Mă întâlnesc cu persoane care îmi spun:
Ana, jobul nu mă mai face fericită. Am un loc de muncă bun, colegi faini, și totuși nimic nu mă mai atrage.
Ana, mi se pare că nu sunt în stare de nimic altceva. Dacă rămân fără job sunt în aer. Acum câștig mult, dar nu știu ce m-aș face dacă ar trebui de mâine să fac altceva. Încerc să pun bani deoparte și nu prea îmi iese, cum îi adun, cum îi fac praf.
Ana, habar nu am câți bani îmi trec prin mână, la final de lună rămân fără bani și simt că așa nu se mai poate.
Ana, praf fac toți banii de la o lună la alta și nu sunt puțini. Mi-e groză de anii în care nu o să mai pot face atâția bani. Ce o să mă fac atunci? Încerc să nu mă gândesc.
Ana, dacă încep să învestesc oare o să cheltui mai puțin? Sunt dezastru cu banii.
Ana, aș vrea să fac mai multe în viața asta. Să simt că am sens.
As vrea să încep o afacere, dar nu am idee ce ar merge. De unde să încep?
Ați înțeles ideea, nu are rost să dau mai multe exemple.
Lipsa de sens, senzația de gol, dorința de a face ceva semnificativ în viață, plus nevoia de securitate financiară, apar când ne mai maturizăm puțin.
Deja oamenii mă știu că sunt una cu Financial Parenting și unii simt nevoia să îmi vorbească despre relația lor cu banii oriunde am fi, la evenimente la care sunt și eu invitată la fel ca ei.
Mă deranjează? Niciodată!
Știu că dintr-o singură discuție de câteva minute cu mine unii și-au schimbat relația cu banii. Uneori un moment de AHA ajunge ca să îți resetezi o valoare, să anesteziezi o credință limitativă, să rescrii ceva implantat în copilărie și rezultatul se vede rapid.
Acum două zile după o scurtă discuție telefonică de pe partea cealaltă am auzit ”mi-ai deschis ochii, nu îmi vine să cred că ai făcut asta în câteva minute, văd cu totul altfel lucrurile acum, e wow”.
Uneori o persoană din afară vede lucrurile mai obiectiv, iar dacă le-a văzut câțiva ani în mai multe situații le vede și prin ochelari care focalizează bine. Sfătuiți-vă cu cei din jur, dacă nu vă ajută măcar nu vă încurcă.
Bun, și Ana, adică eu Anamaria, dă/dau câteva sfaturi.
Primul: pune mâna pe carte, citește cărți de educație financiară, de dezvoltare personală, motivaționale biografii ale unor oameni pe care îi admiri și cărți despre antreprenoriat.
DE CE?
Cele 5 tipuri de cărți pe care recomand să le citești:
Cărți de educație financiară
Aceste cărți de educație financiară te pun pe linia dreaptă dacă tu acum nu îți ții nici măcar un simplu buget pe un caiet de matematică sau într-un xls.
Te învață ABC-ul relației cu banii, cum să te raportezi la ei, cum să le dai importanță și când, cum să analizezi prioritățile când ai banii pe mână, strategii să cheltuieși cu cap, strategii să îți pui vârsta a treia într-o zonă de siguranță și multe altele.
Dacă crezi că educația financiară este (sau ar trebui să fie doar) despre investiții ești într-o fază în care vezi investițiile ca un copil care o așteaptă pe Zâna Măseluță sau pe Moș Crăciun. Investițiile nu înseamnă îmbogățire peste noapte, înseamnă un mare risc pe care trebuie să înveți (singur) să ți-l asumi. Înseană banii care pot să dispară de pe o zi pe alta, sau să se înmulțescă (cam niciodată de pe o zi pe alta).
Altefel spus fă pace în relația ta cu banii, adu această relație într-o zonă de echilibru în care decizi pentru tine și în conformitate cu ce contează în viața ta fără să te iei după alții, și apoi lucrurile se vor așeza cum trebuie și vei trece către capitolul de investiții – aș adăuga fără să îi copiezi pe alții, ci după cum vei știi că ți se potrivește în funcție de banii pe care îi ai de investit, profilul tău de risc și așa mai departe.
Cărți de dezvoltare personală
Sunt în mare trend aceste cărți.
Din unele scoți mai multe idei decât poți duce, din altele poate scoi vreo două trei idei de aplicat în viața ta.
Ce este important? Să și aplici ceva din ce citești.
Să faci mici schimbări în bine.
Să iei teoria din carte și să o aplici la realitatea ta, astfel încât să ți se potrivească.
Vei învăța că lucrurile ți se întâmplă dacă nu îți asumi responsabilitatea pentru ce ești și ce ai.
Dacă ceva nu merge bine în viața ta tu ești responsabil și doar tu poți schimba asta.
Rezultatele micilor schimbări o să apară în timp, de la an la an o să fi alt om.
Fă-ți un obicei de a citi câte un capitol pe zi măcar dintr-o astfel de carte. Nu ai timp în unele zile să citești? Pune un video motivațional sau un episod de podcast și asculta-l cât timp ești pe drum către muncă.
