Întrebarea asta mi s-a adresat de câteva ori săptămâna asta astfel încât mi se pare util să scriu în câțiva pași cum se poate face o plată.
Mulți oameni încasează salariul sau pensia pe un card bancar, își retrag toți banii și apoi îi administrează și fac doar plată numerar. Plățile facturilor și le fac la ghișeul furnizorului de servicii sau la punctele destinate, pe baza codului de bare și apoi plătind numerar.
În cazul în care au de făcut o plată pentru o achiziție care se poate plăti vânzătorului (denumit și beneficiar) nu știu ce să facă. Drept urmare, am scris situațiile de mai jos și câteva note importante de securitate care să vă păzească de posibile furturi.
Date necesare plății, de la vânzător/beneficiar
Pentru a face o plată, aveți nevoie de la vânzător/beneficar de datele necesare plății și anume:
- denumirea vânzătorului (poate fi alta denumirea oficială de cea a magazinului) ,
- contul – cod IBAN, sucursala bancară și pentru plățile în valută de codul SWIFT sau BIC
- suma de plată,
- informații necesare identificării plății (număr de factură, o anumită explicație, numele beneficiarului serviciului etc).
Notă: În cazul în care faceți plata online, nu aveți nevoie de datele vânzătorului pentru că ele sunt implicite în pagina plății.
Ați obținut datele necesare plății și acum trebuie să faceți plata și:
Nu aveți un cont bancar
Trebuie să mergeți la o sucursală a băncii unde are vânzătorul cont și în baza documentului primit de la vânzător faceți depunerea numerar (adică plata) direct în contul vânzătorului. Documentul primit de la bancă (foaia de depunere) este dovada plății care trebuie anunțată vânzătorului.
Vânzătorul poate vedea banii în cont imediat după finalizarea tranzacției. Totuși, păstrați documentul de la bancă drept dovadă a plății.
Dacă vânzătorul vă cere dovada plății îi puteți transmite o poză după document sau îl anunțați de numărul documentului. Vă recomand să păstrați originalul documentului, e singura voastră dovadă că ați făcut plata.
Notă: la fel procedați și în cazul în care aveți cont dar nu vreți să faceți transfer din contul vostru (ca să nu plătiți comision de plată, pentru că sucursala băncii vânzătorului e mai aproape, așa ați stabilit cu vânzătorul etc).
”Eu am doar card în care primesc banii, nu am cont deschis! ”
Dacă aveți un card înseamnă că aveți și un cont asociat acelui card. Dacă aveți card la o bancă deja vă puteți folosi de una dintre metodele de mai jos.
Vânzătorul are magazin online
Poate găsiți pe internet un produs pe care doriți să îl achiziționați. Cel mai probabil vânzătorul vă solicită să vă faceți un cont pe pagina magazinului, asta înseamnă să furnizați o adresă de email pentru a putea fi identificați de câte ori achiziționați ceva din acel magazin online și o adresă fizică unde produsele achiziționate să fie livrate după achiziție.
După ce selectați produsul pe care îl doriți, el este adăugat într-un coș de cumpărături. Când apăsați butonul de finalizare a tranzacției/achiziție/ plata/ achitare …. sau cum se mai poate numi, o să vi se ceară informațiile de pe cardul cu care faceți plata, inclusiv codul de 3 cifre de pe spatele cardului. Cardul trebuie să fie activ pentru plăți pe internet, altfel va trebui să solicitați băncii să îl activeze (majoritatea cardurilor se emit cu această opțiune activată).
Note importante referitoare la securitatea cardului:
- din motive de siguranță nu dați cardul nimănui, informațiile de pe card pot fi ușor copiate/fotografiate etc
- nu lăsați să facă altcineva tranzacția de plată în afară de raza voastră vizuală – indiferent de motivul invocat! Datele de pe card pot fi copiate ușor de cineva care are această intenție. Acum magazinele au POS-ul (aparatul în care se pune cardul pentru a face plata) la accesul cumpărătorului astfel încât operatorul de la ghișeu să nu mai atingă cardul;
- solicitați aprobarea plăților pe internet cu cardul prin cod primit pe telefon. Băncile oferă acest serviciu prin care la fiecare plată pe internet vă este transmis un cod pe telefon, cod care trebuie introdus în calculator pentru a finaliza plata. Dacă cineva vă fură cardul dar nu are și telefonul, nu va putea finaliza plata.
- Dacă ați rătăcit cardul/ l-ați pierdut/ vi s-a furat (e greu de decis între acestea) trebuie să anunțați banca imediat pentru ca banca să blocheze cardul. Anunțați banca prin telefon sau la prima sucursală a băncii care v-a emis cardul, care vă iese în cale. E bine să aveți un număr de telefon la care să anunțați astfel de incidente undeva la îndemână.
- Nu țineți cardul și pinul (codul de cifre necesar plăților) în același loc și nu cumva să scrieți codul pin pe card!!! Pin-ul primit odată cu primirea cardului se poate schimba la ATM-ul băncii care a emis cardul. Solicitați ajutorul unui ofițer bancar pentru această operațiune și stabiliți un alt cod de 4 cifre pe care să vi-l puteți aminti cu ușurință.
