Fostul meu soț răsfață prea mult copilul !

Fostul meu soț răsfață prea mult copilul !

1280 853 AnaMaria

Statisticile arată un număr impresionant de divorțuri în primii ani de viață ai copilului. Orice divorț înseamnă pentru un copil două case, două familii, două seturi de reguli mai mult sau mai puțin asemănătoare.

Laura a venit la un curs pentru a vedea cum își poate educa financiar copilul, având în vedere că fostul soț nu participă la educația acestuia. Laura mi-a spus că fostul ei soț răsfață prea mult copilul cât timp îl are la el și ea devine automat părintele cel rău, tatăl (crede ea) este iubit mai mult și preferat de copil.

În majoritatea cazurilor de divorț mama rămâne cu copilul (sau copiii) în timp ce tatăl îl (îi) primește în vizită în week-end-uri și vacanțe.

Citește și articolul Banii nu rezolvă problemele de cuplu

Problema mamei

În zilele în care copilul este la tata, toate regulile sunt uitate, nu mai există rutină, program fix sau disciplină strictă. Altfel spus … acum începe distracția.

Copilul, care acasă mănâncă mâncare proaspătă gătită, ajunge la tati să mănânce fast food și pizza. Dacă acasă ora de mers la culcare este 9 seara, la tata aceasta este cu mult sărită și ora de culcare este atunci când nimeni nu mai poate sta în picioare, eventual adormit la TV.

Nici nu se pune problema ca în timpul cu tata să se facă activități casnice sau teme pentru școală.

În plus, tata cheltuie sume de bani importante pe această distracție de week-end fără însă a contribui la fel de activ la acoperirea nevoilor de bază ale copilului peste suma stabilită legal. Mama vede acest lucru ca o iresponsabilitate și un exemplu greșit pentru copil. Se simte frustrată de faptul că acei bani ar reuși să mai ia de pe umerii ei din stresul legat de ziua de mâine sau ar putea să învestească în lucruri necesare dezvoltării copilului.

Realitatea tatălui

De regulă tatăl este cel care vede copilul (sau copiii) mai rar și prin urmare răsfățul este definiția lui referitor la timpul de calitate cu copilul.

Tatăl, nefiind inclus în rutina zilnică a copilului, pur și simplu nu pricepe care sunt nevoile zilnice ale acestuia, de la ore de înot la șosete și rechizite.  Probabil că tatăl încearcă și să compenseze sentimentul de vină pe care îl are pentru că nu își petrece suficient timp cu copilul.

Încă nu s-a stabilit și nici nu cred că este posibil ca cineva să determine vreodată care este suma de cheltuit pentru a șterge sau măcar diminua sentimentul de vină. Vina nu se spală cu nici o cantitate de bani.

Cadouri scumpe și vacanțe extravagante

Copilul se bucură pentru cadouri scumpe, vizite nesfârșite la mall sau vacanțe senzaționale.  Acestea într-adevăr iau ochii copilului pentru moment iar părintele ”cel rău” care insistă pe disciplină și reguli pică în dizgrație.

Suntem părinți de cursă lungă iar lucrurile se vor așeza la locul potrivit ca piesele de puzzle.

Mama nu poate oferi aceleași lucruri pentru puterea ei financiară nu este la același nivel, pentru că are de dus traiul zilnic. Totuși, mama nu trebuie să intre în competiție cu tata pentru că nu are nici un sens.

Orice vacanța este minunată dar, până la urmă, tot ne dorim să ajungem înapoi acasă. Când copilul se lovește fuge tot la mama și nu la ultimul joc în vogă de care s-a bucurat atât de mult când l-a primit. Când copilul are nevoie de ajutor la teme sau orice altă formă de sprijin se va îndrepta tot spre părintele care îi oferă dragoste continuă, stabilitate, suport. Adevăratele nevoi nu au preț și nu se cumpără cu bani.

Ce e de făcut?

Mama nu trebuie să intre în competiție cu tata. Fiind părintele prezent, trebuie să își asume rolul până la capăt și să aibă încredere că educația ei va da roadele așteptate.

Copilul se va bucura de orice primește de la celălalt părinte, în acest caz de la tata.

Copilul simte lipsa celuilalt părinte așa că timpul petrecut împreună cu acesta este foarte important și prețios pentru copil. Nu trebuie răpită această bucurie, nu se fac comentarii de față cu copilul, nu se fac mutre acre, nu trebuie pus copilului în spate o povară care de fapt nu este a lui.

