Doar asta am primit cadou? Cum să îți faci copilul să se bucure de orice cadou.

Doar asta am primit cadou? Cum să îți faci copilul să se bucure de orice cadou.

Doar asta am primit cadou? Cum să îți faci copilul să se bucure de orice cadou.

1280 871 AnaMaria

În câteva minute vei afla:

  • Cum ajung copiii să ceară fără limită?
  • De ce unii copii sunt nemulțumiți de orice cadou ar primi;
  • De ce sunt copii care se bucură de lucruri elementare și le consideră cadouri valoroase?
  • Cum să stimulezi la copii generozitatea, modul în care apreciază jucăriile, modul în care le înțeleg valoarea unui cadou;
  • Elemente care pot strica procesul de educație financiară pornit acasă;
  • Soluții de a oferi cadouri cu sens.

De sărbători vedem multe mesaje care ne înmoaie sufletul și ne aduce aminte de cât suntem de norocoși, sunt acele mesaje către Moș Crăciun scrise de copii care cer un pachet de biscuiți, creioane colorate și un caiet pentru școală, eventual niște haine să nu le fie frig. Acești copii nu își doresc nimic în timpul anului, pentru că nu au de unde și de la cine să le ceară, doar cineva magic poate să le aducă și lor ceva, în mediul în care trăiesc.

În același timp, mulți părinți primesc de la copiii lor liste lungi sau cu produse foarte scumpe, cereri peste cereri, de gadgeturi, haine și jucării care costă mai mult decât mâncarea unei familii pe o săptămână sau chiar o lună.

Așteptări diferite, la copii diferiți

Sunt și copii din familii înstărite care cer o jucărie sau un joc, chiar dacă părinții, bunicii, nașii, unchii, prietenii apropiați ar putea să le satisfacă dorințele. Acești copii au parte de educație financiară, ajung să înțeleagă multe lucruri pentru că li se explică, iar părinții păstrează un comportament echilibrat.

Îți recomand în acest sens cursurile video înregistrate:

CURS ONLINE ”Despre bani, până la 7 ani”

Curs online video înregistrat Despre bani, între 8 și 14 ani

De unde apar aceste așteptări diferite?

De ce un copil se poate bucura și să fie mulțumit de un pachet de biscuiți sau de niște napolitane, în timp ce alt copil va fi nemulțumit că nu a primit ceva ce a văzut la reclame sau la alți copii?

Ei bine, copiii nu vin programați pentru a avea așteptări.

Aceste așteptări se nasc ca un cumul de factori: posibilitățile familiei, mediul în care copilul crește, modelele pe care le vede în familie și în jur, experiențele trăite, ce aude și ce vede, educația primită.

Copiii care primesc foarte rar

Un copil dintr-o familie cu resurse puține, va auzi mai des ”nu avem, pentru că …. trebuie să plătim facturile, trebuie să cumpărăm mâncare, avem nevoie de haine” și așa mai departe.

În acest fel copilul învață că există priorități clare și că banii sunt limitați, în primul rând este siguranța, hrana, căldura, medicamentele, hainele și dacă rămân bani, ei pot fi cheltuiți, cu grijă, pe lucruri bine alese.

Sunt și familii care irosesc resursele puține pe vicii, iar copiii sunt victimele lipsei de preocupare și educație a părinților, din păcate mulți iau același drum în viață dacă nu există cineva care să le arate că se poate și altfel.

Multe dintre familiile cu mai mulți copii acoperă cu greu nevoile de bază, iar în funcție de educația pe care o au, exemplul dat copiilor poate fi unul bun, aceștia sunt copii care ajunși adulți au șansa de a ieși din sărăcie și ulterior își vor dedica mare parte din timp pentru a ajuta comunitățile sărace.

Acești copii chiar se bucură pentru biscuiți sau haine noi, pentru că ei primesc prea rar așa ceva, știu să aprecieze, știu să împartă.

bani, educatie, copii, parenting

La polul opus sunt fi copiii care primesc orice doresc, oricând doresc.

