În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis

În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis

În cuplu învățați să încurajați și să apreciați, face toți banii și e gratis

1920 1280 AnaMaria

În luna iubirii să vorbim despre iubire și bani.

Fericirea, iubirea, parteneriatul în cuplu se contruiesc zilnic, din lucruri mici. Și nu, nu se pot cumpăra cu toți banii din lume.

Văd multe cupluri care se suportă, stau împreună și nici ei nu știu de ce, pentru copii, pentru că nu au bani, pentru că sunt comozi, pentru că ce ar spune lumea.

Știu puține cupluri care se iubesc și la ani distanță de când au decis să fie împreună și asta pentru că depun efort pentru asta.

Din fericire, în zona de relații personale nu am făcut rabat la calitate ca să zic așa, am dat și am cerut dragoste, respect, atenție, grijă, considerație, suport și multe altele, și le-am și primit.

Venim în relație cu valori diferite și răni emoționale deschise

Se spune că primul an este de așezare a energiilor, este anul în care fiecare partener se impune mai mult sau mai puțin, apoi se creează un set de reguli nescrise ale casei, evident acestea se pot schimba în timp, din diferite motive.

Activitățile casnice se împart, la fel și restul activităților care țin de conviețuirea împreună.

Totuși, sunt cupluri în care rănile emoționale nu lasă lucrurile să se așeze și după ani de zile partenerii încă își dispută puterea, forța, impunerea punctului de vedere, sunt certuri și uși trântite pentru aceleași subiecte care nu ajung să fie soluționate.

Dezvoltarea personală prin diferite metode, de la cărți, la cursuri, la sesiuni de grup sau individuale cu coach sau psihologi pot face o mare diferență în modul în care comunicăm în cuplu, în modul în care evoluăm individual și împreună.

Ne iubim, dar trebuie să o și arătăm partenerului așa cum are nevoie să o simtă, trebuie să acționăm cu dragoste, să lăsăm de la noi când este cazul, să avem o comunicare deschisă și să o dezvoltăm tot timpul, altfel apare picătura care sparge piatra, gaura mică care scufundă corabia etc.

La noi în familie am insistat să ne vorbim frumos, să facem pauză când suntem furioși și să reluăm discuția când suntem în stare să ne arătăm dragostea și respectul chiar și într-o discuție contradictorie, să ne spunem te rog, mulțumesc, cu plăcere.

O să vedeți că aveți obiceiul când spuneți lucrurile acestea să vă priviți, să vă zâmbiți, și în schimb să primiți o îmbrățisare, un sărut. Lumea se va mira că arătați ca niște îndrăgostiți după ”o viață împreună”, este pur și simplu obiceiul de a fi fericiți împreună, de a vă exprima dragostea și aprecierea.

8 martie, familie, partener, parenting

Vorbele frumoase nu costă bani și aduc multe beneficii.

Mi-am auzit prietenele cum se plângeau de partenerii lor referitor la treburile casnice prost făcute apoi se plângeau că ei nu fac nimic în casă.

Poate partenerul nu a fost învățat să facă mâncare de exemplu, dar încearcă, este normal să îi iasă mâncarea sărată sau arsă sau nu la nivelul pe care l-ai atins tu după ani de practică.

Poți să îl descurajezi, să critici, să comentezi și evident nu mai face nimic sau poți să încurajezi și să apreciezi, iar asta îi va da curaj să încerce tot mai mult.

Asta se aplică la orice cu oricine.

Când face curățenie poți (poți?)să nu dai cu degetul pe tocul de la ușă în mod demonstrativ că evident nu se pricepe, poți să nu mai tragi cearșaful să fie la dungă pentru că avea o cută, poți să nu reorganizezi cămara că tu o vrei altfel și așa mai departe.

Gândește-te când încerci ceva cum te simți când  nu îți iese senzațional și cineva te mai și critică, ce gândești? Nu este pentru mine, nu am talent, nu ma pricep, nu are rost, las-o așa, mai bine fă tu.

Problema apare când acest comportament se extinde.

Când partenerul sau partenera încearcă ceva nou celălalt poate să sprijine sau să desființeze.