- NICIODATĂ banca nu vă cere toate informațiile de pe cardul dumneavoastră. Dacă cineva vă sună ”din partea băncii/ din partea unui vânzător etc” ca să vă ceară informațiile NU LE DAȚI și anunțați imediat banca despre posibila tentativa de fraudă.
- Cardul este personal, el nu trebuie înstrăinat și trebuie utilizat în condiții de siguranță. În cazul în care sunteți neglijenți puteți pierde bani. Orice nelămurire aveți în legătură cu funcționalitatea cardului trebuie să o adresați unui ofițer bancar. Nu vă fie rușine și nici nu fiți stresați că deranjați pe cineva, asta este treaba lor și o să vă ajute cu plăcere.
Dacă aveți un cont bancar dar nu aveți online banking/internet banking/ acces la cont prin internet:
În baza documentului de la vânzător, sau a datelor de plată, mergeți la orice sucursală a băncii la care aveți voi contul deschis și faceți un ordin de plată.
Operatorul de la ghișeu vă ajută cu toate informațiile însă voi trebuie să știți datele vânzătorului, contul IBAN, banca, suma de plată și ce să treceți la explicații pentru ca vânzătorul să poată identifica plata voastră/încasarea de bani în contul lui.
Copia după ordinul de plată este dovada voastră de plată. În cazul în care pierdeți dovada nu este o problemă, puteți solicita de la banca voastră un extras de cont în care se va vedea plata efectuată.
Dacă aveți un cont bancar și aveți online banking/internet banking/ acces la cont prin internet:
Acesta este cazul cel mai convenabil în care din fața calculatorului accesați contul vostru și faceți plata direct din contul vostru în contul vânzătorului (numit și beneficiar).
În cazul în care plata o faceți într-o zi nelucrătoare, aceasta va fi procesată în prima zi lucrătoare. În cazul în care banca din care faceți plata este diferită de banca vânzătorului/beneficiarului, poate exista un decalaj între câteva ore și câteva zile (excepțional) pentru ca beneficiarul să primească banii.
Notă importantă în cazul în care faceți plăți online:
- -atenție de la ce calculator vă înregistrați în contul vostru. De regulă vi se propune ca informațiile să fie înregistrate/păstrate/stocate pentru o accesare viitoare – debifați căsuța respectivă.
- – evitați să vă înregistrați, chiar și de pe calculatorul, tableta, telefonul vostru, utilizând rețele de internet WIFI ne-parolate sau ne-securizate. Mai bine faceți un drum până la o sucursală bancară decât să riscați să vă pierdeți datele. Chiar dacă pe lângă datele voastre (utilizator și parolă) banca vă cere încă un cod generat de un digi-pass de obicei, totuși e bine să vă protejați datele.
Întrebări și îngrijorări legate de plăți:
Dacă fac o plată greșită?
În cazul în care ați greșit ceva la plată:
- denumire beneficiar sau cont – banii nu se pot înregistra la beneficiar și se vor întoarce în contul vostru. Banca va păstra totuși comisionul aferent tranzacției.
- suma de plată – dacă ați plătit mai puțin veți mai face o plată cu diferența, dacă ați plătit mai mult discutați cu vânzătorul ca să vă returneze diferența în baza documentelor justificative (factura și plata); În cazul în care ați observat greșeala imediat puteți solicita băncii să vă oprească plata, să faceți o anulare a plății și apoi plata corectă.
- Explicațiile – discutați cu beneficiarul ca să îi furnizați date suplimentare pentru a putea identifica plata; de exemplu dacă ați uitat să treceți numărul de factură îi dați numărul de ordin de plată, data plății și banca din care ați făcut plata iar beneficiarul o să identifice plata voastră în extrasul de cont.
Dacă fac plata corect dar banii ajung la altcineva?
Asta se poate întâmpla (în mod excepțional) din vina băncii. Banca va remedia situația și banii vor ajunge în contul beneficiarului.
Dacă fac o plată și apoi vânzătorul folosește informațiile ca să îmi ia și alți bani de pe cont?
Banii din contul vostru pot să ”plece” doar dacă voi faceți plăți , aprobați plăți automate (cum ar fi plățile de utilități) sau ridicări de numerar din cont. Vânzătorul nu poate solicita bani din partea băncii sub nici o formă, dacă plata nu ajunge la el trebuie să vă solicite dumneavoastră să verificați plata pentru că el nu poate obține informații din conturi care nu îi aparțin, chiar dacă are relații cu plătitorul.
Am de plătit comisioane?
De regulă DA. Cât aveți de plată aflați din lista de comisioane a băncii voastre sau întrebați ofițerul bancar. Precizați și o sumă de plată, măcar aproximativă, comisioanele cresc cu valoare plății, existând totuși un minim și un maxim.
Spor la cumpărături înțelepte!
Vă recomand să citiți și (click pe titlu)
1 comment