De Crăciun sprijină afacerile mici!

De Crăciun sprijină afacerile mici!

1280 853 AnaMaria

Îmi place să sprijin micile afaceri. Și mi-aș dori ca și voi să o faceți, indiferent că sunteți antreprenori sau salariați.

De ce? Vă spun!

De când am intrat în comunitatea Mamprenoare și apoi în alte comunități la care mă duc mai rar și cu mare drag cum ar fi MORE, BWFR și altele, am aflat poveștile frumoase ale oamenilor din spatele afacerilor mai mici și mai mari.

Fiecare afacere are în spate cel puțin un om, un vis și o poveste. 

Pentru câteva afaceri m-am documentat mai mult înainte să îi invit la emisiunea pe care o făceam la BiziLive, sau înainte de a-i recomanda pentru alte emisiuni TV sau podcasturi sau interviuri.

Mi-a intrat în obicei să vreau să aflu mai mult, dincolo de omul din fața afacerii, uneori caut și rezultatele financiare ale afacerii postate pe internet, îmi plac cifrele și ce spun ele despre o afacere.

Uneori văd afaceri frumoase, dar care sunt ținute la nivel de supraviețuire, aici ar fi o discuție lungă, pe scurt o afacere nu poate să crească mai mult decât crești tu, așa că dezvoltarea continuă este obligatorie când ești antreprenor.

Nimic nu pică din cer, asta am înțeles în fiecare caz.

Nimic nu vine ușor.

Fiecare ban este muncit din greu.

În spate sunt nopți nedormite, banii familiei, economii sau bani luați împrumut puși la bătaie, muncă, efort, risc, dezamăgiri.

Știți pe cineva care și-a făcut afacere și în câțiva ani a fost milionar? Greu.

Știți pe cineva care și-a pus banii într-o afacere care a eșuat? Probabil.

Eu știu, mai mulți și îmi pare rău pentru fiecare în parte.

Sunt câțiva antrepenori care sunt suficient de inconștienți să cheltuie bani pe care nu îi au (și speră să îi aibă într-o zi) pe haine scumpe, pe vacanțe exotice, pe mașini cu care să își impresioneze clienții, dar asta nu ține așa cum cred ei, plus că sunt o excepție, putem să îi neglijăm.

Invidie și lipsă de sprijin de la familie și cunoscuți

Un șoc prin care aproape fiecare nou antreprenor trece este acela că cei din jur nu îl sprijină.

Mai mult, unii își aud diverse ”vorbe” și ”încurajări” din partea celor care ar trebui să aibă încredere în ei. Alții sunt doar priviți din umbră, fără nici o reacție palpabilă.

Este invidie?

Frica de faptul că cel din jur se îmbogățește? Că va avea o viață liniștită în timp ce tu te vei trezi să mergi la muncă în continuare?

Nu știu. Și acest fenomen nu este o excepție.

Ai deschis un magazin de cadouri? Cine o să cumpere cadourile de sărbători de la tine? Cei pe care îi cunoști? Nu neapărat. Majoritatea dintre ei se așteaptă la discounturi sau să primească totul gratis, fără să se gândească că ai cheltuieli cu producția, măcar să se ofere să acopere materia primă sau cheltuielile de bază ale produsului sau serviciului tău.

Altundeva este mai ieftin” este o replică des auzită de micii producători. De regulă acest altundeva este la magazin unde lucrurile se fac pe bandă (importate în container din alte țări), la cantitate și cu calitatea unui produs de linie. Dar cine să știe sau să înțeleagă asta?  Cineva care nu a calculat un preț vreodată? E de înțeles oarecum această reacție, tonul răutăcios nu. Pentru că nu auzi întrebarea ”de ce produsul tău este mai scump?” ci doar concluzia pe un ton de om care le știe pe toate și are ca menire să te facă mic, neînsemnat, un visator care o să se trezească la realitate.