Cărți motivaționale
Acestea sunt o plăcere să ce citești.
Îți cresc vibrația, îți cresc entuziasmul, îți dau speranță, apoi motivație și mai departe energie să simți că și tu poți tot ce ai crezut, sau te-au făcut alții să crezi, că nu poți.
Aceste cărți te învață că și tu meriți.
Toate acele lucruri pe care alții le au sunt și pentru tine – indiferent că vorbim de lucruri cu bani cum ar fi case frumoase, mașini, acces la servicii premium, fie că sunt fără bani cum ar fi o relație de cuplu împlinită, o relație bună cu cei din jur, capacitatea de a te bucura acum și aici de ceea ce ai în loc să stai în depresie pentru lucrurile pe care ți le dorești (și pentru care probabil nu faci nimic și aștepți să cadă din cer).
Te ajută să vezi că nu e totul roz, că cei din jur poate nu te ajută, nu te sprijină, ba poate chiar te bârfesc și îți pun bețe în roate, dar te învață și să nu te uiți la asta ci să îți vezi de drumul tău către obiectul pe cere vrei să îl atingi.
Biografii ale unor oameni de succes
Succesul este un termen relativ.
Pentru unii oameni succes înseamnă mulți mulți bani, pentru alții impact asupra umanității, pentru alții să facă un bine cuiva în fiecare zi, pentru alții să salveze planeta pentru generațiile viitoare, pentru alții să fie fericiți în fiecare zi și așa mai departe.
Citește biografiile unor oameni pe care îi admiri și care au succes din punctul tău de vedere, conform valorilor tale personale.
A trebuit să ajung la maturitate ca să mă pot bucura de o carte care este povestea vieții cuiva.
La ce te ajută aceste cărți?
Prin reviste, la TV, nu mai zic de social media, vedem doar succesul. Și avem falsa impresie că acesta este peste noapte, dacă ești norocos.
Aceste cărți îți vor arăta rețeta din spatele succesului. O să înțelegi ce i-a făcut pe acei oameni să treacă peste orice obstacol, dezamăgire, descurajare și să meargă mai departe până când au realizat ce au realizat și au ajuns în acel punct numit succes.
Vei învăța să nu te aștepți la succes peste noapte și nici să nu te lași ușor de ce îți dorești să realizezi.
Pot vedea și filme? Poți, doar că ele sunt făcute să impresioneze și anumite aspecte sunt puțin deformate în acest sens. Mai bine citește cartea, apoi bucură-te de film.
Cărți despre antreprenori și antreprenoriat
Bine bine, dar nu vreau să fiu antreprenor! Sunt super ok cu statutul de angajat, mi se pare complicat sau cu pregătirea mea nu am cum să devin antreprenor.
La ce mă ajută aceste cărți?
Te ajută să ai gândire de antreprenor. Așa, și?
Vei vedea riscurile pe care angajatorul tău și le asumă pentru ca tu să ai un salariu în fiecare lună.
Vei înțelege cum o criză financiară sau o schimbare în strategia companiei te poate lăsa de pe o zi pe alta fără jobul pe care credeai că îl ai pe viață dacă așa vrei.
Vei învăța să: ai plan de backup oricând, să știi ce ai de făcut pentru a fi important în compania în care muncești pentru a urca pe scara ierarhică, să înțelegi de ce aptitudini ai nevoie ca să fii bun în ceea ce faci, vei înțelege ce alte aptitudini poți dezvolta pentru a ”fi pe piață” oricând și la salariu bun.
Vei mai învăța cum să acționezi ca un antreprenor în viața ta și eventual să îți construiești mai multe surse de venit, considerând riscul ca parte din viața ta. Poți fi angajat și în același timp și investitor, altfel spus să îți pui banii la lucru pentru că împreună (tu care muncești și banii tăi care muncesc pentru tine) veți reuși mai multe.
Și poate într-o zi totuși te va bate gândul de antreprenoriat. Un lucru este clar: cât timp ești angajat va exista întotdeauna o limită – la bani, la funcție, la cel mai înalt loc în care poți să ajungi; în timp ce în antreprenoriat ”cerul este limita”.
Există un proverb ”Leaders are readers”.
Dați o căutare pe internet să vedeți câte ore citesc oamenii cei mai de succes din lumea asta. Vă spun eu: mult. Verificați cât de mult și veți fi uimiți! Apoi sigur vă veți face timp să citiți în fiecare zi.
Eu am un obicei care mă ajută să citesc mai mult: de fiecare dată am cu mine o carte. Când am de așteptat undeva, în loc să fac scroll aiurea pe telefon mai bine citesc 10 minute, e ca o gustare pentru creier când primește o idee nouă de analizat.
Dacă ați citit cărți care v-au schimbat viața, din aceste categorii menționate mai sus dar nu numai, puteți lăsa un comentariu.
Să fiți bine!
Buna dimineata! Se poate un top 10 al cartilor facut de dvs pentru fiecare categorie? Va urmaresc cu mult drag si imi place forma simpla prin care preyentati un continut bogat si-l faceti usor de inteles. Multumesc frumos. Un an nou cu lucruri bune!