Pe vremea mea se dorea sa fim cu totii la fel …. Si nu cred ca s-au schimbat multe de atunci …
Majoritatea profesorilor erau concentrati fiecare pe materia lui de parca alta nu exista in Univers si era de preferat ca toti sa fim olimpici in acea materie, altfel nu existam, eram tratati cu scarba sau ignorati.
Profesorii nu isi puneau problema ca daca ar lega toate acele informatii de lumea reala lucrurile ar fi fost cu totul altele si interesul nostru ar fi crescut.
Ganditi-va de exemplu ca profesorul de chimie ne-ar fi spus ca la sfarsitul scolii vom stii sa facem un cocktail ca sa aruncam o parte din scoala in aer, cred ca am fi fost cu totii olimpici … chiar daca la sfarsitul scolii subiectul nu ar mai fi fost interesant.
Greseala = oportunitate de invatare?
Procesul de invatare se bazeaza pe repetitie si invatat din greseli. Scoala ii pedepseste pe cei care fac greseli.
https://financialparenting.eu/dar-cu-scoala-ce-avut/
Prea multe greseli nu sunt vazute ca un efort de invatare, imediat copilul primeste calificative sau note slabe si in foarte scurt timp este catalogat ca un copil “slab la invatatura” si nu ca un copil care incearca sa invete ceva ce il depaseste sau nu i se potriveste.
Copilul isi insuseste eticheta si apoi incearca sa o valideze, motivatia lui tinde catre zero.
Obiceiul de a eticheta copiii este extrem de nociv.
De cate greseli este nevoie?
Ganditi-va cum era viata noastra daca Edison s-ar fi oprit dupa primele 5- 10 -50 de greseli. Edison pana a descoperit becul a facut 10.000 de erori.
Cine mai are atata determinare si curaj sa repete un experiment de zece mii de ori ? Faptul ca pana la urma i-a iesit l-a propulsat in istoria lumii. Atitudinea lui a fost minunata cand a declarat ca nu simtit ca a esuat, pur si simplu a identificat 10.000 de metode care nu au functionat.
Scoala este plina de profesori care te invata totul despre un lucru pe care nu l-ar putea aduce in lumea reala (ceilalti care constituie exceptia sa aiba putere sa nu renunte pe drum). Nu este acest lucru echivalentul celor care stau acasa si comenteaza cum ar trebui Simona Halep sa joace in timp ce ei nu au atins o racheta de tenis nici la magazin , nu au jucat o partida pe un teren de tenis si cei mai multi nu ar putea sa faca o plimbare in ritm alert in jurul unui teren de tenis?
Cea mai buna scoala
Pentru a reusi si a avea succes intr-o lume in continua schimbare copiii au nevoie de aptitudini alaturi de informatii.
De ce multi parinti prefera sa faca un efort financiar ca sa isi dea copiii la scoli private? Pentru ca in multe scoli private accentul este pus pe proiecte si pe aplicatiile practice care sa dezvolte in copii simtul practic si aptitudini.
Parintii care nu au bani de scoli private cauta cea mai buna scoala pentru copiii lor, o scoala la care sa mearga cu drag , sa le deschida mintea si sa le tina activa curiozitatea, sa ii pregateasca pentru mai departe.
Cautand scoli pentru Elena am observat ca multi profesori tineri incearca sa dea culoare manualelor seci, sa prezinte informatia cat mai atractiv, sa organizeze diverse activitati in scoli care sa ii atraga pe copii.
Copilul vazut individual
Totusi ne dorim ca timpul in care fiecare copil este vazut individual cu capacitatile proprii iar scoala si profesorii tin seama de acest aspect sa fie cat mai aproape.
Cand ati fost la scoala ati avut meditatii? Cel mai probabil da. La ce materii? La cele la care erati cei mai buni sau la care erati cei mai slabi? Probabil a doua varianta este raspunsul. Ideea era ca fiecare copil sa ajunga la nivelul celorlalti, cu totii trebuia sa performam la acelasi nivel.
Acum in calitate de parinti, in cazul in care copilul e bun in general dar nu performeaza la o materie ce o sa facem ? De exemplu copilul este bun la istorie si merge la olimpiada dar este slab la matematica, la ce ii vom plati meditatii?
Pentru a scoate geniul dintr-un copil trebuie sa vedem ce il pasioneaza in mod natural si sa il ajutam in acea directie astfel incat din bun sa devina foarte bun si cel mai bun in acel domeniu.
Insistand intr-o zona in care copilul este slab, pe langa stresul pe care i-l cream, il vom aduce la nivelul de mediocru spre bun. Nu este asta o pierdere de timp, bani, talent, capacitate?
Fiecare inteligent in felul lui
In cartea sa “Frames of mind “ Howard Gardener identifica sapte feluri de inteligenta :
– Verbal-lingvistica;
– Logica-matematica;
– Kinestezica;
– Spatiala;
– Muzicala;
– Interpersonala;
– Intrapersonala;
Cu siguranta cunoasteti persoane care au facut o scoala, au inceput o meserie si apoi au luat-o de la capat intr-un alt domeniu cu totul si cu totul diferit. Cel mai probabil primul domeniu a fost ales de catre familie fara sa tina seama de dorintele sau aspiratiile copilului.
Cand faci ceva impotriva naturii tale esti nefericit si intotdeauna va fi cineva mai bun decat tine.
Si ce sa facem?
Ne dorim copii de succes. Trebuie sa ne schimbam gandirea si sa nu aplicam retetele care ne-au fost aplicate si care sunt nefunctionale in lumea de azi.
Dezvoltarea copilului trebuie facuta in concordanta cu personalitatea si capacitatile lui, dorintele si aspiratiile pe care le are.
Meseria copilului , cand va deveni adult, trebuie sa fie aleasa in acelasi mod. Intodeauna se va vedea diferenta dintre un profesionist care isi face meseria cu har si unul care nu il are. Cand spuneti un “profesor bun” , un “doctor bun” la ce va referiti? La un profesionist care are har , isi face meseria cu placere si e foarte bun in profesia lui. Succesul financiar este strans legat de acest lucru.
Cand cineva face ceva ce il pasioneaza nu se opreste din a studia si din a incerca sa devina din ce in ce mai bun cu fiecare zi iar acest lucru aduce si bunastarea financiara.
Priviti-va copilul in ochi ! Vedeti ce il pasioneaza si il face fericit, investiti resursele disponibile in acea directie. Astazi e un mic geniu, maine e un viitor om de succes.
Un articol foarte bun, felicitari! M-a pus mult pe ganduri ideea: Insistand intr-o zona in care copilul este slab, pe langa stresul pe care i-l cream, il vom aduce la nivelul de mediocru spre bun. Nu este asta o pierdere de timp, bani, talent, capacitate?