Câteva concepte de bază în educația financiară

Câteva concepte de bază în educația financiară

1280 853 AnaMaria

Banii se câștigă (în principal) prin muncă și / sau din investiții. Excepțional, banii pot veni și pe alte căi cum ar fi moșteniri, donații, câștig la loto etc.

Administrarea banilor se referă la : economisire, realizarea de investiții, generozitatea față de alții, modul de a-i cheltui și nu în ultimul rând la modul în care știm să ne bucurăm de ei.

Economiile și rolul lor

Economisirea este importantă în primul rând pentru realizarea unui fond de urgență;  ideal ar fi ca acesta să acopere cheltuielile pentru 6 luni fără a scădea din nivelul de trai.

citește și articolul Economiile și rolul lor

Un alt rol al economisirii este de a acoperi nevoi și dorințe. Este tot mai greu să facem această diferențiere la modul corect.

Nevoile se acoperă în mod ideal din economii și în perioadă de criză din credite și/sau alte împrumuturi.

citește și articolul Când ești în criză de bani

Dorințele trebuie acoperite doar din banii economisiți.

Un lucru pe care ți-l dorești și pentru care nu ai făcut sacrificii pentru a economisi și a-l obține nu îl meriți încă. Punct. De aici încolo urmează iresponsabilitatea, respectiv să achiziționezi pe banii altora un lucru doar pentru că ți-l dorești și apoi ajungi să îl plătești cel puțin dublu sau triplu. Verifică suma totală de plată și vezi dacă îți dorești chiar atât de tare respectivul obiect.

Dacă nu ai reușit să pui deoparte banii necesari pentru a plăti prețul inițial, o să fie mai ușor să aduni o sumă dublă sau triplă? Greu de crezut.

Investiții

O parte din venitul lunar ar trebui direcționat către investiții.

Timpul trece și odată cu el și puterea noastră de a face bani.

Încă din tinerețe avem de plătit studiile noastre, rate la o casă, la o mașină, studii pentru copii și când terminăm cu toate ajungem către vârsta pensionării. O problemă de sănătate ne poate destabiliza financiar destul de serios.

Puterea de a face bani nu o să fie nici pe aproape de cum era în momentul în care am fost în apogeul carierei. Investițiile ne pot asigura venituri suplimentare care să ne susțină nivelul de trai pentru acea perioadă.

Investițiile trebuie să devină o prioritate, este modul în care lunar, înainte de a-i plăti pe alții, ne plătim pe noi.

Generozitatea

Generozitatea aduce abundență în viața oamenilor împreună cu o serie de sentimente pozitive. Fiți generoși , aceștia sunt bani cu care la propriu cumpărați fericire !

În lipsa banilor disponibili puteți fi generoși și cu altceva cum ar fi timpul vostru, știința voastră sau zonele de expertiză, serviciile pe care le puteți face altora.

Cheltuielile

Cheltuitul înțelept este o piatră de încercare. Reclamele ne învață că pentru a fi fericiți trebuie să cheltuim mai mult. Fals ! Nu cantitatea de bani cheltuită o să ne aducă fericirea, mai degrabă modul în care cheltuim banii ne dau șanse la fericire.

citește și articolul Cum să cumperi înțelept? 

Se spune că este mult mai ușor să câștigi bani decât să îi cheltuiești înțelept. Cheltuirea trebuie să fie în concordanță cu valorile personale, valorile familiei, în baza unui buget asumat și verificat periodic.

Veniturile trebuie întotdeauna să depășească cheltuielile plus investițiile programate. Este o operațiune matematică foarte simplă, altfel se va crea un deficit care va fi greu de acoperit având în vedere că lunar adaugă dobânzi și comisioane.

Studiile arată că banii cheltuiți pe experiențe și binefacere aduc cea mai mare fericire.

Să ne bucurăm de bani !

Banii sunt un mijloc de a obține lucrurile de care avem nevoie și cele pe care ni le dorim.

Nu e nimic greșit în a ne dori lucruri frumoase, experiențe minunate, siguranță și confort. Banii ne dau libertate de a face ce ne dorim, de a accesa lucruri frumoase, studii, excursii, experiențe și ce ne mai dorim.

Da, banii pot să aducă fericirea ! Cine zice că nu este așa probabil că nu a avut niciodată prea mulți bani.
Trebuie să ne bucurăm de bani indiferent dacă sunt puțini sau mulți. Lucrurile care ne fac cu adevărat fericiți se obțin de regulă cu bani puțini. Încercați să vă amintiți lucruri din copilărie și apoi din viața matură, momente în care ați fost fericiți. Acele momente au fost ”construite” cu bani mulți sau puțini?

Dacă oamenii nu se știu bucura de bani, problema poate fi legată de anumite blocaje sentimentale sau patologii legate de bani.

Un exemplu de blocaj sentimental ar fi cel în care persoana a auzit în copilărie că ”banii nu aduc fericire” . La nivel patologic de exemplu, o persoană care este avară și își refuză orice bucurie obținută cu bani , cel mai probabil a trecut prin perioade de lipsuri materiale și a fost învățată să economisească fiecare ban, chiar dacă își creează dificultăți de-a lungul vieții. În acest caz emoțiile trăite în copilărie și hărțile mentale formate atunci nu pot fi schimbate, pot fi doar flexibilizate prin terapie.

Copiii învață din modelul nostru și din experiențe.

Fiți conștienți de faptul că sunteți observați.

Nu puteți învăța copilul ceva ce voi nu știți să faceți, deci dacă trebuie să învățați … puneți mâna pe carte, internet, faceți cursuri. Nici nu puteți pretinde copilului să facă ce voi nu faceți. Fiți un exemplu de urmat !

În mod eronat sunt părinți care consideră că doar cei cu bani pot oferi lecții despre bani. Greșit ! Lecțiile despre bani pot fi date mai ales de cei care au puțini bani. Cine se poate descurca cu bani puțini când are bani mulți cu siguranță poate face față, invers poate fi mai greu.

Sunt atâtea cazuri de sportivi, actori, cântăreți, câștigători la loto care au obținut bani mulți într-un timp relativ scurt și care au ajuns în situații financiare deplorabile. Regula de aur demonstrată este că banii deținuți de o persoană fără educație financiară nu pot fi păstrați.

Experiențele dezvoltă abilități la copii și relații sănătoase în familie. Sacrificiile financiare cu scopul de a achiziționa experiențe cu copiii, excursii, vacanțe, timp liber sunt cu adevărat importante.

În concluzie : contează mai mult modul în care știți să folosiți banii decât numărul lor.

Fiți responsabili ! Citiți cărți despre bani, mergeți la cursuri, plătiți un consultant dacă este nevoie, o să vă recuperați banii astfel investiți în scurt timp.

Atitudinea financiară sănătoasă vă va ține toată viața iar exemplul pe care îl dați copiilor este neprețuit.

Leave a Reply