Cel mai mult o să cumpere și o să te recomande oameni care nu știu nimic despre tine și te văd pentru prima dată pe internet sau la vreun târg, la o conferință sau la un eveniment, în vreo comunitate de networking. Ei nu au idei despre ce ar trebui să faci în viața asta, ei te văd așa cum ești în acel moment. Învață-te cu asta și nu îți pierde timpul cu gânduri care nu te ajută.

Cei care te cunosc de ani de zile nu se gândesc că dacă vor cumpăra de la tine te sprijină să crești o afacere și că ar trebui să fi prima lor opțiune în fața cumpărăturilor din Mall.

Știați că majoritatea antreprenorilor nu își permit în primii ani de activitate să își susțină cartea de muncă?

De multe ori banii încasați în afacerea lor nu pot acoperi cheltuielile, investițiile  de recuperat sau cele în desfășurare și să le asigure venitul minim pe economie măcar. Unii ajung să aibă angajați și tot nu au pentru ei carte de muncă.

Despre asta am scris aici: Antreprenorii fără salariu, pe ei cine îi susține?

Cred că dacă cei din jur, familia și cunoscuții, ar folosi produsele și serviciile celor care pornesc o afacere în multe cazuri le-ar asigura supraviețuirea.

Când te înveți să ajuți și tu vei avea parte de ajutor la rândul tău.

Antreprenorii care se ajută mult între ei sunt cei care rezistă în perioade grele.

Pandemia a dat afaceri peste cap, unele abia mai rezistă sau sunt susținute cu bani de acasă pentru a supraviețui.

Cum ar fi viața noastră fără aceste afaceri mici? Lipsită de culoare și de emoție aș zice.

În fiecare vacanță am încercat să găsesc mici producători locali, ei au produse și servicii pe care mi le amintesc cu drag, ei dau culoare unui loc, de la ei îmi adun amintirile frumoase. Ați pățit și voi asta? Mai degrabă vă amintiți un mic magazin sau o cafenea pe un colț de stradă decât un magazin din Mall.

Libertate?.. Da, ca să muncești mai mult!

Se spune că un antreprenor este omul care își alege care 16 ore pe zi le muncește și care aduce bani de acasă în loc să îi ducă.

În plus cei din jur au impresia că ai tot timpul din lume, te folosesc de parcă ești milionar cu timp prea mult să nu cumva să te plictisești.

Am o prietenă care s-a întors în corporație după ce a încercat să își facă o afacere. Toată familia se folosea de timpul ei ca să le rezolve orice, de la mers cu părinții la medic (noi –adică frații ei și soțiile lor avem job, tu nu, așa că ai timp de ei), la cumpărături și alte activități de tot felul. Și-a dat seama că nu are cum să le facă pe toate, să aibă grijă de fetița ei și să crească o afacere. După un an s-a întors la job, la munca de 8 ore, venituri fixe, zile de concediu și timp pentru a le face servicii celor din familie.

Are talent, are curaj, are o imaginație senzațională, dar fără sprijin de la toată familia nu va reuși să facă nimic, asta este, trăiește cu speranța că într-o zi va găsi calea înapoi către afacerea pe care o visează.

Știți cum e viața de antreprenor?

Plină de oboseală, de riscuri, de timp irosit pe potențiali clienți, de bani investiți care nu se mai întorc, de energie consumată uneori degeaba, de satisfacții din când în când, cât să nu renunți.

Când văd o afacere mă uit la produsele lor și la serviciile lor, apoi fac o estimare a vânzărilor în capul meu. Cât poate fi adaosul comercial? Cât poate vinde? Cât profit poate genera?

Să nu uităm că din profit se recuperează investițiile și se fac investiții noi, deci rar ajung acei bani în contul celui care are afacerea.

Și până ajungi la profit ai de plătit multe, de la chirie, servicii, utilități, salarii, impozite și taxe.

De când muncesc pe contracte am timp să îmi iau copila de la școală, apoi dupămasă lucrez pentru celelalte contracte de colaborare pe care le am. În weekend muncesc, dar mai puțin.Toți antreprenorii muncesc și în weekend.  Activitățile casnice gen curățenie sau gătit sunt forma mea de mișcare și relaxare, alții merg la sală, alții aleargă prin parc, fiecare scoate stresul cum poate.

