Ne-am dori o viață fără probleme, chiar dacă în teorie acceptăm faptul că ar fi teribil de plictisitor.
Vă place să citiți?
O carte fără un conflict, fără probleme, fără o persoană care să se chinuie să rezolve ceva, nu are niciun magnet, nu atrage cu nimic. Dar viața bate cartea și fiecare trece prin probleme, mai mici sau mai mari.
De multe ori, în timpul studiilor în timp ce făceam MBA-ul sau ulterior în activitatea de antreprenor, m-am gândit că multe principii de afaceri se aplică și în viața de zi cu zi, iar pe unele le-am adoptat ulterior în cursurile mele de educație financiară pentru adulți.
Îți propun câteva metode pe care le poți aplica și tu când ai probleme, preluate din managementul de afaceri:
-
Concentrează-te pe treaba ta
Întreabă-te dacă problema este sau nu în controlul tău.
De multe ori avem atitudine de salvator, ne asumăm problemele celorlalți și încercăm să le rezolvăm. Asta înseamnă timp și bani, pierduți evident. Nu poți ajuta un om care nu vrea să fie ajutat.
Citește și articolele
Nu ajuta oameni ce nu vor să fie ajutați, nu confunda businessul cu voluntariatul
Cât să donezi și să îi ajuți pe cei din jur? Despre limite în generozitate.
Uneori nevoia de control te poate împinge să fii peste tot, ca să nu îți scape ceva.
Ei bine, în ceea ce te privește pe tine și pe copiii tăi mici este de înțeles că vrei să ai lucrurile sub control, însă dacă faci asta și pentru adulții din viața ta, pentru partener-parteneră, părinți, prieteni, vecini, colegi de muncă, este cazul să iei o pauză.
În alte cuvinte nu îți face probleme când nu ai, vezi-ți de ale tale dacă vrei să ajungi cu ele la un capăt.
Fă o listă cu toate problemele care te apasă, apoi vezi care sunt în controlul tău și care nu.
Bun, acum că ai stabilit dacă problema este în controlul tău și ai decis că te concentrezi doar pe problemele tale, citește mai departe.
-
Fă o listă de priorități
Dacă ai auzit de principiul Pareto, știi că proporția de 80/20 se aplică cam peste tot, în afaceri și în viață. Adică s-ar putea ca 80% din consecințele problemelor tale să fie generate de 20% din cauze.
Ia lista de mai sus și da note de la 1 la 10 în funcție de prioritatea pe care simți să o dai problemelor.
Evident problemele notate cu 1-2-3 sunt cele importante, sunt problemele care îți afectează viața și care generează și alte probleme în listă.
De exemplu: lipsa banilor poate fi o problema, dar pe listă să mai găsești și alte probleme cum ar fi restanțe la creditul bancar sau certuri în casă, generate din problema ”lipsa banilor”.
Ei bine, dacă rezolvi această problemă, celelalte vor dispărea sau vor scădea în intensitate și se vor îndrepta către o rezolvare.
Acum știi că pentru această problemă notată cu 1, ”lipsa banilor” trebuie să faci un plan și să îl pui în aplicare, adică poți decide: să îți organizezi banii, să faci un buget, să tai cheltuielile inutile, să îți cauți un nou loc de muncă mai bine plătit sau poate un al doilea loc de muncă și așa mai departe.
-
Vezi care este rădăcina problemei
Avem un obicei de a trata simptomele și nu problema.
Luăm un antiinflamator pentru o durere de măsea în loc să mergem la doctor să tratăm caria. Trece pe moment, dar problema se întoarce după un timp, chiar mai gravă.
La fel facem cu multe probleme, găsim soluții pe moment și doar le prelungim.
Ne împăcăm și o ”luăm de la capăt” după o ceartă legată de bani, facem liniște ca să fie bine, dar nu ne așezăm la masă să discutăm un buget al casei ca doi adulți. Nu am fost învățați cum se face, nu știm cum se face, ne este frică.
Ne învârtim în cercul de ceartă (la fiecare jumătate a lunii când banii sunt duși, de fiecare dată când partenera cheltuie haotic pe un capriciu, de fiecare dată când partenerul face o cheltuială despre care aflăm târziu) și împăcare (credem promisiuni auzite pentru a mia oară).
Caută rădăcina, te ajută să rezolvi problema pentru totdeauna.
-
Ia decizii, aplică soluția, asumă-ți consecințele
Da, ai nevoie de curaj să rezolvi rădăcina problemei. Stai, analizează, vezi care este rădăcina, vezi ce opțiuni de rezolvare ai și decide ce faci mai departe.
Avem mii de frici, cu toate că ne-am născut doar cu două – frica de a nu fi scăpați și frica de zgomote, toate celelalte le-am dobândit din mediul în care am fost crescuți.
Și avem multe scenarii cu ”dacă”, pe care ne este frică să ni le asumăm.
Stăm ca broasca la fiert, acceptăm probleme pe rând și facem din ele un mod de viață, o zonă de confort inconfortabilă.
Știți oamenii aceia care se plâng tot timpul? Nu cer sfaturi, doar se plâng. Apoi, dacă le dai soluții vor găsi scuze, mii de scuze, nu pentru că nu înțeleg sfaturile sau pentru că nu ar știi ce au de făcut, ci pentru că nu vor să își asume consecințele.
Acești oameni nu evoluează în viață, sunt tot timpul victime.
Decide că nu ești o victimă. Tu poți găsi rezolvarea la problemele tale. Decide, aplică, asumă-ți!
-
Cere ajutor. Apoi acceptă-l.
Ne este rușine să cerem ajutor. Să ne plângem putem, da, e ok, acceptabil, dar să cerem ajutor ne vine greu.
Ar trebui să recunoaștem că suntem vulnerabili, adică …. oameni, nu eroi din cărți și filme.
Învață să ceri ajutor atunci când ai nevoie.
Apoi învață să îl accepți!
O să vezi că de multe ori cineva care a trecut prin acea problemă poate să te ajute cu o soluție bună și rapidă.
Sunt manageri care se luptă cu probleme, sunt alții care știu că un specialist poate veni cu soluții care să îi salveze mulți bani și mult timp. În viața de zi cu zi putem pierde mult mai multe – încredere în noi și în cei din jur, oportunități, prietenii, relații, inclusiv timp și bani.
Apelează la ajutor când este cazul. Se spune că nu poți rezolva o problemă cu aceeași minte cu care ai generat-o. O părere din afară te poate ajuta să vezi lucrurile din alt unghi, poate cel corect.
Sper ca ideile de mai sus să fie de folos (și să fie nevoie de ele cât mai rar).
Să fiți bine!