Intr-o zi pregateam materialul pentru un cursul pe care urma sa il sustin.
Doamna de la protocol (asa se numeste dar treaba ei principala este sa faca curat dupa noi, cei care la birou uitam brusc cum se spala cana din care am baut cafea sau cum sa ne facem o cafea) era curioasa in legatura cu entuziasmul meu.
- Ce faceti acolo doamna Ami ? Mi se pare senzational ca o tanti care imi poate fi mama imi spune doamna. Inca ma simt de 24 de ani, hai 27 in cel mai pesimist caz.
- Un material despre educatia financiara a copiilor. Suna pompos dar de fapt este vorba despre cum parinti sa isi invete copiii despre bani, ce sic and sa le spuna. Doamna Lili, cum v-ati invatat fata in legatura cu banii?
- Aaaa, doamna Ami, eu de mica i-am spus cand am bani si cand nu am bani pentru ceva ca mai mult nu am avut decat am avut, dar sa stiti ca nu am mintit-o niciodata. I-am spus uite mama, pentru asta nu am acum dar cand am iti cumpara mama , si a inteles, dar si eu m-am tinut de cuvant. Si asta asa de micuta. Cand a mai crescut o trimiteam in coltul strazii sa ia cate ceva, ii dadeam bani pentru un lucru sau doua si o lasam sa pastreze restul . Isi aduna toti banutii aia si ma intreba ce sa faca cu ei, eu o indrumam dar o lasam sa isi ia ce vrea ca erau pana la urma banutii ei munciti, nu ?
- Corect doamna Lili. Si acuma , e mare, da ?
- Are mare grija de bani. Nu are multi dar si-i dramuieste cu grija. Si sa stiti ca nu e zgarcita, asta imi place la ea, din ce are da mai departe cat poate, are sufletul mare.
- Si aveti si o legatura frumoasa mi se pare.
- Da doamna Ami, ne intelegem foarte bine. E un copil bun si respectuos, am noroc cu asa copil.
- Si copilul cu asa o mama doamna Lili.
Doamna Lili a rosit toata si o sclipire de bucurie i-a umplut fata.
Parinte cu norma intreaga :
Doamna Lili , de la coada cafetierei, ii face mai multa educatie financiara copilului ei decat fac majoritatea cunoscutilor mei copiilor lor. Cum ? In primul rand este parinte cu norma intreaga. Este acolo pentru copilul ei , pentru ca:
- Are program fix, face schimb cu sotul de ture, incepe programul foarte devreme asa ca ajunge acasa cand ajunge si copila, apoi sunt IMPREUNA;
- Nu are bani de distractii, shopping sau alte lucruri din secolul nostru. “Quality time” se traduce la ea prin facem tot ce trebuie impreuna, spala casa, sterg praful, gatesc, fac piata, spala geamuri , IMPREUNA, timp in care vorbesc, comunica, se conecteaza.
- Este acolo prezenta tot timpul pentru ca nu ii suna telefonul aproape niciodata, de la birou nu o suna nimeni, nici nu primeste mailuri sau mesaje urgente si importante. Ea e acolo, cu gandurile adunate intr-un singur loc, la copilul ei.
- Pe ea nu o intereseaza sa stranga Like-uri pe facebook pentru ca nu merge niciodata mai departe de “la tara” , nu are ce sa demonstreze nimanui pentru ca “ nu are cu ce se da mare” deci nu sta pe tableta pentru “social media”.
- Nu isi umbreste copilul cu propriul succes si nici nu stabileste obiective profesionale inalte copilului. Cand ea isi doreste sa aiba un copil sanatos si fericit, chiar asta inseamna, ad literam, chiar daca asta inseamna ca fata o sa isi aleaga o meserie care sa o faca fericita , probabil platita cu salariul minim pe economie.
- Nu isi poate ajuta copila la lectii si nici nu are bani de profesori dar e acolo , empatica, sa ajute cum poate : o cacao, un chec, o vorba buna. Rad si plang impreuna.
Fata doamnei Lili are premisele unui copil care poate reusi in viata. Cu o mama disponibila fizic si emotional copila a primit : atasament sigur in prima parte a vietii, incredere, autonomie, independenta. A fost lasata (si nevoita) sa experimenteze durerea, frustrarea, lipsurile – lucruri care dezvolta empatia si bunul simt, atat de necesare in dezvoltarea adultului.
Din fericire nu am observat la Doamna Lili frustrare, invidie sau neacceptarea situatiei in care se afla. Se pare ca e bine conectata la situatia ei materiala si e confortabila cu ce are. Ar vrea mai mult, dar cine nu vrea ? Despre cat de mult e suficient, de ce pentru unii niciodata nu e nimic suficient, vorbim in alt articol.
Sunt lucruri, sanse si oportunitati care nu i-au fost nici macar tangentiale fetei, lucruri care cu bani ar fi putut sa ii ofere un alt standard de viata, un alt mediu de dezvoltare, cursuri si profesori care i-ar fi dezvoltat talentul , creativitatea, potentialul.
Partea pozitiva pentru aceasta fata sta in stabilitatea emotionala pe care a dobandit-o si pe care, daca era crescuta “intr-un glob de sticla”, ar fi dobandit-o mai greu si cu mai mult efort din partea parintilor de a-i asigura oportunitati de invatare.
Am citit cu mare interes un articol referitor la sansele copiilor din familii modeste referitor la faptul ca de cele mai multe ori continua viata modesta a parintilor. De ce si alte concluzii ale studiului sunt prezentate in articolul De la coada cafetierei… tot la coada cafetierei .
Doamna Lili ia insa si decizii proaste in legatura cu banii. Despre deciziile neinspirate o sa curga multe articole. Pana atunci doar un pont : deciziile proaste in legatura cu banii nu sunt proportionale cu cantitatea lor.
Este demonstrat faptul ca fericirea este putin influentata de bani. La fel si educatia financiara de acasa.
Va doresc sa reusiti sa fiti parinti cu norma intreaga !