Cât de sigur poate fi un job?

Cât de sigur poate fi un job?

3936 2624 AnaMaria

Într-o zi de luni, o companie gigant intră în insolvență!

Tomas Cook a fondat compania în anul 1841. De atunci compania a trecut prind diverse etape de dezvoltare, prin procese de vânzări, achiziții, fuziuni.

În acest an, conform informațiilor de pe site-ul lor, compania a ajuns la 21.000 angajați, în 16 țări.

O companie foarte mare, stabilă, serioasă, cu peste 200 de hoteluri și resorturi proprii, plus o flotă proprie de 105 aeronave.

Ca să vă dați seama de mărime, Tarom are conform datelor de pe site, o flotă compusă din 25 aeronave cu care operează pe rute interne și externe.

Săptămâna trecută, în ziua de luni, compania a intrat în insolvență.

Cât de sigur poate fi locul tău de muncă?

21.000 de oameni s-au trezit azi dimineață și nu mai au un loc de muncă pentru că firma lor cea mare și stabilă a întrat în insolvență peste noapte.

Mulți dintre acești oameni au cariere de peste 10-20 de ani în această companie.

Foarte mulți erau angajați în cuplu și aveau o istorie de foarte mulți ani în companie.

Adică nu doar un membru ci ambii au rămas, pur și simplu peste noapte, fără o sursă de venit.

După zeci de ani petrecuți într-o companie, îți este greu să te mobilizezi și să îți găsești un loc de muncă peste noapte.

Luni dimineața nici nu știu oamenii ăștia cum să se îmbrace, ce să facă, în ce direcție să o ia.

Munca într-un mediu stabil, într-o companie mare

Îți dă anumite avantaje cum ar fi poți accesa mai ușor credite, stai mai liniștit că știi că ai siguranța locului de muncă și a venitului lunar, poți să te culci pe o ureche și să nu îți faci griji aproape deloc pentru viitorul tău financiar.

Acum trei ani am avut o discuție cu un headhunter. Mi-a oferit un job față de care eu nu aveam nici un interes, am stabilit asta rapid și apoi am discutat despre piață, trend, riscuri.

Îmi povestea cum la o mare companie s-a luat decizia centralizării activităților operaționale în sediul central aflat în Europa.

Primii de care compania s-a ”scăpat” au fost cei buni și foarte buni.

De ce?

Din două motive: nu mai aveau nevoie de ei la nivel local, foloseau acum specialiștii din sediul mamă și doi, foarte important, pentru că erau scumpi.

Da, chiar dacă erau oamenii în care ei au investit mulți bani în formare, team buidinguri, cursuri și specializări, tot ei au devenit peste noapte din centru de profit un centru de cost.

Uneori această investiție în tine te poate face să crezi că valoare ta în companie crește. Așa este dar în cazul unei probleme riscul să fii printre primii care pleacă este mult mai mare.

Vara faci sania și iarna carul

Adică, atunci când îți este bine trebuie să te pui la adăpost pentru zilele în care s-ar putea să nu mai fie chiar așa de roză situația.

Cu cât situația este mai frumoasă în contextul în care te aflii, cu atât ești mai tentat să nu te intereseze, să amâni momentul în care stai și pui pe hârtie niște sume și iei niște decizii.

Unii chiar consideră că așa atrag răul dacă se gândesc la riscuri și nu vor asta. Lor le merge doar bine și așa o să fie pentru totdeauna!

Mulți trăiesc cu Doamne ajută și Doamne ferește! Sunt asigurările lor de risc, criză, zile negre, accidente, boală, pensie.

motivație curaj educatie financiara

Diana are un soț cu job senzațional

Diana este o cursantă care a fost un pic bulversată după cursul Femeie independentă.

Ea nu a luat niciodată nici un risc în calcul.

Locuiește cu soțul și cei doi băieți într-o zonă scumpă a Bucureștiului.

Cheltuielile lunare sunt foarte mari. Stau într-un imobil scump în care plătesc grădinar, piscina, parcarea subterană, rampe încălzite iarna, spațiu verde exotic vara și așa mai departe, întreținerea este o sumă mare.

Copiii merg la o școală privată, scumpă.

