Banii invizibili! Cum învață copiii despre bani în ziua de azi?

Banii invizibili! Cum învață copiii despre bani în ziua de azi?

Banii invizibili! Cum învață copiii despre bani în ziua de azi?

1280 853 AnaMaria

Mulți părinți mă întreabă dacă are sens să folosească bani numerar, așa cum le sugerez, având în vedere faptul că banii numerar sunt din ce în ce mai puțin folosiți.

Acum se folosesc banii electronici, cardurile de debit și de credit, plăți online prin internet banking, cumpărături online, plata cu telefonul și așa mai departe.

Citește și articolul (click pe link) Ghidul începătorului: CUM POȚI SĂ FACI O PLATĂ

Copiii, pentru că nu mai văd cum banii sunt un schimb pentru produse și servicii, pot crește cu impresia că banii sunt nelimitați pe de-o parte și să nu aibă habar de valoare lucrurilor achiziționate pe de altă parte.

Banii din ziua de azi sunt invizibili

Studiile arată că la plata cu cardul oamenii aproximează cu 30% mai puțin suma pe care au cheltuit-o. Când folosim bani numerar realizăm prețul lucrurilor pe care le cumpărăm, cu cardul o facem cumva automat fără să analizăm valoarea în raport cu prețul plătit.

În ochii copiilor, cardul devine o doar un mijlocitor care împlinește dorințe, pare nelimitat și refuzul părinților de a cumpăra ceva ce copilul își dorește devine de neînțeles pentru copil. Este greu să înțeleagă termenul de lipsă/ nu mai am / s-au terminat banii etc, atâta timp cât cardul încă există și este palpabil în mâna părintelui.

Vorbește cu copilul mai des despre bani

Fă-l să înțeleagă valoarea din spatele prețului, de ce ai achiziționat un anumit lucru, cum v-ați decis în familie să cumpărați un bun de folosință îndelungată, care au fost criteriile analizate iar un criteriu de scos în evidență trebuie să fie prețul.

Exemplu: frigiderul acesta era mai scump dar are o clasă energetică mai bună deci diferența de preț se amortizează în timp și apoi factura la energie este mai mică etc. sau ne-ar fi plăcut o mașină de spălat mai performantă, de la firma X, pentru că are programe speciale dar depășea bugetul iar această mașină care face … asta și asta… oferă funcționalitățile dorite.

Cumpărăturile de alimente fac parte din viața de zi cu zi.

Spune-i că magazinul de unde cumpărați este mai ieftin sau mai scump decât altul, de ce îți place o anumită gama de produse (chiar dacă sunt mai scumpe sau mai ieftine – include și acest aspect al prețului în analiza ta), de ce ai luat o cantitate mai mare dintr-un produs aflat la reducere etc.

Fără o conexiune directă între cumpărături și bani, există foarte ușor tendința de a depăși banii disponibili și astfel de a apela la credite. Doar un comportament responsabil legat de administrarea banilor ar putea opri această scurgere de bani.

Calculul bugetelor este absolut obligatoriu iar depășirea unui buget ( de ex bugetul destinat mâncării) va duce la reducerea altui buget (de ex. bugetul de distracție) pentru ca per total suma cheltuită să nu depășească posibilitățile sau bugetul total lunar.

Dorința copilului mai presus decât interesul pe termen lung?

Copiii începând cu clasele primare au deja un telefon mobil cu un abonament dar ei nici nu știu că în spatele acelui telefon sunt bani cheltuiți, pe lângă valoarea telefonului mai este factura lunară fără de care telefonul nu ar funcționa și factura la electricitate, fără de care, la fel telefonul nu ar funcționa.

Copiii pot astfel înțelege că a deține un telefon mobil (sau orice alt gadget, telefonul este doar de exemplificare), eventual cel mai performant din gama lui, este un lucru care li se cuvine fără a înțelege efortul din spatele prețului plătit.

Părinții cumpără aceste telefoane pentru ca să își poată contacta copilul, siguranța copilului este pe primul plan. Totuși, am văzut multe cazuri în care copilul avea telefon mai performant și mult mai sump decât cel al părinților, iar acest lucru nu este deloc normal.

Sunt copii care își distrug intenționat telefoanele pentru a primi modelul mai performant de la părinți. Și funcționează!

Echivalența prețului ar trebui explicată în termeni legați de realitate, pentru ca să îți cumpăr acest telefon, acești pantofi, această rochiță, să plătesc factura la întreținere etc merg la muncă trei zile sau două săptămâni etc.

Sau, cu banii pe care îi dăm pe acest lucru, putem lua alte lucruri, mai multe sau mai importante – aici explicațiile trebuie să fie din zona lor de interes pentru a avea sens și a înțelege echivalența.

Până ajungem la achiziția propriu zisă (care poate fi făcută cu acești bani invizibili) pot fi diverse discuții referitoare la preț.

Exemplu îți dorești și asta și asta? când copilul își dorește mai multe lururi. Nu îți ajung banii?

Părintele, în loc să acopere diferența, poate ajuta copilul să vadă variantele disponibile într-un astfel de caz:

  • ori alegi un singur lucru,
  • ori mergi pe variante mai ieftine de compromis,
  • ori aștepți perioada de reducere,
  • ori mai strângi bani,
  • ori îți ofer împrumut și rețin din următorii bani, etc.

