De când înțeleg copiii ce este proprietatea personală și proprietatea comună?

De când înțeleg copiii ce este proprietatea personală și proprietatea comună?

De când înțeleg copiii ce este proprietatea personală și proprietatea comună?

2911 2166 AnaMaria

Astăzi lucrez la lecțiile pentru grădiniță, lecții din programul Opționalul de educație financiară pentru copii MY MONEY LAB.

De luna aceasta s-au mai adăugat o serie de grădinițe și îmi dau seama, când pregătesc lecțiile, cât de departe au ajuns copiii din grădinițele din prima serie în peste 22 de lecții deja!

Pentru cei deja ”avansați”, pregătesc lecții referitoare la proprietate.

De când percep copiii proprietatea personală?

Studiile arată că cei mici încep să înțeleagă termenul de proprietate ”al meu, a mea, geanta mamei, umbrela tatălui etc” începând cu vârsta de 2 ani, dacă obiectul este în proprietatea persoanei.

Percep faptul că un obiect, pe care l-au mai văzut, este proprietatea altcuiva începând de la 2 ani și jumătate chiar și în lipsa persoanei.

Astfel un copil ar putea începe să plângă dacă mama ia cămașa tatălui să o calce, deoarece știe că este cămașa tatălui și nu a mamei. Copilul va trage de cămașă și va spune ”tata, tata…. camașă tata” sau doar va menționa acest fapt.

La grădiniță, copiii vor recunoaște hainele, rucsacele, jucăriile altor copii, pentru că le-au văzut în posesia acestora.

De când percep copiii proprietatea comună?

Proprietatea personală este deci percepută de la vârsta de 2 ani în timp ce proprietatea comună, faptul că o jucărie aparține întregii clase, că unele obiecte din casă sunt folosite de întreaga familie și așa mai departe, apare după vârsta de 3 ani, cu claritate de la vârsta de 4 ani.

Obiectele care sunt în proprietate comună nu pot fi date cadou sau împrumutate fără acordul tuturor celor care dețin acel obiect.

Copiii după ce trec de 4-5 ani, la cererea celorlalți, pot fi ”stimulați” să demonstreze anumite lucruri, pot fi păcăliți să înstrăineze lucruri, fără să înțeleagă consecințele acestor acțiuni.

Diferența dintre un obiect împrumutat și un cadou

Atât copiii cât și adulții oferă din ceea ce au, nu doar pentru că ”așa este frumos/ așa este bine” ci și pentru satisfacția emoțională pe care o obțin.

Totuși, există lucruri care ne aparțin și putem alege că le împrumutăm sau le dăm cadou, dar există și lucruri care sunt proprietatea comună și singuri nu avem putere de decizie.

Imprumutul presupune anumite condiții: obiectul pe care îl luăm împrumut se returnează în aceeași stare. Dacă acesta s-a deteriorat, s-a stricat, s-a spart, avem obligația de a înlocui acel obiect pe banii noștri. Copiii sunt învățați ce este o responsabilitate și o consecință.

Când dăm un obiect cu împrumut, trebuie să stabilim când și cum va fi acesta returnat, ce se intâmplă dacă se deteriorează.

Având aceste lucruri în atenție, putem stabili și ce obiecte, lucruri, jucării etc putem da imprumut și ce nu, ce putem oferi cadou sau nu.

Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!

Vă recomand și articolele:

Cum să înveți copilul să ia o decizie, de la vârste mici

Valoare fără valoare, lecții goale pentru copii

Consecințele certurilor de la bani în fața copiilor

Copilul meu a furat o jucărie

Învățarea la copii, prin puterea exemplului

 

Leave a Reply