Mama are de acceptat faptul că poate controla și impune reguli doar în timpul în care copilul este cu ea. Poate încerca să îi amintească celuilalt părinte care sunt regulile acasă și pe cât posibil să alinieze regulile de la el, pentru a întări disciplina și educația bună pe care ambii o au în vedere. Fără critică și pe un ton prietenos există mult mai multe șanse de colaborare.

Copilul învață repede că fiecare casă are reguli diferite de respectat și se va conforma. Evident că va bombăni cum că la tati e mai distractiv. Mama nu trebuie să critice comportamentul (uneori iresponsabil ce e drept) tatălui și nici să facă comparații. Trebuie doar să îi amintească copilului că îl/o iubește și regulile casei sunt făcute pentru binele lui/ei, chiar dacă acum el/ea încă nu simte asta așa.

În concluzie

Copiii au nevoie de dragoste, suport, ghidaj, apreciere, validare din partea ambilor părinți.

Orice probleme are fostul cuplu, acestea nu trebuie să împovăreze copilul.

Încercarea de a-l discredita pe celălalt partener, comparațiile, învinuirea și alte asemenea comportamente nu își au locul în fața copilului. Copilul se simte vinovat pentru toate acestea, chiar dacă nu are personal nici o contribuție la toată situația. Aceste conflicte pot crea imagini distorsionate și probleme pentru copil în prezent și mai apoi când va deveni adult și va avea propria relație de cuplu.

Dragostea nu se poate cumpăra cu bani.

Copilul simte cât de mult îi este aproape fiecare părinte și cât se poate bizui pe ei la greu, relația mai puternică se construiește cu părintele care îi pansează zgârietura, este acolo când are febră, îi spune povestea de noapte bună, îi este alături ca să îi dea curaj și dragoste constantă.

Lucrurile care nu se pot cumpăra cu bani sunt cele care dau cea mai mare valoare legăturii dintre părinte și copil.

Ce va face Laura în continuare

Laura a decis că va continua educația pe care i-o face copilului fără să considere că este în zadar; ea de multe ori renunța la reguli atunci când copilul declara ca ea este ”rea” de frica de a nu fi iubită mai puțin.

A înțeles că fostul partener nu strică ce construiește ea ci pur și simplu oferă un alt model.

A spus că va încerca să lase frustrările personale deoparte (fostul soț fiind deja în altă relație) și va încerca, în ceea ce-l privește pe copil, să aibă o colaborare mai bună în încercarea de a oferi o educație coerentă în ambele case.

Laura a înțeles și punctul de vedere al fostului soț și încercarea de a face copilul fericit în timpul pe care îl au la dispoziție.

A admis faptul că a trunchiat intenționat încercarea lui de a se implica în activitățile copilului din timpul săptămânii și în mod intenționat nu îl informa de anumite lucruri deoarece se temea că pierde dragostea copilului și mai mult. A decis să nu mai facă asta , a înțeles faptul că cu cât tatăl va fi mai informat despre activitatea zilnică a copilului (mai ales că tatăl își dorește asta) cu atât mai mult va dori să păstreze și să respecte reguli care să avantajeze copilul iar timpul lor împreună va primi calitatea pe care Laura și-o dorește.

Laura este într-o relație decentă cu fostul soț, multe cupluri nu reușesc asta, în detrimentul copiilor.

Comunicarea este soluția

Durerea și dezamăgirea personală se vindecă greu, în timp ce multe alte lucruri sunt în lista lungă de rezolvat a părintelui care primește custodia. Puterea financiară după un divorț scade cu aproximativ 30% pentru fiecare partener.

Devine copleșitor să crești și să educi unul sau mai mulți copii, în timp ce tu trebuie să te refaci sufletește și financiar.

Totuși, părintele care rămâne cu copilul sau copiii trebuie să găsească resursele de a merge mai departe și de fi alături de copii fără sentimente de vină legate de faptul că lucrurile au luat o altă dimensiune decât cea dorită.

Copiii mai mari vor avea reacții mai dure la adresa părintelui cu care locuiesc și vor blama părintele pentru eventualele lipsuri materiale. Comunicarea este cheia de rezolvare între foștii parteneri și între părinți și copii.

Copilul trebuie să înțeleagă faptul că lipsa banilor nu înseamnă lipsa dragostei pe care părinții i-o poartă.

Câteodată, cu acțiuni mici bine intenționate, putem face schimbări mari în calitatea vieții noastre.

Citește și articolele :

Mami, mi-e frica !

Banii după venirea primului copil

 

Leave a Reply