Uneori câștigul pe termen scurt ne ia ochii și uităm să fim atenți la interesul nostru pe termen lung.
În ultimele zile am participat la câteva evenimente foarte interesante și mi-am dat seama din discursurile participanților că cei care au succes fac un lucru, cu bună știință și bine gândit: fac sacrificii pe termen scurt pentru rezultate pe termen lung.
Gândesc în perspectivă! Ușor de zis, greu de făcut.
Să vă povestesc ceva și din experiența mea, poate prindeți câteva idei utile.
Când am decis să renunț la corporație și să dezvolt un business, știam că pentru o perioadă de timp va trebui să mă întrețin din alte surse de venit. Venitul activ, din salariu, dispărea.
Sursele mele de venit pasiv merg mai departe în investiții, deci rezervele erau de bază și venitul activ al partenerului de viață.
Oricât de bine este făcut planul pe hârtie, când dai nasul cu realitatea, emoțiile te compleșesc.
Aveam nevoie de timp pentru studiu și colaborări cu specialiști, timp în care nu doar că banii nu veneau dar mai și plecau.
Tentația venitului imediat este mare
Cum banii aceia de manager în corporație nu mai veneau, după un timp, orice ofertă primeam mi se părea de neratat.
Au venit către mine oferte pentru cursuri în diferite instituții, oferte să fiu speaker la diferite evenimente – mai degrabă gratis în ideea că îmi fac reclamă, invitații la evenimente și așa mai departe.
Am spus da la unele, foarte rapid. Pentru că banii intrau în firmă și de acolo se scot după un anumit timp, nu i-am simțit imediat în mână și nu au reușit să îmi ia ochii.
Mi-am dat seama că un curs corporate personalizat, de exemplu, îmi lua între una și două săptămâni de muncă.
De la prima întâlnire, întocmirea ofertei, scrierea unui curs personalizat, generarea materialului pentru participanți unde era cazul, apoi susținerea cursului în sine, se aduna timpul meu disponibil din minim o săptămână.
Uneori firmele se răzgândesc, nu au buget sau nu doresc să plătească prețul pe care îl ceri, și astfel discuția plus oferta este fix timp pierdut.
Nu și pentru ei, unii devoltă intern ideile pe care le prezinți (mai pe românește fură idei), alții merg pe varianta ”dincolo era mai ieftin”.
Există și gratis, dacă în firmă ”e bine și așa”, cererea de ofertă este doar o păcăleală. Din fericire am avut foarte puține astfel de întâlniri și am înțeles că prețul corect ține la distanță astfel de false solicitări.
În tot acest timp am și activitatea de zi cu zi : contractele cu grădinițele care primesc lecțiile din programul My money lab, de scris articole de blog, în medie două sau trei pe săptămână; diverse interviuri, scrise, filmate etc; de emis facturi pentru cursurile online și livrarea lor; de participat la evenimente.
Dacă prind finalul de lună am de încheiat contabilitatea primară.
Și mai am și zile cu diverse urgențe, elemente administrative, implicarea în diferite proiecte punctuale și câteodată un copil cu febră care trebuie să stea acasă cu ceaiul cald alături.
Am realizat că în acest ritm, dacă accept ofertele punctuale, am schimbat un job cu altul.
Voi genera doar venituri active și mă îndepărtez de obiectivul meu pe termen lung, pentru venituri pe termen scurt.
Când să spui NU?
Vă povestesc mai departe din experiența mea.
Am decis să spun NU pentru mai multe oferte. Mi-am călcat pe inimă și pe portofel dar am știut de ce.
Scopul meu pe termen lung este să ajung la cât mai mulți oameni și să le influențez în bine relația cu banii.
Cum educația financiară din copilărie contează, îmi doresc să ajut părinții să își educe financiar copiii. Asta contează mai mult decât orice casă sau sumă de bani le-ar da la maturitate. Părinții nu au primit educație financiară și nu știu de unde să înceapă și cu ce.