Să ducem situația mai departe, în familiile care au bani, copiii primesc multe lucruri și când nu au nevoie de ele și chiar când nici nu le cer.

Părinții care lipsesc mult de acasă, care sunt despărțiți, care au un comportament dur preluat din copilăria lor (sunt agresivi verbal sau fizic) și pe care îl regretă, cei care cred că dragostea unui copil se cumpără cu bani, aceștia vor cumpăra copiilor jucării peste jucării.

Copiii simt că aceste cadouri sunt plăți făcute de cei in jur pentru a-și răscumpăra vina și ”învață” să manipuleze când își doresc ceva, așa că limitele stabilite de părinți, se încalcă mai repede decât au fost ele formulate sub valul de lacrimi și suspine ale copilului care nu mai poate fără această jucărie, care își dorește jucăria pentru că ”toți copiii o au numai eu nu”, pentru că ”ești o mamă rea, cea mai rea” și așa mai departe.

Uneori suntem obosiți, ne permitem jucăria, asta este, dăm cardul, tastăm pinul și copilul este fericit, noi liniștiți, pentru o scurtă perioadă până când luăm modelul acesta de la capăt.

cearta copil consecinte bani financial parenting

Are de toate, ce să îi mai cumpăr să se bucure?

Inevitabil acești părinți ajung în lipsă de idei când au de făcut un cadou, fie el de ziua de naștere, de ziua copilului, de Paște sau de Crăciun, de ziua numelui, de Moș Nicolae, de începutul și finalul grădiniței, școlii, vacanței, când ne întoarcem din delegație, când se întoarce copilul din tabără sau de la bunici, și așa mai departe.

Cred că deja este clar că dacă avem un copil nemulțumit, vina ne aparține în întregime.

Noi am generat aceste așteptări, noi am exagerat probabil uneori, noi plătim nota de plată și consecințele. Tristețea copilului este adevărată, autentică, el nu se preface.

Ce este de făcut? Soluții care pot funcționa

Regulile clare sunt cele care îi dau copilului ghidaj, știe la ce să se aștepte și la ce nu, așa că dezamăgirea se va atenua.

De exemplu: dacă avem un copil cu prea multe jucării, ne gândim ce dorim să îl învățăm pe copil?

Să aibă grijă de jucării?

Regula spune că primește jucării de 2-3 ori pe an de sărbători, în rest își poate vinde jucăriile și din banii obținuți își poate cumpăra altele.

La fel, poate face schimb de jucării cu alți copii, prieteni, verișori. Așa copilul va înțelege că o jucărie distrusă nu mai are nicio valoare.

Să fie darnic?

Regula spune: la fiecare 2-3 jucării dăruite, primește una nouă.

Lăsați copilul să se desrpindă singur de jucării, nu grăbiți și nu forțați procesul. Îl puteți ajuta pe copil să îți organizeze jucăriile, să le punp pe categorii, să se gândească și să se răzgândească, să decidă care sunt cele pe care le dă.

Încurajați și respectați ritmul fiecărui copil în parte. Sunt copii care fac curat rapid și eficient, își dau jucăriile fără prea mult stres și alții care se desprind foarte foarte greu de ele, nu criticați, nu dați exemplu alt copil care e mai darnic, nu puneți copilul într-o poziție în care să simtă vină, rușine, anxietate, stres, nervi, frustrare, pentru că rezultatul obținut va fi departe de ceea ce vă doriți.

Să se joace cu ele?

Regula spune: o jucărie nouă pe lună sau la două luni, sau la sărbători.

Imaginația copilului și inteligența se dezvoltă când inventează jocuri cu jucăriile pe care le are.

Puteți să îi organizați jucăriile în cutii și să aibă la dispoziție o parte dintre ele, apoi la un timp de o lună de exemplu să le schimbați, așa faceți un sistem prin care le rotiți și copilul va descoperi și redescoperi jucăriile iar și iar, bucurie gratis.

