Mulți îmi spun că sunt foarte bună la organizare.
Normal, timp de 10 ani am condus un departament de organizare într-o bancă, am ținut evidența procedurilor și a proceselor, am avut grijă ca ele să se îmbine natural cu fișele de post și responsabilitățile fiecărei funcții, cu drepturile de accces în sistemele informatice, cu legislația în vigoare și cu politicile de grup, am știut ce face și ce poate face fiecare persoană, inclusiv cum să îi verific activitatea în caz că greșește sau are gânduri răzlețe.
Pai, e mai greu de atât să organizezi o casă?
Ei bine….. DA.
Pentru că nu am nici eu, și nici voi, o armata de resurse și joburile noastre sunt pline de roluri, care se intersectează constant, nu e o ierarhie clară ci o organigrama tip matrice, nu există Ziduri Chinezești și trebuie să știu, cel puțin deocamdată, toate secretele. In plus, mai trebuie să și ghicesc cine ce gândește în casă și ce ar vrea, înainte să își dea seama că ar vrea.
Eu sunt:
- mama în cel mai mare timp,
- partenera care încerce să delege (vă zic drept asta),
- administratorul unei companii, managerul, strategul, trainerul, omul care dă interviuri, face filmări, răspunde la emailuri și face coaching cu oamenii din cursuri, persoana care face vânzări, scrie texte și le publică (pentru mine, pentru alții),
- pe lângă care vin și rolurile din activitățile domestice:
- de curățat casa – mare am vrut-o, să îmi fie de bine că nu am nevoie de sală,
- de gătit- o parte din mese, gatim cu schimbul, delegare…delegare…delegare,
- de spălat – ffff rar, asta am delegat-o
- și călcat – asta îmi place, doar așa mai prins și eu un Netflix,
- și altele – service la mașini, vizite la autorități etc
- femeie care însearcă să bea o cafea în liniște, să mediteze, să își facă un masaj sau o baie cu spumă, să citească, să se relaxeze (mamele râd la faza asta, știu, și eu râd.. dar îmi place să visez)
- scriitoare în devenire – scriu romane, sper să ajungă și publicate într-o bună zi, mai ales că investesc mult timp în activitatea asta;
- și altele … fiica care își sună mama zilnic, prietenă, meditatorul copilului etc
Și voi la fel presupun, aveți la roluri că dacă vă faceți o FIȘA POSTULUI de acasă, e pe față verso de câteva ori, cu puncte, subpuncte, liniuțe și bulinuțe.
Timp nu este de vânzare
Și toate trebuie făcute la timp. Șeful se grăbește, colegii se grăbesc, copilul se grăbește, partenerul se grăbește…. chiar și tu te grăbești și când nu te grăbește nimeni că doar ăsta e ritmul tău normal.
Cum le împaci pe toate?
Păi nu prea le împaci, faci cât poți, cum poți și la final rămâi cu sentimentul că oricum niciodată nu e de ajuns, mai ai atâtea nefăcute, la naiba cu toate și cine a inventat școala online plus munca de acasă și așa mai departe.
5 trucuri care mă ajută:
-
Meniul pe toată săptămâna
Am făcut o gustare înainte să scriu acest articol, 15 minute făcut gustare, 15 minute cu copilul să mâncăm, 20 minute să adun tot din bucătărie, de pe terasă, din biroul omului că nu era să uit de el, și să scot hainele din mașina de spălat care tocmai terminase. O oră dusă doar pe gustare și nite haine întinse!
Am făcut un meniu, ca de restaurant, cu tot ce mă duce capul și mâinile și talentul să gătesc rapid și gustos.
Ai mei se uită pe meniu și decid ce vor să primească timp de o săptămână.
Fac meniul și așa știu de cât timp am nevoie ca să gătesc, și îmi pun timpul acela în program.
Ce-i mare lucru sa faci un sandviș sau să încălzești o supă? Pai e, ca pana scoți jumate de frigider, prăjești pâinea și apoi afli că o dorea neprăjită, apoi ungi cu unt și voia cu brânză cremoasă, mănâncă și pleacă, apoi tu mănânci resturile și strângi, se fac cel puțin 30 de minute, fix alea 30 de minute în care dădeai cele 4 emailuri de răspuns care stau deschide pe ecran de azi dimineață.
Bun, deci așa cum ai programul online al copilului, așa ai printat, pe ecran, oricum îți e la îndemână programul de masă.
