Uneori se întâmplă să nu ai bani de vacanță.
Alteori, decizi să nu cheltui bani într-o vacanță pentru că ai nevoie de bani pentru altceva sau îți dorești ceva pentru ce ai nevoie de bani, deci sacrifici vacanța.
Cum în toate rețelele de social media vezi doar poze de pe plajă sau vârf de munte simți că ești singurul/a care stă acasă cu ochii pe pereți. Te ia cu depresie de-a dreptul. Dar nu este cazul, o să vezi!
Ce să faci? O vacanță altfel!
Vacanța este necesară pentru descărcarea stresului din viața de zi cu zi și cu încărcarea cu noi experiențe, sentimente, emoții.
Cum să faci asta fără bani sau cu bani puțini?
Simplu. Faci un plan de bătaie.
Gândește-te, ce fac oamenii în vacanță, oricât ar fi de scumpă?
Vizitează locuri noi, mănâncă alte mâncăruri, lenevesc, citesc, stau în aer liber mult și probabil pe malul unei ape, ascultă muzică, dansează și râd …. Cam așa.
Crezi că tu nu poți face asta? Hai să vedem.
Am 7 idei în acest articol. Dacă ai testat și altceva, lasă un comentariu ca să îi inspiri și pe alții.
Vizitează gratis
Caută zonele din oraș în care încă nu ai ajuns și pe care le poți vizita gratis: parcuri, poduri peste apă, biserici, muzee, expoziții, centrul vechi al orașului, magazine de decorațiuni, biblioteci.
Cu cât stai într-un oraș mai mare cu atât poți să vizitezi mai multe, oferta este variată.
Ieri am avut un drum pe care de regulă îl făceam cu taxi-ul sau mașina personală. Eram în oraș cu Elena, fără mașină, vremea era frumoasă așa că i-am propus o plimbare.
În drumul nostru, printre blocuri, am descoperit un parc frumos și o biserică din cărămidă roșie.
I-am spus că nu trebuie să ajungem la Londra ca să facem o poză frumoasă cu o biserică de cărămidă. Stau de 14 ani în București și nu știam de această biserică. Era închisă, nu am reușit să o vizităm dar aspectul exterior ne-a dus cu gândul într-un alt loc.
Fă-ți temele din timp, găsește pentru fiecare zi un loc de vizitat.
Dacă ai totuși ceva bani, oprește-te la o cafenea într-un loc cu grădină liniștită și muzică în surdină.
Bucură-te de fiecare minut cu tine, într-un loc nou. Nu contează că nu ai dat sute de euro ca să ajungi acolo, pentru tine este un loc nou, cu oameni noi, sunete diferite, senzații și emoții diferite.
Au fost momente în care am ajuns într-un astfel de loc, într-o grădină mică cu flori și iederă pe clădire, cu mobilier de fier forjat alb sau scaune de lemn cu perne colorate, am luat o cafea și o prăjitură că mai mulți bani nu aveam la noi, le-am împărțit la doi și avem acum amintiri frumoase din astfel de clipe.
Începe ziua altfel!
Ai obiceiul să mănânci anumite lucruri la micul dejun? Schimbă meniul.
Încearcă ceva nou. Taie pe o farfurioară castraveți, pe alta pune măsline, pe alta ce mai ai. Poate nu o să îți placă la fel de mult ca mâncarea pe care o mănânci zilnic dar schimbarea contează acum.
Mănânci în bucătărie?
Mută-te în sufragerie. Aranjează masa altfel, chiar dacă ai de spălat două farfurii în plus, schimbarea decorului merită. Fă un platou cu mâncare, de pe care să te servești, ca la restaurant.
Te uiți la știri în timp ce mănânci și nu poți fără televizor aprins? Uită-te la National Geographic sau pune pe un canal de muzică.
Pune niște flori pe masă dimineața sau o câteva lumânări la cină. Provoacă familia cu diferite subiecte de discuție, altele decât cele uzuale, aflați lucruri noi unii despre alții.
Lenevește
Fă-ți timp de lenevit.
Chiar dacă ai de făcut multe și mărunte, curat în casă, pus mașina de spălat, strâns jucăriile copilului, aranjat borcanele în cămară etc. stabilește un timp doar pentru tine în care, fără nici o vină, să te bucuri de o limonadă/ ceai rece/ frappe în timp ce citești o carte pe gustul tău. Fă rost de carte din timp.