Să le aprecieze?

Regula spune: îți poi cumpăra jucării din banii pe care îi ai în pușculiță, iar copilul poate face diverse munci plătite de părinți pentru a câștiga bani.

Copilul va înțelege că banii se câștigă greu și se cheltuie ușor, va fi nevoit să aibă răbdare, să își stabilească o listă de dorințe și va înțelege efortul necesar pentru a și le îndeplini, va analiza și va compara jucăriile dorite, va înțelege că dacă părinții le cumpără au făcut un efort, că ceea ce își dorește nu este un drept și nici pentru părinți dorințele copiilor nu sunt obligații.

financial parenting, educație financiară copii

 

Elemente care pot strica procesul de educație financiară

Cel mai important este ca părintele să se țină de acele reguli, altfel mai bine să nu le aveți deloc. Regulile încălcate îi arată copilului că merge și așa, că un comportament negativ îi poate aduce rezultatele dorite, că de fapt părintele nu deține controlul și autoritatea nu există în ceea ce îl privește și așa mai departe.

În cuplurile care se despart, aceste discuții trebuie avute înainte pentru ca părinții să aibă un comportament similar, pentru că altfel părintele care nu are bani sau care vrea să impunp reguli va fi ”ce rău” și părintele care răsfață copilul, și implicit boicotează eforturile celuilalt părinte, va deveni ”cel bun, preferatul, colacul de salvare, portița de scăpare”, lucru dăunător pe termen lung.

Când începeți acest demers este bine să analizați și alți factorii care pot strica acest sistem gândit de voi.

Degeaba părinții vor gândi acest model și se vor ține de el, dacă există bunici sau alte rude care îi pot face toate poftele nepotului sau nepoatei, acesta sau aceasta se vor concentra pe portița de scăpare, pe varianta simplă și facilă, va cere de unde va primi, pentru că este în firea noastră să căutăm varianta cea mai simplă, doar că această variantă nu este câștigătoare pe termen lung în educația și aptitudinile pe care ni le dorim pentru copilul nostru pe viitor.

Un copil se bucură atunci când există planificare și așteptare, copilul se va juca în imaginația lui cu acel lucru, apoi când îl primește bucuria va fi de lungă durată.

Exact pe același model funcționăm și noi, adulții, cu cât ne dorim un lucru și nu îl obținem imediat sau avem de depus un efort, cu atât îl vom aprecia mai mult. (Ikea știe asta și o implementează cu succes)

Nu inundați copilul cu jucării, nu cantitatea de jucării și jocuri va face ca bucuria să crească.

La ocaziile în care copilul poate primi mai multe jucării, de la diverse persoane din familie, puteți discuta cu ceilalți și cumpărați ceva mai scump, de calitate, iar dacă mai rămân bani îi puteți investi în timpul anului în diverse cursuri pentru copii, sau chiar în instrumente de economisire sau diverse investiții care vor avea multă importanță mai târziu în viață când copilul va termina școala și va avea nevoie de bani pentru facultate, pentru prima lui casă, pentru prima afacere, pentru un ajutor când își ia startul în viață.

Educația se face în timp, planificată și însoțită de un munte de răbdare, personalizată pentru fiecare copil în parte.

Evident este un proces care cere atenția voastră, o planificare atentă în funcție de fiecare copil în parte, de atitudinea pe care o are față de bani și bunuri, de personalitate, de modul în care înțelege, copiază, integrează comportamentele din jur. Succes!

Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!

Photo cover by Abdelgaffar from Pexels

financialparenting

Îți recomand să citești mai departe:

Bucuria copilului la un cadou de 10 lei

Parentingul nu se face de pe o zi pe alta

De ce să NU vă (mai) păcăliți copiii

Cum să ai un copil care are răbdare, așa ca Elena

Curs adulți online înregistrat: Inteligența copiilor și succesul în viață

 

Leave a Reply