O prietenă își dorea mai mult timp pentru copii și și-a dorit să își facă un business, avea banii necesari și competență suficientă pentru a avea succes, mi-a spus asta pentru că știa că sunt în comunități de business, a văzut emisiunile mele de antreprenoriat și și-ar fi dorit și ea să își schimbe viața, dar îi era frică.

Soțul ei putea să îi spună ”ești bună la organizare, ai talent, ai bun gust, ai experiență, știi să lucrezi cu oamenii, am încredere că poți face asta, eu sunt lângă tine” sau orice altceva încurajator, doar cu ea în casă trăiește și știe ce aptitudini are, la ce este bună, cum ar putea avea succes.

Dar …nu i-a spus asta, la fel cum nu îi spune nici mulțumesc pentru ce face pentru el și copiii lor, ea nu aude mulțumesc pentru masă, nici te rog dă-mi șervețelele, nici te ajut să …. ați prins ideea, orice face este normalitate așa că nici ea nu cere aceste vorbe și nici nu îi spune lui vorbe de apreciere.

Ce i-a spus soțul? ”Să-ți văd planul de afaceri și vorbim după, să văd cât de deșteaptă te crezi. ”

Ei bine acel plan de afaceri nu există, iar ea muncește în continure 10 ore pe zi și pleacă în delegații dese, iar copiii stau cu bunica și bona, și nu neapărat din nevoia mare de bani cum în unele familii se întâmplă și acolo este de înțeles.

Într-o relație unul nu trebuie să fie deasupra celuilalt, supraveghetorul, adultul responsabil, cel care are întotdeauna dreptate, cel care controlează totul și cel care folosește banii ca o forță de a obține ce vrea. Când asta se întâmplă, balanța care are pe cealaltă parte a cuplului dragostea, respectul, încrederea, puterea de evoluție spre bunăstare financiară și de orice alt fel este defectă.

În relațiile cu probleme, banii vin ca o lupă care mărește și face ca totul să fie mai urât, mai grav, mai rău, mai nefericit. Probabil că banii mai mulți se văd ca a fi soluția, dar în realitate se dovedește că nu au puterea asta. Banii prind contur în mâna care îi ține, așa că banii pot fi răi sau buni, generatori de probleme sau de soluții, dar asta nu vine de la ei ci de la cei care le dau valoare într-un sens sau altul.

Lucrați la relațiile voastre.

Stabiliți o listă cu lucrurile care contează cel mai mult pentru voi și o să vedeți că familia este în top, printre primele pe listă. La birou sau din orice relație puteți fi înlocuiți, dar acasă aveți un loc unic.

Citește și articolele (click pe titlu, se deschid în altă pagină ca să le citești la final):

Cina specială pentru cupluri fericite!

Banii nu rezolvă problemele de cuplu

Ce sunt valorile financiare ale familiei?

Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!

indragostiti, educatie financiara

Dacă ceva nu merge bine vedeți ce puteți să faceți și acționați cu dragoste, ca soarele din povestea cu soarele și vântul.

Într-o zi vântul și soarele s-au luat la întrecere care dintre ei vor face un om să își dea jos haina. Vântul a zis că poate da jos orice, frunzele de pe copaci și chiar copacii să îi pună la pământ, că el este cel mai puternic, soare nu ar putea face asta cu siguranță. Cu cât vântul bătea mai tare omul își strângea haina pe el. Apoi soarele și-a încercat puterea și imediat omul și-a dat haina jos.

De multe ori ținem la părerea noastră, la punctul nostru de vedere de parcă am fi vântul. Dacă adăugăm dragostea putem ajunge ca soarele, trebuie să învățăm când și cum să lăsăm de la noi pentru a construi relații sănătoase.

Acasă trebuie să fie oaza voastră de fericire, de dragoste, de liniște, de încărcare cu bine.

Copiii vă vor copia, fiți exemple de urmat, fiți adulții în care vreți să se transforme ei.

Și banii? Banii sunt un intermediar, un simplu instrument în lumea asta, soluțiile legate de bani sunt mult mai ușor de găsit atunci când celelalte sunt la locul lor.

Fiți bine, iubiți-vă mult, arătați-vă asta în fiecare zi, fiți fericiți!

Photo cover by andrew welch on Unsplash

Leave a Reply