Cum să te pregătești de cheltuieli neprevăzute care îți pot da viața peste cap

Cum să te pregătești de cheltuieli neprevăzute care îți pot da viața peste cap

Cum să te pregătești de cheltuieli neprevăzute care îți pot da viața peste cap

1280 853 AnaMaria

Am avut câteva ședinte 1 la 1 în care un subiect s-a repetat, cel al cheltuielilor în caz de ”Doamne ferește”.

Cheltuielile mari neprevăzute sau lipsa bruscă a unui venit din casă sunt situații care dau peste cap orice calcule am fi făcut noi, orice buget și orice plan….. dacă nu avem un plan de backup.

Știți că orice afacere ar trebui să aibă un BCP? Business Continuity Plan – un plan de continuare a activității în cazuri excepționale, și în acel plan se trec cele mai negre scenarii și planul de redresare.

Ei bine, pentru că la bancă am lucrat la astfel de planuri, m-am gândit cât de bine ar fi ca și eu, și oricare dintre noi, să aibă un plan personal de backup.

Din acest motiv am asigurare de viață de pe la 20 de ani și primul testament mi l-am făcut la 28 de ani, să știu o treabă și să fiu linișttită.

Nu muriți mai repede dacă vă faceți testamentul sau dacă vă faceți o asigurare de viață, de fapt statisticile arată fix contrariul, asta am aflat din discuția cu agentul meu de la societatea de asigurări pe care am ales-o.

Să o luăm pas cu pas:

  1. Pentru cheltuieli mici, urgente

Pentru aceste situații TREBUIE să ai fondul de urgență.

Aceștia sunt bani din care acoperi o cheltuială urgentă, imediată.

Pentru mulți o vizită la camera de urgențe, o roată spartă, un frigider stricat sunt cheltuieli care îi pun în dificultate, în timp ce pentru alții sunt bani care nici nu se văd.

Vezi care este situația ta și fă-ți calculul pe măsură.

Pune lunar o sumă de bani deoparte, fă-ți fondul de urgență și nu te atinge de acei bani dacă nu ai cu adevărat o urgență!

Citește și articolele:

Ce faci cu banii din fondul de urgență? 

Cât de mult să strângi cureaua când nu îți ajung banii?

Tu pe cine te bazezi financiar?

  1. Pentru situații în care ai cheltuiei mari

De unde pot apărea aceste cheltuieli mari? Fă o analiză ca să știi ce să măsuri să iei.

Fă-ți fondul de siguranță, ar trebui să ți se adune acolo cam suma de bani necesară să trăiești cam 6 luni și să acoperi cheltuielile tale sau ale familiei dacă nu ești singur/singură.

Poate apărea o problemă medicală? Fă-ți o asigurare de sănătate, cu o sumă mică pe care ți-o permiți acoperi un mare stres și o mare problemă în caz că ceva s-ar întâmpla.

Un accident ți-ar da bugetul rău peste cap? Fă-ți asigurare casco, fă-ți asigurare de sănătate. Oricât de multă grijă ai avea, un accident este ceva ce nu planifici, un moment de neatenție este suficient ca să faci o nefăcută care îți pune în față o notă de plată uriașă.

Analizează-ți viața și situațiile care ți-ar putea scoate bani mulți din buzunar. Fă asigurări și împarte riscul acolo unde poți, fă economii pentru situațiile în care riscul va cădea la tine în brațe.

  1. Pentru situația în care unul din doi nu mai aduce bani în casă

În primul rând nu te întinde mai mult decât îți este plapuma, pentru că în caz de ceva o să fie foarte greu și pentru mult timp.

Sunt mai multe situații care te pot pune la pământ financiar pentru o perioadă lungă de timp și crede-mă că am văzut din păcate atât de multe cazuri prin prisma meseriei pe care o am.

Unul din cei doi poate muri, din păcate foarte mulți părinți cu copii mici s-au stins în jur și acest subiect nu mai poate fi ascuns ca un subiect tabu, cu toții murim, problema este când se întâmplă brusc și prea devreme, când planuri făcute cu drag rămân la mijloc, când familii construite din dragoste rămân suspendate în disperare (inclusiv financiară).

În ultima lună o mamă cu trei copii școlari și alta cu cinci copii școlari au rămas fără tatăl care aducea bani în casă, în ambele cazuri a fost vorba de cancer, bărbați tineri și cu joburi bune în corporații.  Acum două luni am văzut la știri că pe motiv de Covid peste un milion și jumătate de copii au rămas orfani de cel puțin un părinte. Rezultatul? Oameni tineri cu viața în față plecați prea devreme și din scurt, părinți rămași singuri cu o mare responabilitate în spate și care nu știu cum să se adune inclusiv financiar.

O asigurare de viață poate ajuta partenerul / părintele supraviețuitor să se descurce pentru o perioadă de timp până când găsește alte soluții. Este un semn de dragoste să ai grijă de cei dragi!

În acest moment știu câteva femei mai tinere ca mine, cu copii mici care se luptă cu cancerul. Este o boală care te scoate din joc o perioadă și care te lasă fără energie și fără bani. O asigurare de sănătate poate acoperi măcar povara financiară astfel încât persoana să se poată concentra pe însănătoșire și nu pe grija financiară.

Prefer să tai din cheltuielile din altă parte și să îmi plătesc aceste asigurări, liniștea mea și a familiei mele sunt foarte importante pentru mine.

