Luați cu voi strictul necesar sau plecați ”cu toată casa” după voi?
Vă spun cum funcționează la noi organizarea bagajului și la final vă dau câteva trucuri dintre cele pe care eu le aplic.
Valiza de vacanță, înainte de copil
Îmi amintesc o dată când mergeam într-un citibreak de 4-5 zile, acum vreo 12 ani cred. A venit după noi un domn care ne ducea și ne aducea de fiecare dată de la aeroport. În acea perioadă era indicat să ai transportul asigurat și să nu urci în orice taxi la aeroport.
A luat valiza unu și valiza doi, valize mici care se pot lua în avion și apoi se tot întorcea, se uita în jur, iar se întorcea.
Îi zicem că suntem gata.
- Doar două valize mici?
- Da
- Păi și cealaltă? Întreabă el nedumerit.
- Nu mai este altă valiză, doar două mici. Așa plecăm de fiecare dată.
- Hmmm, ok, zice omul și se urcă în față, tot nedumerit și după un minut ne zice: când am oprit eu am văzut trei valize.
Ne-am distrat copios, lângă valizele noastre stătea și câinele din curte, dar nu l-am luat cu noi, sigur erau doar două valize.
Ei bine, așa mergeam de fiecare dată.
Nu ne place să cărăm lucruri degeaba, unele le spălăm dacă e cazul, cumpărăm ceva dacă chiar e nevoie (nu prea a fost nevoie), și ne-am descurcat cu modelul acesta întotdeauna. Bine, nici nu suntem noi fancy nici în viața de zi cu zi, așa că în vacanță cu atât mai mult nu ținem la asta.
Dacă știm că vrem să ne aducem ceva de unde mergem, atunci o jumătate de valiză este sigur goală ca să avem loc.
Valiza de vacanță, după copil
Vă dați seama că nu am schimbat mare lucru.
Prima ieșire din țară a Elenei a fost la 11 luni, în Grecia. Am avut o surpriză să nu găsim marca de scutece (celebră de altfel) pe care o foloseam. Am comandat prin farmacie și ne-au adus, două zile ne-am descurcat cu ce aveam în rucsacul meu, mda, ne-am bazat că găsim acolo.
Când a crescut Elena am pus mai multe lucruri și haine, și de cald, și de frig, dar tot cu o valiză mică și una mai mare mergeam.
După ce a împlinit Elena 5 ani, a primit valiza ei mică, așa că acum plecăm cu trei valize mici, fiecare cu a lui.
Evident că nu încap toate jocurile și jucăriile și plușurile și cărțile și tot ce ar mai lua ea după ea. Dar deja s-a învățat că acolo unde ajungem facem lucruri noi și nu avem nevoie de toată casa. Își ia un pluș și un joc, plus o jucărie.
Acum are 8 ani și își face singură bagajul
Maine plec doar eu cu ea câteva zile, eu cu treabă, ea cu distracție. Ca să nu petrecem timp în aeroport mă gândeam să îi propun să luăm doar bagaj de mână.
Îi zic: trebuie să te gândești ce iei cu tine în valiză.
Ea îmi răspunde: sunt doar câteva zile, cred că îmi încap toate în rucsac.
Adică așchia nu sare departe de tunchi?!
Mi-am dat seama că modelul acesta minimalist l-am învățat de acasă de la mama, când mergeam în concediu la mare (întotdeauna minim 10 zile) făceam valiza împreună.
Acum am terminat de făcut bagajele pentru mâine.
Ea și-a luat o jucărie și trei jocuri, lenjerie, șosete, haine de cald și rece, papuci și sandale, pălărie și toate au încăput în rucsacul ei colorat.
Eu îmi iau laptopul (evident, pentru mine nu e chiar vacanță), haine de cald și rece, slapi, sandale, haine de ieșit în lume (lucruri normale, nimic fancy), lenjerie, obiecte pentru baie, lentilele de contact etc. Și ale mele au încăput în rucsac.
Dacă vreau să îmi aduc ceva de pe unde mă duc îmi iau un bagaj mai mare sau mă gândesc ce las la destinație. De exemplu dacă mă duc la niște prieteni știu că locul ocupat de cadourile pentru ei rămâne liber și pot aduce alte lucruri cu mine.
Trucuri ca să vă încapă cât mai multe lucruri în bagaj
Am învățat din mers, ca să am bagaje tot mai mici. Mă dor umerii de când mă știu și dacă am o haină mai grea pe umeri, așa că vă dați seama că bagajul meu trebuie să fie și mic și ușor și totuși să conțină tot ce am nevoie.
