Acum stăteam să mă gândesc ce provizii am făcut și cam cât ne-a costat întreaga acțiune.
Vă povestesc și vouă, poate găsiți idei care să vă ajute la organizare, acum cât timp stăm pe acasă sau în alte perioade în care vreți să puneți bani deoparte.
Provizii de medicamente
Am luat antitermice pentru noi și copil plus vitaminele C și D.
Mai avem prin casă medicamente pentru diverse afecțiuni cum ar fi cele pentru posibile dureri, Smecta împreună cu săruri de rehidratare, unguente pentru dureri de spate, picături de ochi și urechi etc. Aici nu am mai suplimentat nimic, ce avem în trusă ne ajunge.
Alte provizii
Am luat un șampon, un bax de hârtie, o rezervă de spălat geamurile că a plouat și oricum vreau să fac activități cu Elena – ea le va spăla pe cele de la parter și ușile de la balcon, mâncare pentru pisică.
Mai avem detergent pentru mașinile de spălat, geluri de duș și săpunuri. Am uitat de balsam de rufe dar vom supraviețui fără.
Am luat online cerneală pentru imprimantă, Elena face școala de acasă și avem de tipărit fișe.
Ne-am asigurat că avem filtre de apă și am cumpărat apă minerală.
Provizii de mâncare
Am început cu o ”curățenie generală” în cămară și în congelator cu două scopuri, să scap de ce nu mai este valabil și să știu ce am deja pentru a nu cumpăra decât strictul necesar.
Apoi am cumpărat: un sac mic de cartofi de 3 kg cred, aproximativ 2 kg de ceapă, 2 kg de morcovi, ½ kg de păstârnac, o țelină, un dovlecel, o pungă de orez (mai am una neîncepută), 5 pungi de paste – 3 spaghete și 2 alte forme (cred că mai am două pungi), câteva conserve de mazăre, două de pateu (am eu pofta de ouă umplute), douăzeci de ouă, patru pungi de făină albă și una de mălai, branză, cașcaval, o ricotta, un salam și o costiță pentru ciorbă, 300 gr carne tocată, un unt, două sticle de lapte, o pâine, iaurturi și smântână, drojdie, sare, o pungă de zahăr și fructe și legume pentru următoarea săptămână.
Avem în cămară cafea, fasole, conserve de pește, dulcețuri (multe făcute în casă), suc de roșii (făcut de noi din roșii din grădina de la țară), humus, linte, miere, fulgi de ovăz (poate de data asta îi și folosim), ceaiuri și altele pe care nu mi le amintesc.
În congelator mai am pui de țară, legume, spanac, fructe, placintă congelată și înghețată.
Pâine, pizza, lipii facem în casă când e cazul, nu suntem mari consumatori.
În total cred că am cheltuit în jur de 1000 – 1200 lei pe cele două sesiuni de cumpărături.
Organizare în bucătărie
Suntem doi bucătari în casă, știm să gătim gustos din ingrediente puține și reciclăm mâncarea, nu știu dacă acesta este termenul corect. Practic ajungem să nu aruncăm nimic aproape.
La ce mă refer? Să vă dau exemple.
Când ai mei au chef de diversitate și eu nu am chef de mult stat în picioare, fac o supă de carne de găină de exemplu, cu multe legume și apoi în fiecare zi fac o altă versiune:
- Prima zi iau din baza de supă zeamă, legume și fac găluște de griș.
- A doua zi iau din baza de supă, legume și carne pe care le toc, fac un amestec de ou și smantana, o acresc cu lâmîie și iese ciorbă de pui a la grec.
- A treia zi iau din baza de supă cu legume și cărniță, fierb fidea și las supa clară de pui cu tăiței. Azi dau un clocot la toată supa.
- A patra zi toc tot ce a mai rămas, dacă a mai rămas ceva, adaug suc de roșii, mazăre sau alte legume și e ciorba de pui gata.
În zilele obișnuite, dacă știu că va rămâne din ciorbă, pun în prima zi după ce se răcește câteva pungi la congelator ca să le am pe săptămâna următoare.
Notă: orice aveți la congelator dezghețați lent în frigider, de seara pe a doua zi, excepție fac produsele care se pot pune direct în cuptor și nu au nevoie de dezgheț în prealabil.
Alt exemplu, dacă facem azi friptură de porc, a doua zi tai carnea rămasă și fac sandviciuri reci cu diverse sosuri făcute în casă sau dacă este o cantitate mai mare fac o tocăniță cu mămăligă.
Alt exemplu, dacă rămâne pui rotisat sau la cuptor, din carne și un sos alb de smântână de gătit cu brânză de paste fac paste cu pui și sos alb, se adaugă mult piper și e delicios.
Am fiert ouă la prânz și a rămas unul? Fierb doi cartofi în coajă, adaug ceapă, sare, piper, măsline sau ce îmi vine la îndemână și fac o salată.
Cu fructele care se coc și trebuie consumate, gen banane, fructe de pădure, mere facem prăjituri.
Multe trucuri le-am învățat pe pielea mea când aveam nevoie să mă descurc cu bani puțini și de la TV de la emisiunile cu Jamie Oliver și rețetele lui din ce rămâne din mâncare https://www.jamieoliver.com/recipes/category/course/leftovers/
Cred că zilele următoare vom mânca de fapt mai organizat, mai diversificat, vom face rețete mai creative pentru simplul fapt că trebuie să discutăm despre ce este, ce putem face, cine gătește astfel încât acest proces să fie cât mai eficient.
Estimez că putem sta liniștiți o perioadă, avem multe proiecte în lucru și această liniște este bine venită.
Photo cover by Engin Akyurt from Pexels
Vă recomand cu drag articolele:
Coronavirus, evenimente anulate, concediu forțat unde se poate, empatie
Coronavirus afectează multe locuri de muncă. Aveți bani puși deoparte?