Diferența dintre ”nu pot” și ”nu pot încă”

Diferența dintre ”nu pot” și ”nu pot încă”

1280 853 AnaMaria

Nu pot ! Eu nu o să pot niciodată !

Auziți asta des de la copilul vostru? Și eu.

Azi discutam cu o prietenă și îmi spunea cât de sensibilă este noua generație, cât de puțin sunt dispuși să încerce lucruri noi sau să depună (un minim) efort.

Elena are 4 ani și 8 luni. Aud acest nu pot destul de des. De multe ori însoțit de ”nu sunt în stare de nimic bun pe lumea asta” .

Pe lumea asta? Serios? Asta mă așteptam să aud către adolescență ca să fiu sinceră.

Ce îi răspund pentru încurajare? Ceva ce cred este util să asculte orice persoană, de orice vârstă, aflată într-un moment de ”nu pot”.

Orice ți se pare astăzi simplu, într-o zi a vieții tale ți s-a părut greu.

Pentru Elena încep cu exemple de genul : când erai mică nu reușeai să umbli, a trebuit să înveți și asta și-a luat mult timp, multe căzături, multe încercări. Acum nu doar că umbli dar poți să alergi și să te cațări în copaci. Nu este asta senzațional? Nu știai să vorbești și acum vorbești în trei limbi diferite (fără să calculăm și regionalismele din Ardeal) . Să tragi fermoarul? Era imposibil și acum poți să o faci.

Care este secretul? Exersarea.

Cu cât exersezi mai mult cu atât ești mai bun/bună în ceea ce faci.

Comparația trebuie privită la modul pozitiv. Cineva poate? Pe mine cine sau ce mă oprește dacă îmi doresc același lucru? Trebuie doar să depun efort și să exersez. Trebuie să fiu dispusă să depun acel efort și să consider că merită schimbul.

De ce unii nu o să poată niciodată?

Pentru că le este frică. Stau în zona lor de confort și nu încearcă să o depășească. Consideră că cei care sunt curajoși sunt lipsiți de frică și dotați cu puteri miraculoase. Fals.

Cu toții simțim frică în momentul în care ieșim din zona de confort. Diferența constă în faptul că unii își doresc să poată, să reușească mai mult decât orice și în acest fel își acceptă frica dar nu se lasă dominați de ea.

Frică? Frică de ce?

• De a ieși din zona de confort;
• De ce spun și cred alții dacă încerci și nu reușești;
• De ce o să crezi tu despre tine dacă încerci și (iar) ratezi;
• De consecințe.

Cum să treci de frică și să încerci?

Tot prin exersare. Exersezi încrederea. Crezi că așa cum și alte lucruri nu puteai să le faci și încercând ai reușit, tot așa o să încerci și o să reușești.

Să nu uităm, Eddison a încercat de 10.000 de ori până a reușit. Dacă după a 12-a încercare zicea nu pot? A avut în fața ochilor scopul final și încrederea că până la urmă o să poată.

Orice profesionist a fost într-o zi începător.

Întodeauna o să fie cineva în jur care o să poată mai mult în orice zonă : să arate mai bine, să vorbească mai bine, să calculeze mai bine, să …. orice… mai bine decât tine. Și ce dacă?

Vrei să auzi un secret?

În ochii altora și tu poți face multe mai bine decât ei. Pentru ei, tu ești cel sau cea care poate face ceva mai bine ce ei nu pot. Fă un studiu printre prietenii apropiați și o să vezi că am dreptate. Fiecare pe lumea asta se naște cu talent și puterea de a face ceva mai bine decât cei din jur.

Henry Ford spunea ” Indiferent dacă tu crezi că poți sau că nu poți, ai dreptate” . Totul pornește din mintea noastră.

Rolul nostru de părinți este să le insuflăm copiilor curajul de a-și accepta temerile și de a le depăși, de a-i încuraja să iasă din zona de confort, de a explora viața și de a înțelege diferența dintre ”nu pot” și ”nu pot încă”.

Citește și articolul  Mami, mi-e frica !

 

Leave a Reply