Am crescut o afacere, acum mai cresc una. Îmi pare rău? Nu. Aș schimba ceva? Nu. E ușor? Nu. E frumos? Da.

Dacă mă îmbogățesc în urma lor știu că am meritat fiecare ban pe care l-am câștigat și o să mă bucur de rezultatul efortului meu. Să îmi țineți pumnii, energia asta bună vă aduce și vouă noroc!

Și eu vă țin pumnii, indiferent că aveți afaceri sau sunteți angajați, îmi doresc ca fiecare efort să fie răsplătit din plin!

Lucrez de acasă, oricum nu aș fi avut cu cine să o las în perioadele de vacanță sau când a fost școala online, iar acesta a fost un mare avantaj.

În schimb nu am zile de concediu medical când are copilul febră, nici când mă simt rău, nici zile de concediu legal sau vacanțe prea lungi, toate pentru un antreprenor înseamnă zile pe care nu le poți factura, deci bani pe care îi pierzi sau nopți în care trebuie să recuperezi munca.

Pare că antreprenorii au timp de toate, nu-i așa, timpul ăla se scade din alt loc, de regulă din timpul de somn. Oricum somnul e plin de idei, gânduri, decizii, liste de lucruri de făcut.

Când prindem liber între contracte reușim să ne odihnim, dar pauza între contracte înseamnă perioade fără bani și trebuie să ni le asumăm.

Majoritatea antreprenorilor nu au concediu sau zile libere în primii ani ai afacerii.

Dacă sunteți angajați vă dau un exemplu despre cum e cu banii, lipsa de predictibilitate și contractele în viața de antreprenor:

Cum ar fi să vă zică șeful mâine că rezultatele au fost afectate de pandemie și trei luni stați acasă făsă salariu și apoi mai vorbiți?

Că el nu vă poate da nici o garanție, și el speră să fie bine.

Că nu a încasat bani de la clienți așa că nu vă poate da salariu nici pe Decembrie, nici bonusul, și de fapt nici nu știe când va mai avea bani să vă dea măcar ce vă datorează?

Aveți o viață. Aveți o acasă o familie pentru care trebuie să plătiți casă, masă, facturi de întreținere, grădinițe sau școli, plus restul. Exact asta are și un antreprenor.

Adică nu fix asta, are mai multe: responsabilitatea plății datoriilor pe care le-a făcut ca să investească în afacere, plus salarii pentru oameni care nu au nici o vină că nu i-a plătit clientul, plata unor colaboratori cu care a lucrat și pe care îi plătește ca să nu îi piardă chiar dacă el nu a încasat de la beneficiarul final și așa mai departe.

Am avut de recuperat bani de pe un contract în care angajatul meu a muncit mult. Știți când am încasat banii? După 8 luni!!!!  Au fost 8 luni în care i-am plătit salariul din munca mea din alte activități care au adus bani în firmă. Din fericire am recuperat toți banii, dar puteam să nu-i recuperez și mulți antreprenori pățesc asta. Să fi renunțat la contract era dificil, nu are rost discuția, dar uneori ești pus în fața acestei decizii, sa termini contractul și să îți asumi pierderea.

Când ești mic te bucuri că un client mare te vrea, ai o oarecare stabilitate, îți faci un cashflow mai liniar, dar ai și riscul că te ignoră când trebuie să îți plătească facturile, că ce poți să îi faci? Uneori nu ai luxul să îți pierzi timpul și banii cu avocați și procese. Da, am și facturi neîncasate, puține din fericire și cu sume mici.

Cam asta e viața de antreprenor. Plină de incertitudini. Plină de riscuri. Plină de idei, timp și bani cheltuiți câteodată degeaba. Și uneori cu bucurii și satisfacții, astea sunt mai puține și contează cel mai mult.

