Bugetul, restricție sau libertate?

Bugetul, restricție sau libertate?

1280 853 AnaMaria

Ce este un buget? Cum se face? La ce folosește?

Puține, foarte puține persoane își țin un buget. Cei care au văzut acasă acest obicei, sunt mult mai dispuși să îl continue în viața de adult.

În cuplu, dacă cel puțin un partener are acest exercițiu, de a ține un buget, este bine.

De regulă, multe cupluri încep să țină evidența banilor lor, să facă bugete și să le urmărească, după ce vine copilul și banii nu le mai ajung.

Citește și articolele

Banii, motivul principal de îngrijorare într-o relație?

Banii după venirea primului copil

Interviu – Despre gestionarea bugetului familiei și educația financiară a copilului

Apare copilul și cuplul își dorește o casă mai mare, mașină sau mașină mai mare, apar cheltuielile cu bona, grădinița, nevoile copilului, toate acestea în timp ce veniturile sunt aceleași sau chiar diminuate dacă mama stă acasă în creștere copil.

Multe persoane îmi spun, ”înainte de copil era mult mai ușor acum pur și simplu nu țin pasul, nu mai verific nimic, nu mă descurc, doar mă apucă depresia, nu știu de unde să încep și cum să fac”.

Ce este un buget?

Bugetul este o alocare a banilor tăi pe categorii, cuprinde planificarea intrărilor de bani și a ieșirilor.

Bugetul îți arată unde vrei tu să meargă banii tăi.

Bugetul îți arată care sunt banii care vor intra din toate sursele de venit pe care le ai (salariu, investiții, chirii, drepturi de autor etc)  și categoriile de ieșiri de bani, așa cum îți dorești ca ei să fie cheltuiți și investiți.

Sunt banii tăi! Tu decizi.

Vrei ca banii să meargă pe nevoi și restul pe distracție? Este doar decizia ta. Dar una este să decizi conștient și alta este să decidă alții pentru tine, să te trezești fără bani și fără distracție mult dorită.

Bugetul înseamnă decizii conștiente.

Bugetul nu înseamnă restricții, înseamnă libertate de a alege!

Nu ai bani mai puțini daca faci un buget, dar poți avea ”mai mulți” dacă îi gestionezi inteligent pentru că astfel o să elimini pierderile de bani care treceau neobservate.

Ce cuprinde un buget?

Partea de venituri: aici incluzi toate veniturile din toate sursele.

Partea de cheltuieli: aici incluzi de la chirie sau rată, facturi, nevoile lunare – mâncare, sănătate, transport, asigurări etc.

Partea de economii: pe termen scurt, mediu și lung.

Pe termen scurt economisim pentru sărbători, petreceri, concediu.

Pe termen mediu economisim pentru o vacanță mai specială (ex turul Chinei), schimbat mașina, avans pentru un imobil etc.

Pe termen lung economisim pentru facultatea copilului, pensie etc.

Partea de investiții: lunar, o parte din banii tăi ar trebui să meargă către investiții. Investițiile se fac pe termen lung. Dorința de a obține bani rapid se numește speculație, nu investiție.

În buget trebuie să definiți suma maximă propusă pentru fiecare categorie de cheltuieli.

Prioritățile în viață se schimbă.

Când apar noi linii de cheltuială, banii din alte linii trebuie redistribuiți.

De exemplu: dacă vă cumpărați o mașină, automat linia de cheltuială pentru transport se va majora.

Pe lângă transportul în comun va apărea și cheltuiala cu combustibilul, asigurările (RCA, CASCO), reviziile, roți de iarnă, hotel roți, ITP, alte verificări în funcție de automobil, dacă este nou sau second hand.

Veniturile, de regulă, nu cresc în același ritm cu nevoile, în special după venirea copiilor.

Când vine un copil, de exemplu, în buget va apărea o linie ”copil” care va consuma o mare parte din buget. Banii destinați pentru bugetul copilului vor fi direcționați acolo de pe celelalte linii de buget din care veți diminua cum ar fi: linia de distracție, cina în oraș, city break.

Cum se face un buget?

Fiecare persoană trebuie să aibă un buget personal. În acest buget trece veniturile și cheltuielile, pe categorii.

În cuplu, trebuie să existe un buget al casei.

Sunt cupluri care țin banii separat și doar o parte stă la comun, banii necesari pentru nevoile și dorințele comune.

Mie personal îmi place mult acest model, responsabilitățile clare nu duc la discuții inutile. Totuși, acest model se poate aplica în familiile în care partenerii pot acoperi fără probleme nevoile de bază și au o comunicare deschisă.

Buget planificat, buget realizat?

Vă recomand ca lunar, la sfârșitul lunii, să verificați cheltuielile realizate cu sumele planificate.

Și astfel, veți verifica dacă ce ați planificat ați și realizat.

Dacă ați depășit anumite categorii de buget la sfârșitul lunii, trebuie să investigați de ce.

Poate suma alocată este prea mică și deci bugetul trebuie ajustat în consecință sau e o zonă în care nu ați fost atenți.

Verifică în secțiunea EVENIMENTE cursul De ce cheltuim aiurea?

În primul caz majorați linia de buget și diminuați altundeva. În cel de-al doilea caz, trebuie să verificați de unde veți recupera diferența, ideal nu din economii sau investiții.

Depășirea bugetului se întâmplă frecvent când începeți să stabiliți acest exercițiu de definire și încadrare într-un buget.

Reglarea se face în câteva luni. Este un proces de învățare, se perfecționează în timp.

Modificarea ulterioară, când apar noi linii din buget, se va face în mod natural pentru că deja veți știi principiul de funcționare și regulile.

Ce ne ajută în acest proces?

Unii își țin bugetul și calculul banilor pe hârtie, notează, șterg, modifică.

Alții în xls – își fac grafice, modificări, văd evoluția în timp, se joacă și fac simulări.

Alții folosesc aplicațiile de gestionare a banilor existente pe telefon, gratis sau cu plată. Multe dintre ele au categorii predefinite, sunt un sistem de ținut evidența, altele au setate limite de bugete procentual din venit, etc.

Unii folosesc sistemul de plicuri. Fiecare linie de buget are un plic destinație și în ziua de salariu, banii se distribuie automat pe categorii. Procesul este vizual și asta îi oprește pe unii să cheltuie mai mult decât ar trebui atunci când văd că plicul se golește.

Orice variantă este bună atâta timp cât vă satisface nevoia de control asupra banilor. Găsiți varianta care vă ajută și folosiți-o, indiferent de ce sisteme sofisticate folosesc alții.

 

Dacă doriți să știți mai multe despre relația voastră cu banii, care sunt elementele care influențează relația cu banii, ce personalitate financiară aveți voi și cum să recunoașteți personalitatea celor din jur, de unde vin incompatibilitățile, cum vă stabiliți prioritățile și obiectivele astfel încât să se realizeze, cum diminuați cheltuielile, cum vă creșteți veniturile, cum să vă raportați la risc și investiții, plus multe altele, vă aștept la cursul Tu și banii tăi.

Este un curs intensiv, de 6 săptămâni, cu 2 lecții săptămânale.

Cum teoria fără practică nu va face o mare diferență, vă recomand să începeți cursul când sunteți motivați să faceți o schimbare în relația voastră cu banii și când aveți minim 4 ore disponibile pe săptămână pentru acest curs.

O să aveți succes, dacă vă pasă!

Leave a Reply