Dacă stabilești un timp în programul zilei, e al tău, dispare vina și doar te bucuri. E greu în primele zile să îți iei de pe creier câte lucruri utile și importante ai de făcut. Dacă nu poți face asta acasă, ieși în parc și gata.
Cărțile te fac să trăiești alte vieți, alte emoții, în alte locuri.
Câteodată îmi imaginez că citesc cartea pe plajă, că mă joc cu degetele în nisip, că aud valurile și zumzetul oamenilor în jurul meu. Am trăit asta, mintea mea mă poate ajuta să mă transpun în acel loc oricând.
Dansează
În fiecare zi, dansează. Singur/ă sau cu familia, cu pisica, cu cațelul.
Pune muzică antrenantă, dansați din tot sufletul și din toate încheieturile– chiar dacă doar 10 minute în fiecare zi.
Fă-o cu bucurie, cu gura până la urechi. Mușchii feței, când ajung în zâmbet larg de fericire, dau semnale către creier și acesta emite substanțe ale fericirii.
Altfel spus, fericirea ne-a facem și singuri.
Chiar dacă la un resort de 5* ne-am lăsa mai ușor duși de val încurajați de o echipă de oameni responsabili cu distracția, putem încerca și acasă, gratis.
Fă curat între lucrurile tale și în viața ta
Schimbă energiile. Fă ordine și curățenie, renunță la ce nu folosești, dă mai departe. Tu scapi de lucruri de care nu ai nevoie, faci pe altcineva fericit, câștigul e dublu.
Fă loc în viața ta pentru noi lucruri, noi experiențe, noi persoane cu care rezonezi mai bine.
Identifică zonele tale de interes și caută cluburi sau comunități în care îți poți găsi parteneri de discuții.
Ieși din zona de confort și expune-ți mintea la lucruri noi, la oameni noi, la experiențe noi și asta te va ajuta să crești (….. chiar mai mult decât o vacanță de mii de euro în care te duci cu stresul pe cap la câte ai lăsat neterminate la birou și te întorci cu groază că te întorci la muncă înainte să te fi odihnit).
Mulțumirea pe care o poți găsi în aceste activități te ajută să eliberezi din stresul zilnic, să te bucuri în fiecare zi de ceva ce îți aduce mulțumire, împăcare, fericire.
Fă o cină pentru niște prieteni de suflet
Invită-ți prietenii dragi pe care nu i-ai văzut de mult și de care îți este dor.
Fă niște paste – ieftin, rapid nu prea ai cu ce da greș. Fă o limonadă sau ceai rece cu multă gheață. Pregătește un joc de societate sau un film pe dvd pe care să îl vedeți împreună.
O să te încarci de energie, plăcere, fericire. Când știi că ai oameni care te iubesc, te susțin, se bucură pentru tine, sunt gata să îți dea o mână de ajutor la nevoie, te simți împlinit și fericit.
Fă-ți planuri pentru visele tale
În vacanță multe persoane se gândesc la ce au făcut și ce își mai doresc în viața lor, ce cursuri să mai facă, dacă să se apuce de un hobby, dacă să își schimbe jobul sau mașina sau casa etc.
Fă-ți planuri. Gândește-te ce te face fericit/ă. Ce ți-ai dori mai mult în viață și cum să obții.
Încurajează fiecare membru al familiei să facă acest exercițiu.
Planurile îți dau o direcție. Direcția îți dă siguranță. Siguranța îți aduce liniște, mulțumire, fericire.
Ca rezultat, o să te concentrezi pe ce vrei și nu pe ce nu vrei.
Nu o să te mai împiedici de știrile de la TV sau veștile proaste aduse de persoanele toxice din jur, de ce are altul mai mare/bun/frumos. O să vezi partea plină a paharului tău mult mai des.
O să înveți să trăiești într-o zonă pozitivă, de speranță, de posibilități, de vise care se pot împlini, de abundență.
Dintr-o astfel de vacanță, cu buget minim de bani și buget maxim de timp cu tine și cei dragi ție, te poți întoarce la viața ta de zi cu zi cu un alt tonus.
Photo by João Jesus from Pexels
Îți recomand și articolele:
Bine cu mine, las frica în urma mea
Cinci motive pentru care oamenii nu reușesc în viață
Very nice! mulțumesc!