În spatele unui antreprenor este o familie

Vorbeam zilele trecute cu un colaborator. Ne înțelegem bine și discutam despre termenele dintr-un  proiect. Mi-a zis că de o lună și-a văzut copilul doar dormind și asta îl doare. Da, este doar o perioadă acum la final de an, dar e o perioadă din vița lui, din viața familiei lui.

Din afară e atât de ușor să zici: păi cine îl pune?

Să muncească mai puțin!

Să facă altceva.

Păi dacă vrea mulți bani ce se aștaptă să nu aibă nici un sacrificiu?

Omul acesta are un creier pe care puțini îl au, după cum am eu o vorbă merită să fie plătit cu greutatea lui în aur. Fără el și alții ca el (de data asta este un el, dar sunt și femei la fel) multe lucruri ar fi la un nivel jos de calitate și ideea este că din efortul lui ies servicii de care ne bucurăm cu toții.

Este clar că nimeni nu își sacrifică timpul cu familia, nu își riscă sănătatea pentru el și doar pentru el, e împotriva firii, ce faci folosește celor din jur, altfel nu ai putea susține un astfel de ritm.

Din afară este ușor de bârfit, ușor de invidiat. Nu o faceți! Niciodată!

Este o energie negativă care se întoarce ca un bumerang. Nu poți sădi macriș și să te aștepți să crească florea soarelui, oricât de multă grijă ai avea să fie solul perfect.

În spatele acestor afaceri, acestor antreprenori, soloprenori, free lanceri sunt oameni care acasă au o familie, la fel ca voi, au de plătit rate, facturi și mâncarea de pe masă, la fel ca voi.

Și nu fură! Muncesc. Mult.

afaceri mici, impreuna

sursa Photo by Monstera from Pexels

Ce puteți face ca să ajutați?

Aveți încredere în ei.
Cumpărați de la ei.
Recomandați produsele și serviciile lor.
Dați like, share, puteți câte un comentariu la paginile lor pe social media.
Fiți alături de ei.  Cum?

Gândește-te și oferă-te să faci ceva, sau pur și simplu sună-ți prietenul și întreabă cum poți ajuta.

De exemplu:

Ai un prieten care are multe comenzi de sărbători?

Nu își permite un salariat doar pentru astfel de momente. Recomandă-i un student sau un prieten care știi că ar avea nevoie de câțiva bani, faci doi oameni fericiți. Sau dedică câteva ore în care să îi fi alături la împachetat și scris bilete pentru firma de transport. Sau pur și simplu oferă-te să-i faci cumpărăturile sau comandă un cozonac în plus pentru că știi că nu mai apucă să facă și asta.

Este greu? Așa-i că poți face asta fără prea mult efort?

De Crăciun fii mai bun să îl  schimbăm în DE CRĂCIUN FII UN PRIETEN MAI BUN!Apoi continuă să fii așa tot anul, se zice că aduce noroc.

Fii prieten pentru o afacere pe care o cunoști.

Trimite un mesaj pentru cineva care te-a ajutat cu produsele sau serviciile afacerii pe care o conduce.

În fiecare an primesc câteva mesaje de la cursanți care îmi spun cum le-a schimbat viața întâlnirea cu mine, articolele sau cursurile. Știți cât de mult contează? Foarte mult.

Știu că nu se văd aceste mesaje în bilanțul firmei, dar se văd în bilanțul din inima mea. Pentru că sunt om, omul din spatele unui vis, din spatele unei afaceri. MULTUMESC. 

De multe ori totuși aceste aprecieri se găsesc și în bilanț, pentru că mă recomandă mai departe și asta înseamnă cursuri vândute, bani în firmă ca să îmi continui activitatea.

Fie ca faptele bune să se adune și să vi se întoarcă înzecit orice dați mai departe de la voi.

Fiți buni și faceți fapte bune.

Atătați-le copiilor faptele bune pe care șe faceți și astfel sădiți în ei bunătate, generozitate, bucurie, recunoștință și alte valori care le vor face viața mai bogată și mai frumoasă.

Sărbători fericite și succes în tot ce faceți! Un an nou fabulos să aveți!

Photo cover by Alizee Marchand from Pexels

Leave a Reply