Copilul mic este încă în lumea magiei

Pentru că logica lor e diferită de a noastră, copilul mic vede doar partea magică. Pentru un copil până în 6-7 ani este ok dar problema este că unii adulți nu depășesc această fază și se trezesc înglodați în datorii, habar nu au de unde să apuce problema pentru a reveni la normalitate.

Să privim prin ochii unui copil

Cardul este bagheta magică care atinge un obiect, POS-ul, și obiectele dorințelor noastre ne aparțin le putem lua acasă DE TOT.

Câteodată, putem merge la un aparat dintr-un perete, la ATM, și de acolo oricine vrea, cu o bucată de plastic, poate scoate bani. Doar apasă niște taste și banii ies dintr-o gaură. Sunt aparate magice, mai ai nevoie de bani? Mergi la ele și primești banii, când vrei, câți vrei.

Citește și articolul (click pe link) Mami, in magazine si online!

Încet încet , trebuie să îi explicăm copilului că acea bucată de plastic magică este de fapt o legătură cu pușculița mamei sau a tatălui. Când nu mai sunt bani în pușculiță cardul nu mai funcționează, la fel ca o jucărie care nu mai are baterii – jucăria este tot acolo dar fără baterii nu mai funcționează.

În fața raftului de la magazin trebuie să vorbim despre prețuri, până ajungem la casierie putem avea diverse discuții despre cum putem achiziționa produse la un preț mai bun.

Acasă putem explica de ce închidem apa sau stingem lumina dintr-o cameră din care ieșim. În loc să plătim pentru ceva ce nu folosim, putem folosi acei bani pentru ceva ce ne face plăcere și dați un exemplu care să rezoneze cu nivelul lor, de exemplu: dacă stingem lumina de câte ori nu o folosim, facem economie de bani și putem ieși sâmbătă la înghețată; vă indic chiar să faceți asta.

Îți recomand și articolul (click pe link)  Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor

 

Educația financiară schimbă viitorul copilului tău

După cum vedeți din exemplele de mai sus, educația financiară începe de la o vârstă fragedă, de când copiii înțeleg că în schimbul banilor primim ceva ce ne dorim.

De la 4-5 ani puteți introduce pușculița și când se strâng bani mergeți la magazin ca să cumpărați ceva împreună cu copilul.

Citește și articolele (click pe link)

 A venit și la noi momentul să utilizăm pușculița

Economiile pe înțelesul copiilor

Prin acest proces copilul înțelege că banii sunt un mijloc de schimb, cum îi pot obține, de ce să îi economisească și să nu îi cheltuie imediat cum îi obțin, cum să analizeze dacă au nevoie sau își doresc un lucru, cum să facă o prioritizare a lucrurilor atunci când își doresc două jucării de exemplu dar au bani doar de una, conștientizează faptul că banii sunt limitați dar dorințele nelimitate.

Copilul care și-a ”scăpat” telefonul sub apă / l-a ”scăpat” de la etaj/ l-a ”pierdut” etc primește un telefon nou cu care se poate mândri, nejustificat pentru că nu e cumpărat din munca lui și nici nu înțelege cât efort este pentru a-l achiziționa dacă îl primește la simpla cerere.

În cazul în care părintele ar pune doar jumătate din banii necesari unui nou telefon iar cealaltă jumătate ar trebui acoperită de către copil ce credeți că s-ar întâmpla?

Copilul ar mai vrea ultimul model doar ca să se dea mare în fața altor copii? Eu zic că nu, o să vadă că este multă muncă în spatele acelor bani și va înțelege valoare telefonului dincolo de prețul lui, dincolo de un bip de card sau tasta enter în online pe contul părinților.

Banii gratis nu aduc nici o lecție utilă copilului, sunt doar un  profesor de nedorit.

Citește și articolul (click pe link) Valoare fără valoare, lecții goale pentru copii

Un copil educat financiar și responsabilizat, în ritmul lui de dezvoltare, cu înțelegere și cu blândețe, ghidat de către părinți, va lua decizii înțelepte în legătură cu banii și aceste decizii vor deveni obiceiuri sănătoase.

Copilul va învăța:

  • cum să îi obțină și va încerca să găsească modalități de a-și eficientiza munca astfel încât să obțină bani mai mulți cu efort mai mic,
  • să cheltuiască cu scop și să ia decizii gândite înainte de a se arunca la primul lucru dorit,
  • și va înțelege valoare lucrurilor dincolo de prețul lor,
  •  să pună deoparte și să facă economii pentru lucruri de mai mare valoare,
  • să își facă un buget pentru a-și atinge obiectivele financiare,
  • să doneze și chiar să investească.

Acum, chiar credeți că banii invizibili sunt marea problemă în educația financiară? Cu siguranță nu. Sunt doar o parte dintr-o ecuație complexă. Prin explicații, banii invizibili devin vizibili chiar dacă sunt niște cifre ascunse în mediul electronic.

În curând o să vă propun un program de educație financiară pentru copii. În acest program o să vă ajut să le oferiți informațiile necesare pentru a înțelege diverse concepte legate de bani (administrarea banilor, cheltuire, echonomisire, risc, proprietate publica și privată etc) și idei de a face diverse activități cu ei, pentru a dezvolta deprinderi și obiceiuri sănătoase legate de bani.

O să avem copii de succes, pentru că ne pasă!

 

Leave a Reply