Viața lor e formată din ieșiri, excursii, cumpărături, restaurante, săli de sport și altele din aceeași gamă.

”Cum ar fi viața ta fără Johan? Ce ai putea susține din stilul tău de viață?”

”Nu mi-am pus problema, a răspuns. ”

”Știi, el e om, nu mașină, se poate îmbolnăvi, poate fugi cu o jună roșcată în lume, poate pierde investiția sau jobul …. . Firma este a lui?”

”Nu, el este angajat.”

”Ok, atunci ar pierde doar locul de muncă și un venit sigur lunar, când pierzi un business pierzi mult mai mult.

Asta înseamnă că stilul vostru de viață trebuie acoperit pentru o perioadă necesară ca el să găsească un loc de muncă nou, adică vreo câteva luni.

Aveți nevoie de economii și preferabil și investiții.”

”Nu avem economii, banii ne ajung de la o lună la alta, știi, avem cheltuieli și nevoi mari (nu dezvolt subiectul aici). Când mai punem bani deoparte mergem în vacanță.”

Diana și Johan nu sunt o excepție, sunt o regulă din păcate. Și-au ridicat nivelul de trai la nivelul veniturilor, fără să se gândească la un eventual risc.

Dacă într-o zi ”Diana are un soț care a avut un job senzațional”, nu vă explic drama, criza personală, criza familială, criza financiară cărora acest cuplu trebuie să le facă față.

Consecințele durează, recuperarea este grea

Acei 21.000 !!!!!!! de angajați care și-au pierdut slujba de pe o zi pe alta de la Tomas Cook și multe alte mii de persoane care își pierd zilnic jobul, au nevoie de mult timp ca să își revină, moral și financiar.

Doar ca idee, numai în insula Skiathos din Grecia, Tomas Cook trimitea 10-15 zboruri pe săptămână, nu mai vorbesc de insule mari sau insule mai turistice (Creta, Santorini, Rodos etc).

Plățile le fac (le făceau, acum nu mai este cazul) la 60-90 de zile.

Vă dați seama câte sute de zboruri, câți mii de pasageri, câte contracte care sunt acum neonorate, câți bani sunt pierduți de cei care erau fericiți să aibă drept partener un gigant precum Tomas Cook, hotelieri și transporatori locali.

Acești bani care nu vor fi recuperați se vor răsfrânge în alte joburi pierdute, business-uri pierdute și nu numai.

critica, educatie, curaj, motivație

Am văzut multe cazuri în cariera mea în bancă.

Mulți nu au făcut față plăților lunare la care și-au ridicat confortul vieții.

Cei conștienți au redus cheltuielile urgent, cât de mult au putut.

Copiii au fost mutați la grădinițe și școli de stat, au dispărut orele de pian, înot, tenis și orice altceva. Uneori au ajuns să își vândă mașinile, să schimbe cartierul. Au avut nevoie de ani de zile ca să se redreseze financiar când nu au avut economii dar au avut datorii.

Au fost și câțiva inconștienți, care au amânat luarea măsurilor, s-au băgat mai mult în datorii și situația a fost gravă și dramatică.

E tardiv să te gândești la zilele în care banii veneau fără griji, tu te gândeai că niciodată ție nu ți se poate întâmpla și nu ai pus un ban deoparte.

Nimeni nu vă garantează locul de muncă, succesul afacerii voastre, sănătate de fier, un viitor care merge din bine în mai bine.

Așa cum toamna vă luați cu voi un pardesiu și o umbrelă când ieșiți din casă, tot așa trebuie să fie natural să vă luați măsuri de precauție pentru zilele în care soarele nu strălucește pe strada voastră și lucrurile ar putea să nu fie așa cum vi le doriți.

Nu este despre alții, este despre voi. Fiți responsabili cu viața voastră ca să vă fie bine indiferent de jobul pe care trebuie să îl schimbați, de criza care tot vine, de orice nor care acoperă soarele.

Photo by Marc-Olivier Jodoin on Unsplash

 

Vă recomand următoarele cursuri și articole:

Curs online video înregistrat: Tu și banii tăi!

Curs înregistrat Unde sunt banii mei?

Curs adulți: Femeia independentă financiar

Când ești în criză de bani

În legătură cu banii, nu te face că plouă!

Leave a Reply