Sfaturi:
- fă gustări pentru câteva zile – prăjitură de casă, chec, clătite, salam de biscuiți etc. pe care să le ai pe lângă fructe, iaurt, cereale. Acasă o să ai nevoie brusc de 5 gustări pe zi și dacă îi dai copilului de trei ori fructe într-o zi în care nu ai timp nici să sufli, te poți trezi că și le scoate din meniu două săptămâni.
- Fă o bază de supă din care faci câteva supe diferite (la mine supa sau ciorba e tot una, eu la toate le zic supe, așa ca priviți asta în contextul personal)
- Fac baza de supă de pui și în fiecare zi într-o oală mai mică cât să mâncăm la o masă fac combinații: la o masă fac găluște, a doua zi îi fierb tăieței, a treia zi fac cu ou și smântână plus ceva acrisor și iese a la grec, daca mai rămâne fac ce le-a plăcut mai mult din variantele acestea.
- Fac o bază de supă cu legume și suc de roșii, la care într-o zi adaug o conservă de fasole fiartă (sub 3 lei la Lidl), în altă zi pun paste, în altă zi cartofi, în alta fierb perișoare și uite așa din aceeași supă fac câteva variante, combinate bine cu ce am la felul 2. Așa mănâncă mâncare diferită și mie îmi ia sub jumătate de oră să am totul gata.
- Fierb mai multe legume în supa și ori mai fac câte o supă crema din legume, ori fac câte o salata gen saata boeuf ca gustare.
- Fel principal: gătește cantitate pentru mai multe mese. Poți pune și la congelator o porție pentru familie și dacă într-o zi nu ai timp de gătit, apare o ședință, o urgență, scoți mâncarea, o încălzești și e ca proaspăt făcută.
- Cina și alte cele pe lângă – în timp ce pregătesc cina, pun la fiert și alte alimente pentru mâncarea de a doua zi, sau o mâncare pe care să o pun la congelator pentru momente de criză. De exemplu, pun legumele și orezul ca să fac un pilaf și fierbe el în timp ce fac pentru cină o mămăliguță sau o quesadilla cu ceva pui rămas prin frigider.
- Folosește mâncarea pe care o ai, învață să o reinventezi, salvezi și timp și bani.
-
Cumpărături o dată la săptămână – economie de timp și bani
Dacă faci meniul o să știi exact de ce ai nevoie și o să reduci risipa, o să cumperi ce ai nevoie ca să ieși cât mai rar la cumpărături.
Nu ai pățit să mergi ”după o pâine” și să ieși cu o sacoșă de ți-a smuls umărul de la loc.
Ori pui pâinea la frigider/congelator, ori în ultimele zile înainte de noua sesiune de cumpărături faci tu pâine, sau folosești lipii, sau te bazezi pe mâncare fără pâine ex paste, mamaliguță, cartofi.
Folosește alimentele din cămară și din congelator, cumpără la promoție ca să refaci stocurile.
-
Delegare, delegare, delegare
Mamele noastre le făceau pe toate, așa vrem să facem și noi. Ei bine, nu ne iese, adunăm frustrare și nervi și de aici până la ceartă în casă e un pas.
La muncă rămâi în urmă sau ești stresată, copilul nu mai ascultă, relația cu partenerul se clatină și treaba e tot nefăcută.
Delegarea este soluția.
Primul care primește din sarcini e partenerul. La un pahar de vin sau ceai sau cafea sau apă minerală discutați despre cine ce poate face. Acceptă lucrurile și cum le fac alții, sunt bine așa cum sunt, tu ai ajuns maestră (sau maestru, după caz) pentru că faci acel lucru de ani de zile. Învață să apreciezi ce fac cei din jur și să accepți ajutor.
Copiii vor prelua din activități, în funcție de vârsta lor și capacitatea de a face lucruri. Nu doar că te ajută pe tine, dar dai șansa copilului să își crească independența, încrederea în forțele proprii, își dezvoltă aptitudini folositoare pe viață.
Dacă mai ai o mamă, o soacră, o bonă care să te ajute ești norocoasă, bucură-te și folosește ajutorul lor.
-
Facem împreună, ia copilul lângă tine
Ce face copilul când nu îl supraveghezi?
Păi ce să facă, își caută activități și cele mai convenabile sunt cele în fața unui ecran, sunt servite de-a gata.
