Am citit multe cărți de partenting, am fost și la multe evenimente, am urmat și cursuri, totul pentru că am fost interesată să îmi cresc copilul cât mai frumos.
Nu am (avut) alături de mine un sat care să mă ajute așa cum se spune, că este nevoie de un sat ca să crești un copil.
Ne-am trezit singuri într-un oraș mare, cu cei câțiva prieteni la distanță de mine, cu un partener care mă ajuta cât de mult putea și cu un copil care mă privea cu ochii mari și gângurea. Cred că mulți părinți din ziua de azi trăiesc același scenariu.
Știți și voi începutul vieții alături de un bebeluș: lipsa somnului, alăptarea, colici la ore fixe, dinți care cresc pe rând, primele episoade de febră mare, primele frici la o asemenea intensitate și tăvălugul de emoții noi care vin la pachet cu copilul.
Dar…… totul pare o jucărie când puiul începe să umble și să vorbească și să își exprime emoțiile. Acele emoții care validează (sau nu) rolul de părinte.
Ei bine, emoțiile copilului, exprimate brusc, vehement, într-un mod neașteptat ne face de multe ori să simțim că ceva nu facem bine, că suntem părinți răi, că nu suntem făcuți pentru această ”meserie de părinte”, că cineva trebuia să ne spună la ce să ne așteptăm, că avem nevoie de ajutor ca să nu stricăm copilul și multe, ohoooo, multe altele.
Da, minunea de copil a venit perfectă și noi, părinți fără experiență (de parcă am fi primii sau unicii așa) stricăm copilul.
Ok, sunt și emoții pozitive care te fac să te topești și să te refaci la loc într-o varianta mai bună, hai că se poate, ești un părinte super-duper.
Parentingul este un roller-coaster, nu-i așa?
Vestea bună este că specialiști în psihologie, medicină, nutriție, educație, vin să ne ajute. Cum? Cu studii, teste, rețete bune de adaptat și aplicat copiilor noștri.
Astăzi vreau să vă recomand un ghid pe care l-am citit și mi-a plăcut foarte mult.
Ghidul se numește: “Emoțiile, cum să le recunoști și cum să îl ajuți pe copilul tău să le învețe”
Ghidul este scris de Andreea Georgescu, psiholog, trainer, consilier vocațional, mamă de doi copii minunați și mai ales o persoană deosebită.
Ce îmi place la ghidul pe care vi-l recomand:
- Are o parte teoretică ușor de înțeles,
- Mi-a dat și mie de gândit în exercițiile propuse,
- Are exerciții practice de făcut cu copiii,
- Explică cele trei componente ale emoției (cum o experimentăm, cum reacționăm și cum ne comportăm)
- Are o listă de 28 de emoții explicate. Wow! Unele nici nu știam că sunt emoții.
- Este un ghid scris de un psiholog părinte, pentru că realitatea bate teoria.
Recomand ghidul pentru părinți care vor să înțeleagă mai bine cum să își susțină copilul în dezvoltarea lui.
Mi-aș fi dorit să citesc acest ghid mai devreme, să știu cum să reacționez în fața unor emoții ale Elenei care mă blocau și îmi generau diverse frici și gânduri. Nu e târziu să aplic din exercițiile propuse în ghid, așa că mă bucur pentru că a apărut pe piață.
Pentru că o cunosc pe Andreea, am întrebat-o cum i-a venit ideea de a scrie acest ghid.
Mi-a răspuns:
”Eram într-o sesiune de lucru în care discutam despre un atelier pentru adulți referitor la Emoții. Am realizat ca nu știm că există atâtea emoții, nu știm să le recunoaștem la noi și de aceea este greu să îi ajutăm pe cei mici.
Prietena mea Oana m-a întrebat dacă putem face ceva referitor la asta. I-am răspuns că aplic multe exerciții în atelierele de inteligență emoțională pentru adulți, iar unele le aplic și în relația cu copii mei. Ea mi-a dat imboldul pentru acest ghid, este mamă și și-a dorit acest ghid pentru ea și pentru restul mamelor care vor să își crească copiii armonios.
L-am scris cu drag. După ce l-am lansat am înțeles cât de mare este nevoia acestui Ebook.”
Ghidul îl puteți achiziționa la linkul de AICI.
Las și un testimonial:
Un Ghid folositor și atât de important! În primul rând am avut eu, părintele, de învățat din el și mai apoi am putut să deschid ușa emoțiilor și să le poftesc în viața noastră și pe cele pe care le confundam cu altele. Nu fugim de emoții, le explorăm pentru a crește. Am învățat să le cunosc și le recunosc la copilul meu, iar asta face ca lucrurile să fie mult mai ușoare în comunicarea dintre noi. Mulțumesc!
Stați cu ochii pe site-ul Parentropolis.
Echipa din spatele platformei Parentropolis este formată din Laura și Oana. Le cunosc pe amândouă, întâlnite în locuri diferite și contexte diferite, acum ma bucur să le văd împreună în acest proiect. Sunt mame minunate, prietene de nădejde, în plus știu cât sunt de serioase și de dedicate. Sigur ne vor surprinde cu subiecte de parenting bine documentate și de mare interes.
Să fie cu folos!
Photo cover by Gustavo Fring from Pexels