Prin urmare, eu aplic următoarele trucuri:
- Hainele se împătură pe lung și apoi se rulează și se fac sul, așa ocupă mai puțin loc și nici nu se șifonează;
- Lenjeria și șosetele, separat, puse în pungi sau săculeți textili, se vor pune în zonele care rămân libere;
- Pantofii se pun în săculeți separați și nu unii peste alții, eventual în ei se pun haine ca să nu își strice forma;
- Șlapii, sandalele, pantofii sport se pun pe lateral în rucsac sau pe lateralul valizei;
- Există perie de păr care se închide, este de pus în geantă ca să nu ocupe loc, își face treaba în vacanță;
- Luați set de recipiente mini, acceptate în avion, și le umpleți cu produsele voastre de acasă;
- Pentru lentile de contact sunt sticluțe mici speciale pentru drum de avion;
- Luați câteva haine care nu se șifonează, ca să le puteți spăla și purta în cazul în care ați rămas fără haine curate;
Pentru delegații, folosesc întotdeauna valiză, și în plus:
- Îmi iau perie de păr care usucă și coafează, sau placa de întins părul (care se usucă singur);
- Am un fier de călcat mic, special pentru excursii, îl iau în cazul în care cred că nu găsesc la destinație (uneori sun la cazare și întreb, ca să nu car lucruri degeaba);
- Îmi iau haine care nu se șifonează, și întotdeauna ceva de back-up în caz că se întâmplă ceva;
- Mă interesez dacă există un dress-code recomandat și ce alte activități se fac, ca să am haine adecvate.
Am grijă să plec întotdeauna cu suficienți bani pe card să îmi cumpăr orice aș avea nevoie și am uitat să îmi iau.
Lista cu ce iau cu mine în bagaj o fac cu două zile înainte, altfel uit încărcătorul, soluția de lentile sau mai știu eu ce important. Cand le pun în bagaj le pun o bifă.
Iau în considerare și locul în care mă duc și mijlocul de transport.
De exemplu, în vacanță cu avionul (sau cu trenul), dacă sunt la hotel cu mesele incluse știu că seara există un dress code și pun haine de restaurant. Dacă mergem pe o insulă în zone mai puțin turistice, știu că nu trebuie să ies la cină în rochie în fiecare seară, îmi iau o pereche de pantaloni lungi pe care îi combin cu diverse bluze. Seara poate fi răcoare, am întotdeauna un șal cu mine pe care îl iau și în avion, de la aerul condiționat poate fi răcoare. Dacă mergem la un eveniment, hainele și pantofii pentru eveniment vor fi într-o valiză separată.
Nu ne place să mergem în vacanță cu mașina, așa că evităm ieșirile pe cât putem, nu suntem genul care în fiecare weekend să plece pe undeva, din contră, ne place mult să stăm acasă, la noi în curte. Totuși, când mergem cu mașina normal că îmi iau mult mai multe lucruri, pentru că au loc și nici nu le car în spate.
Dacă avem o pauză de drum și peste noapte stăm la un hotel, pregătesc un bagaj cu ce avem nevoie în acea zi: de exemplu costume de baie, prosoape, șlapi, lenjerie, lucrurile pentru toaletă, pijamale și un schimb de haine. Așa iau din mașină doar lucrurile necesare plus laptopurile și orice alte lucruri de valoare.
În vacanță în afara țării îmi fac întotdeauna asigurare, așa că dacă mi se pierde valiza știu că pot să mă duc liniștită la cumpărături.
Și ultimele două reguli pe care eu le aplic:
- întotdeauna îmi cumpăr câte ceva care mă bucură din locul în care ajung
- șiiiiii
- Întotdeauna mă întorc cu bani din vacanță. Se spune că banii ajung atunci când mai rămân. Eu păstrez de la o vacanță pentru alta, pentru că întotdeauna abia aștept următoarea vacanță.
Apropo, știați că cei mai mulți oameni în prima zi după întoarcerea din vacanță o planifică pe următoarea? Am citit asta undeva și m-am regăsit, asta mă ajuta să trec mai repede de prima zi de după vacanță.
Vacanță frumoasă să aveți, indiferent cu câte valize plecați și cu ce plecați și pe unde plecați!
Să aveți parte de oameni frumoși în jur și de vreme bună.
Acum fug și eu să pun laptopul în rucsac, știți cum se spune că intenția contează, asta ca să nu mă simt vinovată că îl car degeaba.
Photo cover by Leon Ardho from Pexels