nevoile tale de bază și restul se duc pe ce contează pentru tine, pe termen scurt, mediu și lung.
Bucuria pe care o vei simți zilnic va șterge vina strat cu strat, va șterge părerile altora una câte una, va șterge gândurile negre nuanță cu nuanță.
Folosește banii ca să te bucuri de viață. Sunt doar un instrument.
Nu le da mai multă putere decât merită.
Respectă-i și fă-i să vină la tine, atrage-i, luptă pentru ei atât cât trebuie.
Banii sunt un instrument. Învață să îl folosești.
Să fie belșug, să ne fie bine!
Photo cover by Ekaterina Bolovtsova from Pexels
Îți recomand să citești mai departe:
Falșii bogați și cum să nu ajungi la fel.
Bogăția nu înseamnă mai mulți bani