Educația este singurul lucru care nu se pierde, nu se fură, nu se face praf la păcănele, prin decizii proaste sau într-un moment de nebunie sau îndrăgosteală și așa mai departe.
Cum puteam să fac asta dacă eu mă concentram pe câteva cursuri live, care aduceau bani imediat dar care ajungeau la un număr limitat de persoane? Impactul era mic, venitul activ imediat, timpul meu pierdut.
Decizia pentru profit pe termen lung
Am decis să țin doar ocazional cursuri corporate și acestea să fie dintr-un portofoliu de cursuri deja existent. Asta ar reduce efortul meu de la una – două săptămâni la câteva zile maxim.
Am decis să elimin evenimentele fără importanță. Un eveniment de la care nu pleci cu informație, motivație, relații noi, potențiale contacte de business sau un zâmbet mare pe față, sunt o pierdere de vreme. Înveți să le recunoști rapid.
Timpul câștigat l-am investit în dezvoltarea cursurilor online.
În acest fel am construit o relație avantajoasă pentru mine și pentru cursanții mei, în timp ce obiectivele pe termen lung sunt aliniate cu activitatea mea.
Eu am de câștigat flexibilitate iar cursurile vor aduce bani încet, în timp, pe rând, pe termen lung, dar impactul lor este mai mare, pentru mai multe persoane. Multe cursuri online îmi sunt solicitate de români plecați în lumea largă.
Sunt persoane care vor să le facă celor dragi un cadou, la distanță. Aleg cursurile mele și cei care le primesc online chiar se bucură și le apreciază.
Persoanele interesate de educația financiară și care doresc cursurile mele au mai multe avantaje:
- Ascultă/văd cursurile când au timp disponibil;
- Au acces la ele mult mai ieftin decât dacă ar urma un astfel de curs la sală;
- Îl pot relua de cât ori doresc;
- Îl văd împreună cu partenerul sau partenera de viață;
- Pot citi părerile altora înainte de a comanda cursul;
- Au acces la curs de oriunde din lumea asta, au nevoie de un gadget cu acces la internet;
După cum vedeți, avantajele de mai sus nu erau posibile dacă eu mă concentram pe venitul activ.
Fă o prioritate din interesul tău pe termen lung!
Stabilește clar ce îți dorești și fă-ți un plan bun, vorbește cu specialiști, stabilește-ți așteptări realiste.
Elimină tentațiile de moment, îți iau ochii și ajungi înapoi în cursa de hamster fără timp pentru ce este important pentru tine.
Învață să spui NU când e cazul, dacă stai să analizezi raportul efect/ efort o să înveți din experiența ta.
Învinge-ți frica. Nu renunța dacă rezultatele nu se văd imediat. Ai încredere în tine. Eșecul face parte din drumul spre succes. Verifică totuși să nu persiști într-o greșeală care te costă timp și bani.
Întră în comunități de oameni care au interese similare. Te va ajuta să sari pași, să înveți de la alții, să vezi și alte idei și soluții, să te păstrezi creativ, motivat și eficient.
Concentrează-te pe 20/80. Investește timp în activitățile care cu 20% efort generează 80% rezultat.
Renunță la veniturile și avantajele pe termen scurt pentru cele pe termen lung.
Construiește relații, încredere și surse de venit pe termen lung.
Generează mai multe surse de venit pasiv, te vor ajuta să îți păstrezi obiectivitatea. Fii pregătit să iei decizii și să schimbi lucrurile care nu merg bine. Nu te atașa prea mult de un business, un job sau orice sursă de venit că riști să îl tratezi ca pe un hobby în care să cheltuiești în loc să învestești.
Găsește-ți metode care să te ajute să păstrezi direcția. Lasă-ți planul la vedere. Fă echipă cu cineva. Găsește-ți un coach de business. Orice funcționează pentru tine este ok.
Spor în tot ce faci!
Main photo by Danielle MacInnes on Unsplash
Îți recomand următoarele:
Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !
CURS ONLINE 6 SĂPTĂMÂNI, TU ȘI BANII TĂI! SĂ PORNIM LA DRUM…