Sunt multe cazuri de divorț, în special în cupluri cu copii mici. Motivele nici nu mai contează, din păcate puțini se despart prieteni și chiar mai puțini se sprijină reciproc după o despărțire.

Ce te faci când ai de plătit bonă, grădiniță sau școală, chirie sau rată, și să trăiești, dintr-un singur venit? Cei care nu sunt băgați în mari datorii fac față, dar cei care au pornit la drum cu mult entuziasm au de tras de pe urma cheltuielilor făcute nesăbuit mulți ani. Este greu și trist. Niciodată nu dați din buzunar și ultimii bani, nu vă întindeți la mai mult. Faceți bani și apoi creșteți-vă averea în ritm cu relația.

Sunt cazuri în care unul dintre cei doi își pierde jobul, sau nu mai poate munci din motive medicale. Celălalt partener trebuie să ducă toate cheltuielile, rată sau chirie, utilități, mâncare și tot ce mai este nevoie. Nu vă neglijați cariera. Încercați tot timpul să creșteți profesional, să dobândiți aptitudini care să vă ajute să faceți bani mai mulți sau să vă luați un job suplimentar când și dacă este cazul.

Sunt cazuri în care unul dintre parteneri îi plătește celuilalt datoriile făcute înainte de relație. Vicii care nu trec cu promisiuni, ci sunt găuri negre, vor trage acolo banii voștri și energia voastră. Cearta, plânsul, disperarea nu îl salvează pe cel de lângă voi ci ajutor medical specializat. Nu intrați în această cursă a minciunilor, doar vă pierdeți bani și timp, pe lângă familie, prieteni, stimă de sine și altele.

Când ceva rău se întâmplă problema banilor ar trebui să fie ultima care să vă preocupe!

Țineți minte asta si puneți-vă să vă faceți planul de rezervă.

drum, educație, sens, direcție

Sursa Foto Pexels

Cum mi-am făcut eu planul de rezervă în caz de ”Doamne ferește”?

Am analizat cât mai multe situații în care ar trebui să fiu financiar acoperită.

Am asigurare de viață care se va transforma în pensie viageră sau iau banii la scadență. În caz că mor banii aceia acoperă cel puțin un an din viața familiei.

Am asigurare de sănătate privată, separat de asigurările sociale pe care le am prin cotizația la stat. Suplimentar am și un abonament de prevenție și îmi fac analize cu regularitate.

Am asigurare Casco la mașină. În cei peste 15 ani de condus am julit diferite mașini de câteva ori, nimic serios, probabil CASCO de pe doi ani ar fi acoperit toate aceste cheltuieli. Nu conduc mult, nu sunt fan excursii cu mașina, mi-e frică de zmeii din trafic. Chiar și așa îmi place să fiu liniștită și plătesc în continuare această asigurare.

Când plec în vacanță întotdeauna îmi fac asigurare medicală, chiar dacă nu am folosit-o niciodată și chiar dacă știu că local am acces gratuit la camera de gardă. Nu am sărăcit din banii aceștia, îmi place să am liniște în vacanță.

Am asigurat casa cu asigurare obligatorie plus asigurare suplimentară, este o cheltuială pe care o bugetez anual alături de impozitul la stat.

În afară de banii pe care îi dau pentru asigurarea de viață toți restul îi pot considera aruncați pe geam dacă nu se întâmplă ceva, dar știți ce? Nu sunt aruncați pe geam, sunt bani cu care mi-am cumpărat liniștea și merită din plin.

Apoi am contabilizat situațiile pentru care nu pot impărți riscul cu o asigurare și pentru acelea am economii sau investiții, în funcție de cât de repede estimez că aș avea nevoie de bani, cum ar fi o situație legată de familia mea.

Chiar dacă am făcut o pauză ca să stau cu fetița mea nu mi-am neglijat viața profesională și am avut tot timpul surse de venit. Mi-am plănuit această pauză și financiar am rezistat mai bine decât am plănuit.

familie fericire, bucurie

foto Lens of Alex

Am pățit să fiu luată de viață prin surprindere? Da!

În primul an de pandemie veniturile s-au dus spre zero în timp ce au apărut mai multe cheltuieli neprevăzute cărora a trebuit să le facem față. Asta după o perioadă de un an sabatic nu cu mult timp înainte să cadă totul în cap din cauza pandemiei.

Chiar dacă aveam suficienți bani deoparte m-am speriat! 

Totul a fost brusc, nu știam cât va dura, cum o să o scot la capăt.

Am folosit fondurile făcute în acest scop și am fost foarte strictă cu ieșirile de bani, doar nevoile și urgențele au fost acoperite și am trecut cu bine peste acea perioadă, fără gaură în bugetul familiei, m-am incadrat bine în fondul de siguranță.

Apoi am revizuit planul și am schimbat strategia de lucru către activitățile care aduc mai mulți bani, am renunțat la cele păguboase, am renunțat la proiecte gratuite și am crescut eficiența, a fost rețeta de a aduce bani mai mulți fără să ajung în burnout.

Planul e făcut ca să fie folosit dacă este cazul. Făcut în liniște îl folosești când emoționalul ia locul logicii și busola se dereglează.

De câte ori ajungem să îl folosim în viață? Sper că rar sau niciodată.

În experiența mea de 20 de ani de bancă niciodată nu a fost activat planul de urgență al băncii, dar l-am ținut actualizat la zi când asta a fost în sarcina mea. Asta fac și cu planul meu de rezervă personal, asta vă recomand și vouă.

Să fiți bine!

Leave a Reply