Articol scris de Oana Văideanu, fondatoarea www.cursuripentruviata.ro . Despre Oana puteti citi aici
L-am întrebat pe Vlad, băiatul meu de 10 ani, dacă a cumpărat vreodată cadouri pentru prietenii lui, doar ca să le câștige atenția și simpatia. Răspunsul a fost ”Mmmm…” De aici am dedus că poate a încercat, a luat această variantă în considerare sau poate că vreunul dintre așa-zișii prieteni chiar l-a invitat să le cumpere ceva, în schimbul prieteniei.
Vă lansez întrebarea voi ați încercat să cumpărați (la propriu) simpatia cuiva?
O prietenă de-a mea bună, are o fată de 12 ani. Prietena mea are un serviciu pentru care lucrează mult în weekend dar și în timpul săptămânii, ocaziile de a petrece timp cu copiii sunt limitate. Să nu mă înțelegeți greșit, nu o judec, o admir. Ea întreține familia, este deschisă la educație, profesională cât și dezvoltare personală și parenting, deși provine dintr-un mediu care nu a încurajat-o sau susținut-o în aceste direcții.
Fata ei spune:
”Dă-mi trei lei să îmi iau înghețată”. Mama îi dă. După care se întoarce și îi mai cere doi lei pentru că Soniei, prietena și verișoara ei, nu îi ajung banii. Mama o apostrofează și îi spune că Sonia profită de ea și că ea este prea darnică. Sonia provine dintr-o familie înstărită cu posibilități financiare și totuși îi cere de fiecare dată Maiei să îi cumpere dulciuri.
Ce putem să facem în aceste cazuri, ce discutăm cu copiii?
Eu aș trage un semnal de alarmă cu privire la cât de des se întâmplă. ”De câte ori îi plătești tu Soniei și de câte ori îți plătește ea ție?” Poate chiar să o încurajez să își noteze.
Un alt factor de conștientizare poate fi obiceiul de a pune la dispoziție un buget fix copilului, bani de buzunar, pentru a ajuta la conștientizarea calității limitative a banilor.
Dar ce se întâmplă când ceea ce dăruim nu are formă fizică deloc?
Maia se duce de fiecare dată să o cheme pe Sonia la joacă, o ajută cu temele, o ascultă când e tristă însă Sonia nu are nici o inițiativă de acest gen, când Maia vrea să îi povestească ceva ea îi spune că ”tu oricum nu știi să faci nimic”.
Oferim dragoste și sprijin însă nu o primim în schimb. Ce facem în această situație noi, adulții? Ce putem face cu copiii?
Propunerea mea este să începeți să discutați cu ei despre valori.
Ce e important pentru dvs într-o prietenie și să îi ajutați să descopere ce e important pentru ei. Ar fi util ca ei să facă alegerile cu privire la ceea ce oferă într-o relație de prietenie conștient, de genul ”Am ales să fac acest lucru pentru că…”
Vă lipsește timpul să vă documentați și să vorbiți toate aceste lucruri cu copilul?
Sâmbătă pe 10 martie va avea loc atelierul cu tema Ce înseamnă prietenia? adresat copiilor cu vârste cuprinse între 9-12 ani. Înscrieți-l și va explora alături de alți copii tema prieteniei.
Atelierul este organizat de Oana Văideanu prin www.cursuripentruviata.ro iar eu voi fi invitata ei specială și voi vorbi despre locul banilor în relațiile de prietenie.
Pentru ateliere personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților soft, așa de necesare pentru viață sau sport, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre.
Găsiți mai multe detalii despre atelierele disponibile aici