Vreau să vă spun o întâmplare de curând.
Într-o zi am fost la un Lidl de lângă noi și Elena a văzut o baghetă de înot, a vrut și ea una. Pentru că știe să înoate, nu are nevoie de ea, pentru că nu are sens să îi mai găsesc loc prin casă i-am zis că nu îi iau, nici nu a comentat.
Apoi i-am arătat mai multe produse care sunt la ofertă, pe care mi le doresc și eu, pe care aș da bani fix degeaba.
”Uite o geantă de plajă, la cea de anul trecut i s-a destrămat materialul care ține fermoarul așa că aș putea lua una nouă, dar nu vreau să dau banii pe ea și sigur pot găsi soluții, pot chiar să o cos și să nu poluez planeta pentru că sunt comodă. ”
Ziua a trecut, ne-am abținut de la cumpărat lucruri frumos colorate, atractive, dar de care nu aveam nevoie, am luat doar ce aveam nevoie.
Cu o zi înainte să plecăm în vacanță am mers la cumpărături doar cu tatăl ei. M-am trezit cu macaroanele alea de înot în față, i-am zis hai să luăm una că tot și-a dorit Elena, este doar 10 lei, sigur se joacă cu ea apoi o lăsăm acolo la vreun copil cu care se împrietenește.
Când am ajuns acasă i-am aratat-o și i-am zis Elenei ”uite, ți-am luat cadou de ziua ta!”.
Ea: ”wowwww, fix din asta am vrut, culoarea asta, mulțumesc mami, e cel mai frumos cadou, dar îmi iei prea multe cadouri”.
M-am uitat la taică-său, am făcut schimb de priviri și nu am mai zis nimic.
După ce a ieșit afară la joacă în curte, am discutat între noi, am tras concluziile.
Doar în capul nostru este ideea că de ziua copilului, de Crăciun, de mai știu eu ce ocazie trebuie să iau un cadou mai mare…. adică mai scump.
Pentru copil, un cadou care îi aduce bucurie este tot ce are nevoie, nu citește prețul și nu se bucură de ceva în funcție de cât a costat.
Ai dat 10 lei? E un nimic, de aruncat la gunoi, chiar așa tu mamă…. eu doar atâta merit?
Sau
Ai dat 250 lei? Wow, e super, mă joc vreo lună cu jucăria asta.
Prețul și valoarea
Sunt două lucruri diferite pentru copil, de fapt primul, prețul, nici nu cotează la vârste mici până la vârsta școalară și în unele cazuri chiar până către preadolescență.
La fel se joacă un copil într-un tricou de la un magazin ieftin ca într-un tricou de firmă, cu preț calculat în euro. Poate că nu la fel aș fi eu, mama, de relaxată când ar pune sos de roșii pe cel scump.
Jucăriile scumpe sunt de multe ori cadourile părinților pentru ei înșiși:
- pentru copilul din ei care nu a avut acces la așa ceva,
- pentru copilul din ei care a fost (sau s-a simțit) umilit că este sărac,
- pentru copilul din ei care nu a fost la fel de popular ca alții care aveau jucării,
- pentru copilul care a auzit tot timpul ”nu” și ”nu avem” de la părinți,
- pentru copilul care a primit multe refuzuri la ce a cerut,
- pentru vina pe care o simte pentru că lasă copilul cu bunica sau bona pentru ore lungi la muncă și delegații,
- pentru a-și demonstra poziția socială și forța financiară în fața celor din jur,
- pentru că pot financiar să aibă acces la lucruri scumpe.
Jucării scumpe? Câteodată da.
Sunt și jucării și jocuri utile în dezvoltarea copilului și care au prețuri mari, justificate și justificabile, fie prin studiile din spate, prin calitate, prin materialele din care sunt făcute și așa mai departe.
Dar știm bine că sunt și multe jucării scumpe pentru că au reclamă bine făcută.
Zona de lucruri pentru copii mici, cărucioare, haine, jucării și orice altceva, este una dintre cele în care se vând cel mai ușor produse scumpe și foarte scumpe, zona de lux este profitabilă și în crize financiare, tocmai pentru că sunt multe butoane sensibile de apăsat, răni de vindecat, iar banii dau această falsă iluzie, că se poate.
Citiți bucuria din copiii voștri dincolo de prețurile produselor pe care ați fi tentați să le cumpătați, oferiți-le experiențe și nu obiecte, oferiți-le timp și nu bani, fiți cu ei cu bucurie, jucați-vă, distrați-vă împreună și asta înlocuiește orice jucărie din lumea asta.
Copiii minunați cresc din exemplul nostru, din comportamentul nostru, atitudinea noastră, energia noastră pozitivă și nu din conturile noastre din bancă.
Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!
Photo cover by Johan Bos from Pexels
Vă recomand și articolele:
Câți bani a cheltuit copilul meu în vacanță în Grecia
”Ești cel mai bun tată din lume!” Cum înveți copilul să aprecieze ce faci.
Cât de departe poate ajunge copilul tău?