Cum să nu te păcălești cu oferte false de Black Friday

Cum să nu te păcălești cu oferte false de Black Friday

1280 834 AnaMaria

Cu ceva ani în urmă nu știam nimic despre Black Friday.

Apoi am aflat din filme și mă miram la fel cum o făceam când vedeam cum oamenii mănâncă mâncare chinezească cu bețe din cutii de carton. Acum acestea fac parte din viața noastră de zi cu zi, greu de crezut că nu există din totdeauna.

Cum am aflat de Black Friday acum mulți ani în urmă?

Ni s-a stricat televizorul și pentru că era vineri ne-am oprit la Mall în drum spre casă pentru unul nou. Ne era teamă că nu prindem magazinul deschis, însă … surpriză…

La magazin era ”sfârșitul lumii”, abia am găsit loc de parcare și nu aveai loc să arunci un ac cum se spune. Ideea unui weekend fără televizor nu suna bine așa că ne-am ambiționat să ajungem până la magazinul cu televizoare, în plus eram și curioși ce e cu marea aceea de oameni.

La magazinul cu electrocasnice și mai mare aglomerația, ne-am dumirit când am văzut peste tot anunț cu Black Friday și reduceri.

Apoi am văzut prețurile reduse mult, mult de tot, uauuu, evident că ne-am golit cardurile acolo, dar am luat multe lucruri bune la preț super ok.

Dar între timp lucrurile s-au schimbat.

De multe ori urmăresc un produs de care nu am neapărată nevoie și mă trezesc că înainte de Black Friday îi crește prețul pentru ca mai apoi să îl găsesc ”la ofertă” la prețul pe care il știam deja.

Am văzut astfel de practici la mai multe magazine și apoi am urmărit comentariile de pe pagina acelor magazine.

Mai sunt și reduceri ”pe bune”?

Mai sunt. Dar trebuie să le urmărești din timp. Și mai avem o speranță dată de serviciul de protecție a consumatorilor că ofertele vor fi pe bune.

Cum să nu te păcălești cu ofertele senzaționale de Black Friday?

Verifică din timp prețurile pentru produsele pe care le dorești, la magazinele pe care le frecventezi și le cunoști.

Dacă nu ai apucat să faci asta folosește-te de site-urile care fac comparație de preț.

Pune denumirea produsului în google în linia de căutare și adaugă cuvântul compară, apoi vei găsi mai multe site-uri care fac comparație. Există și site-uri care analizează pentru anumite produse și prețul istoric, adică poți verifica că acel produs nu a fost mai ieftin acum câteva luni de exemplu.

Cumpără doar de la magazine cunoscute și nu de la diferite pagini apărute peste noapte pe internet care îți iau banii și apoi dispar.

Nu cumpăra de pe linkuri primite pe email sau sms, sau din oferte speciale la un produs oferit print-un email care te invită să îți lași datele de pe card.

Verifică apoi la mai multe magazine prețul pentru același produs și verifică iar prețurile când se anunță reducerile de Black Friday.

Sunt magazine care cresc din timp prețurile pentru ca mai apoi să vândă la ofertă specială falsă.

Din fericire în (sper că din) acest an ANPC a făcut o brigadă specială pentru a verifica promoțiile de Black Friday și magazine mai mari sau mai mici au primit amendă pentru oferte false.

Ai grijă la oferte senzaționale, la prețuri mult prea bune pentru a fi adevărate. Nu uita că în spatele acestor produse există niște costuri care trebuie să fie acoperite și compania dorește totuși să facă și un minim profit.

Nu te uita la % procentul de reducere, ce contează pentru tine este prețul final, adică banii pe care îi scoți din buzunar. De multe ori suntem impresionați de procentul mare de reducere și uităm să analizăm dacă prețul final are sens sau nu.

Nu cumpăra mai multe produse decât ai nevoie doar pentru că prinzi o ofertă de 3+1 gratis, sau asigură-te că ai cu cine împărți produsele și prețul. Cumpără astfel de produse doar dacă te gândești să faci cadouri de sărbători și nu vei cheltui pe produse care să stea uitate prin dulap.

Cum să nu depășești limita de bani pe care îi ai disponibili?

Fă-ți o listă de lucruri de care ai nevoie și stabilește un buget în care să te încadrezi.

TRUC:

Lasă loc pe listă pentru unul sau două lucruri la întâmplare și o sumă maximă pentru acestea, așa nu simți constrângerea bugetului și nici nu spargi cardul în două zile.

SFAT:

Dacă știi că nu te poți abține de la a cumpăra tot ce îți face cu ochiul roagă pe cineva să îți cumpere ce ai nevoie și să pună la livrare adresa ta, așa nu te lupți cu dorința de a cumpăra tot și ai parte de obiectul de care ai nevoie fără să pierzi controlul.

Pentru cumpărăturile online pune lucrurile în coș și gândește-te până a doua zi dacă le mai vrei sau golești coșul. Poți face asta și pentru cumpărăturile la magazin, oprește produsul pentru 24 de ore sau dacă asta nu se poate la produsele cu preț special rezervă-le măcar pentru o oră și du-te mai departe. Dacă peste o oră ai chef să te întorci probabil că e o alegere bună acel lucru.

Îți e frică că poate asta e ULTIMA ȘANSĂ atât de senzațională?

Că altă ofertă atât de bună nu mai găsești niciodată? Să fim serioși.

Peste o lună apar reducerile de Sărbători, apoi reducerile din Ianuarie și așa mai departe. Verifică anul acesta cum stă treaba și de anul viitor vei vedea că graba doar strică treaba.

Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie doar pentru că sunt la preț bun și au reducere mare. Nu ai economisit 40%  de exemplu ci tocmai ai plătit 60% pentru ceva ce nu îți trebuia.

Spor la cumpărături chibzuite!

bani, banii, calcul bani, educatie

Îți recomand să citești și articolele:

Trucurile unor magazine de Black Friday

Ce mi-am luat la Black Friday și care sunt regulile mele ca să țin bugetul în frâu

De ce să nu te stresezi dacă ai ratat Black Friday!

Pe ce cheltuie cei care nu au niciodată bani, chiar dacă câștigă suficient.

Leave a Reply