Coronavirus, evenimente anulate, concediu forțat unde se poate, empatie

Coronavirus, evenimente anulate, concediu forțat unde se poate, empatie

Coronavirus, evenimente anulate, concediu forțat unde se poate, empatie

1280 851 AnaMaria

Două zile m-am gândit intens ce să fac, să anulez sau nu cursul de sâmbătă.

Știu că deja s-au anulat evenimentele culturale, târgurile, spectacolele și evenimentele mari cu mulți participanți. Cele mici de sub 100 de oameni nu păreau a fi afectate, dar urmează după cum se anunță noi cazuri de la o oră la alta.

Ieri am avut o întâlnire și am ieșit în oraș.

Mi-am dat seama că în autobuz erau mai mulți oameni decât am fi fost noi într-o sală dezinfectată în care nu se mai întâmpla nimic înaintea noastră și se putea dezinfecta iar la plecarea noastră.

În timp ce mă gândeam că voi ține cursul, am trecut strada printr-o mare de oameni.

Wow, de strănută cineva acum și are COVID19 suntem cu toții afectați.

Singura metodă sigură este să stăm acasă și să evităm orice adunare de oameni.

Mi-am dat seama rapid că nu pot risca să pun pe nimeni în pericol.

Dar cine poate sta acasa?

Sunt o grămadă de oameni care lucrează pentru binele nostru, care nu pot să își ia concediu pentru că muncesc în:

  • Sănătate: farmacii, spitale, ambulanțe, clinici, laboratoare etc
  • Alimentație publică: magazine alimentare, restaurante etc
  • Transport public sau privat
  • Servicii necesare traiului de zi cu zi – furnizarea de utilități
  • Firme de curățenie
  • Radio și TV
  • Furnizori de servicii care nu pot muta toată activitatea în online ex băncile, serviciile de plăți sau alte afaceri care au sisteme informatice sofisticate și cu mulți utilizatori etc
  • Activități care susțin aceste industrii și altele care trebuie să fie funcționale,
  • Cei care încearcă să își salveze afacerile și care dacă lipsesc o perioadă din activitate intră într-un cashflow negativ (plata chirie, plată salarii, alte cheltuieli fixe care se susțin din activitate) din care știu că nu mai ies vreodată.

Am văzut mesaje destul de agresive pe net.

Este o situație fără precedent și stresul își spune cuvântul.

Totuși, trebuie să ne adaptăm unei situații noi, să găsim soluții, să fim responsabili pentru noi și cei din jur și să o facem într-un mod civilizat pe cât se poate.

Sunt părinți care nu au ce face cu copiii și alții care vor să ofere soluții. Au apărut mesaje agresive ca părinții să nu tot găsească soluții de a scoate copiii din casă, să îi țină acasă.

Ei bine, dacă eu eram în continuare în corporație, vă spun drept că pentru astfel de situații nu aș fi avut backup. Sincer, nu știu ce aș fi făcut dacă angajatorul nu mi-ar fi dat liber.

În familie avem o singură bunică, aflată la peste 500km și care are în grijă altă nepoată, nu avem cum să o împărțim în toate vacanțele copiilor sau în situațiile de criză.

La început de Februarie fetița mea a avut o săptămână de vacanță, apoi la scurt timp a fost spitalizarea și chiar dacă nu a fost contagioasă, indicația medicului a fost să mai stea o săptămână în plus acasă ca să își refacă sistemul imunitar.

A mers un pic la școală și acum a venit povestea Cov19. Deja mi-aș fi consumat jumătate din concediu și mai urmează multe vacanțe ale copilului pentru care ar fi trebuit să găsim soluții.

Mi-am schimbat viața și acum pot lucra de acasă dar nu mulți au șansa asta, de ce aș fi agresivă la adresa lor? Răutatea gratuită, agresivitatea, lipsa de empatie nu le pot înțelege. Ne pasă de cei dragi, fiecare ar dori să găsească soluții ideale dar asta nu se poate.

Cineva comenta că se pot lua zile de concediu, cei care nu și le iau sunt inconștienți și nu vor să rateze plaja din vară (??!! nu comentez).

Cei din categoriile amintite mai sus au explicat cum de fapt nu au nici o șansă de stat acasă, ei veghează la sănătatea noastră sau la bunul mers al vieții celor din jur și chiar nu au de ales.