Apoi te trezești cu ochi dați peste cap, replici de copii jmecheri și alte cele. Ai văzut filmele de copii cât sunt de pline de exemple proaste? Eu da, și am decis că timpul la TV este oricum limitat, în plus este și cenzurat, sunt pentru Fixiki, Ben și Holly in engleză, sau filme despre experimente, animale etc. Ne-am uitat împreună la câteva filme de copii de 7+ și i-am spus de ce nu vreau să se uite la așa ceva, așa că știe și singură să le evite, acum mai trebuie să mă asigur și că o face.
Dar ca să nu fie ecranul principala tentație, o țin lângă mine să facem lucruri împreună, de la curățenie la mâncare.
Am combinat și ideea cu delegarea, așa că de vreo două luni, legumele de ciorbă mi le curăță Elena (7 ani jumătate), timp în care eu mai gătesc ceva pe a doua zi sau fac un desert, sau doar îmi tai timpul de gătit la jumătate și apoi ne jucăm ceva împreună.
O mâncare în care s-a implicat este mai bună, o curățenia la care a participat se menține mai ușor, ce să zic? Mă felicit! Nu mai am parte de plângeri și de oameni grăbiți în jur, curățenia e gata când terminăm, masa e gata când terminăm, cine să se plângă? Pisica, că o ignorăm.
-
Program pentru copil
Copilul este copil și are nevoie de atenția ta.
De toată?! Da, știu ce zici, câteodată sunt pe punctul de a mă transforma într-un balaur care scuipă flăcări, numai să știu că am câteva minute de liniște, fără să mă uit la absolut tot pe lumea asta, prefer starea de ignoranță, nu sunt curioasă…. dar nu am cum să scap de multe ori.
Avem timp împreună, timp separat de muncă, de activități, de ajutor la teme ȘI timp de distrat. Așa copilul va știi să nu tragă de tine când nu e cazul, să nu intre peste tine când ești în ședință sau la toaletă.
Înscrie copilul la câteva cursuri online, sunt multe și pe diferite teme. Eu țin cursuri cu copii pe platforma www.ateliereonline.ro și am văzut că au cursuri de dezvoltare personală și multe altele, copiii de la cursul meu se știau între ei de la alte ateliere. Găsește activități online, fie pe bani, fie gratuite, și pune-le în programul copilului, în aceleași zile, la aceleași ore de ex, pictură, dans sau alte forme de mișare.
Fă împreună cu copilul un program, le place să știe ce urmează și le place rutina.
De exemplu, noi avem așa: dimineața ne trezim și ”bem cafeaua ca fetele” adică luăm micul dejun. Apoi fiecare e la laptopul personal cu treaba personală.
Ne vedem la gustare și apoi continuăm treaba.
Micul dejun îl luăm în pauza ei mare și știm toți când mâncăm și ce mâncăm, cine are timp strânge și masa și lasă bucătăria lună și bec. Apoi ea are timp liber de joacă, sau un film la TV, sau un somn, sau o plimbare, poate chiar facem curat în casă dacă am eu timp.
Urmează întâlnirea pentru gustarea de amiază, cafeaua, prăjitura.
Eu am de multe ori ședințe dupămasa, tatăl ei are de făcut mii de chestii lipit de calculator și ea își face temele singură.
Apoi ne întâlnim pentru activitățile de seară în familie, gătit, mâncat, jucat, discutat, văzut un film, sunat bunica, pieptănat pisica. Apoi încet ne pregătim de citit, spălat, culcat.
Copiilor le place să fie totul previzibil și așa ne facem și noi treaba fără ca ea să stea pe capul nostru, fără să se simtă neglijată, fără să rămâna casa murdară și să mâncăm doar sandviciuri. Oarecum le facem pe toate și împăcăm bine situația.
Câteva zile am avut o nepoată la noi, mi-a fost muuuuult mai ușor, ele aveau treabă împreună și eu m-am organizat mai ușor și mai rapid, dar cred că asta nu se poate aplica la toate familiile cu mai mult de un copil.
Totuși, organizarea legată de mâncare și delegare cred că se poate implementa în orice casă.
Spor în toate vă doresc. O să ne iasă și asta!
Și acum fug … am de pregătit prânzul, într-o familie în care dacă burticile nu sunt pline la timp e greu să se înțeleagă om cu persoană, știți ce zic.
Photo by Paige Cody on Unsplash
Îți recomand să citești și articolele:
Cum să ai un copil care are răbdare, așa ca Elena
Cum m-am organizat pentru scoala online
5 idei de organizare când copilul are vacanță și tu muncești de acasă
Curs online video înregistrat Despre bani, între 8 și 14 ani