Unii intră în contact cu sute de oameni care pot fi potențiali bolnavi, fără protecție că nu există măști măcar și cu sufletul la gură referitor la familia lor. Și nici nu au ce face cu copiii, nu toți avem bunici, în special în București suntem mulți adunați din diferite colțuri ale țării, fără rude aproape și cu prieteni care sunt.

Ce vor face totuși?  Vor găsi soluții la care nici nu s-au gândit vreodată doar să își protejeze copiii și familia, vor sta zilnic cu sufletul strâns cât timp sunt plecați de acasă.

Doar unii pot să își ia concediu.

Sigur că poți cere concediu, doar că angajatorul ar trebui să ți-l (și) aprobe.

Unii angajatori sunt încă inconștienți și spun că asta este doar o isterie, alții joacă placa asta pentru că sunt speriați, știu că dacă închid probabil nu vor mai avea ce deschide. Ce va face un angajator care are doar angajați părinți? Cum le dă liber la toți și închide ușa? Poate trece financiar peste o pauză de acest gen?

Este doar un calcul matematic și o estimare de risc. Dacă afacerea nu poate fi mutată în online și nici nu se poate susține în cazul în care ușa este închisă mai mult de o săptămână, să ai angajați părinți cu copii mici devine un risc pe care nu și-l vor (mai) asuma.

Citește și articolele:

Cât de sigur poate fi un job?

Coronavirus afectează multe locuri de muncă. Aveți bani puși deoparte?

Isteria coronavirus și proviziile

Măsuri de protecție

Evităm zonele aglomerate. O prietenă a mers la birou cu noaptea în cap ca să nu fie aglomerat, chiar dacă a stat mai mult de o oră în plus la birou. Ori pleacă mai repede ori sta suplimentar și pleacă la finalul zilei ca să nu fie aglomerat.

Ne dezinfectăm mâinile des. Purtați cu voi o sticlă de dezinfectant. Chiar dacă mijloacele de transport în comun sunt dezinfectate la cap de linie, un număr de persoane trec prin ele înaintea voastră.

Ne spălăm des și corect pe mâini, fără economie de săpun, fără grabă. Suntem conștienți că acest virus rezistă foarte mult pe orice suprafață.

Evităm să ne atingem fața, ochii, nasul. Este aproape imposibil, este nevoie de exercițiu pentru conștientizarea acestui tic dar trebuie să ne străduim.

Nu scoatem copiii în parc, la Mall, la locurile de joacă sau oriunde pot intra în contact cu alți copii sau cu adulți care pot fi purtători ai virusului. Să ținem copii în casă atâta timp sună a misiune imposibilă dar consecințele pot fi grele, nu riscăm.

Azi am ieșit după cumpărături și am lăsat copila acasă. Am vorbit deja cu ea despre această pauză de școală, de ce cumpărăm anumite alimente, de ce nu o iau cu mine la magazin, de ce nu ieșim la joacă cu copiii, de ce nu mergem în parc, ce activități vom face zilele acestea.

Trebuie să le explicăm copiilor ce este cu atâta agitație, de ce trebuie să respectăm cu toții niște reguli. Suntem conștienți că o astfel de criză se poate repeta oricând.

Luăm măsuri de creștere a sistemului imunitar, mâncăm sănătos, ne hidratăm, petrecem timp împreună, dormim suficient, încercăm să nu ne panicăm.

Urmărim informațiile date de Ministerul Sănătății și respectăm indicațiile lor.

Între timp sperăm să treacă această criză cât mai repede, cu cât mai puține consecințe.

Faceți o rezervă de hrană ca să evitați ieșirile din casă.

Anulați orice activitate care nu este obligatorie.

Nu vă stresați pentru lucrurile care se pot rezolva mai târziu, poate sunt lucruri pe care le consideram urgente dar care privind obiectiv, în situația asta de criză, pot suferi o amânare.

Aveți grijă de voi și de cei dragi.

Aveți grijă de cei care nu au de ales și sunt expuși pentru ca sistemul de sănătate, transport, furnizări de servicii necesare să funcționeze pentru noi toți.

Fiți empatici cu cei care sunt speriați, dezorientați și care caută soluții convenabile la prima vedere dar totuși riscante, dați sfaturi cu dragoste, oferiți sprijin unde puteți.

Important este acum să trecem cu bine de aceste zile și apoi ne gândim la măsuri de acoperire a pierderilor, precum și la planuri de viitor care să ne ajute să fim cât mai protejați în astfel de crize.

Leave a Reply