În legătură cu banii, nu te face că plouă!

În legătură cu banii, nu te face că plouă!

1280 916 AnaMaria

Cine spune că banii nu aduc fericirea probabil că nu știe ce să facă cu ei sau niciodată nu a avut suficienți. Banii nu iți garantează fericirea dar îți cresc semnificativ șansele de a o obține.

Banii ne urmăresc de când ne naștem și până plecăm din lumea asta. Relația noastră cu banii este una dintre cele mai longevive din câte vom avea în viață și oricât am încerca să o ignorăm/minimizăm/evităm și așa mai departe, ea tot își va pune amprenta pe noi, pe viața noastră și pe a celor din jurul nostru.

Drept urmare, relația cu banii este importantă și trebuie tratată ca atare.

Nu te face că plouă!

Fii responsabil

Dacă ai un acoperiș deasupra capului, mâncare, acces la educație și sănătate, electricitate și apă curentă, ești printre bogații lumii.

Bucură-te de ce ai și nu face risipă. Încearcă să vezi ce ai, bucură-te de ele mai degrabă decât să visezi la ce nu ai sau la ce au alții.

Fii conștient/conștientă de situația financiară în care ești, asumă-ți în mod responsabil viața pe care ți-ai construit-o, decide ce poți și vrei să faci pentru a schimba ce te nemulțumește.

Citește și articolul (click pe titlu) Vrei să fii mai mult? Fă mai mult !

Dacă ai familie și copii, siguranța lor trebuie să fie o prioritate pentru tine.

Fii sincer

Ne naștem cu o tendință de economisire sau cheltuială. Simți că nu e bine cum ești și vrei să te schimbi? Nu prea poți. Chiar dacă viața te silește uneori să iei măsuri drastice sau să te relaxezi, în condiții opuse o să reacționezi conform firii tale.

De exemplu, o persoană care are tendința de a face cumpărături în mod compulsiv, se va liniști o perioadă dacă este într-o fază de criză de bani dar cu prima ocazie de relaxare financiară își va relua obiceiurile.

Citeșt și articolul (click pe titlu) Nu meriți !

Schimbarea unui obicei care îți afectează viața are nevoie de timp și multă voință.

Dacă în acest exercițiu nu ești sincer/sinceră cu tine, frustrarea recidivei va duce la un comportament mai grav. Fii sincer cu tine, stabilește-ți obiective realiste și tangibile, solicită suport când simți că ai nevoie (inclusiv doar să te tragă cineva de mânecă când recidivezi în comportamentul pe care îți dorești/ai nevoie să îl schimbi) și o să faci față mai bine schimbării dorite.

În familie, deciziile se iau împreună și partenerii se sprijină reciproc în acest exercițiu.

Citește și articolul (click pe titlu) Banii nu rezolvă problemele de cuplu

Fă-ți o imagine clară a situației tale financiare

Nu-ți fura căciula indiferent care este situația ta financiară.

Venitul tău îți acoperă cheltuielile sau te întinzi mai mult de cât îți este plapuma?

Cheltuielile sunt programate și prinse într-un buget sau banii tăi stau la mila stărilor tale emoționale.

Ai datorii? Câte? Unde? Ce costuri ai legate de ele în termen de dobânzi, comisioane și orice alte costuri (asigurări, servicii atașate)?

Ai alte obligații financiare? Ex. pensie alimentară, asigurări etc.

Ți-ai făcut un fond de urgență la care să apelezi în caz de probleme? O urgență nu este ceva previzibil sau programat. O urgență, de regulă, vine cu cheltuieli mai ex. un accident, o problemă medicală, pierderea locului de muncă etc.

Ai economii? Poți obține venituri mai mari dacă diversifici portofoliul de investiții? Banii ținuți la saltea sau la bancă nu produc venituri.

Partenerul/partenera este la curent cu situația financiară a familiei?

Fă-ți o analiză a cheltuielilor și stabilește un buget detaliat

Analiza cheltuielilor se face analizând o perioadă, minim o lună, obiceiurile familiei de a cheltui bani. Cheltuielile se împart pe categorii: întreținere, utilități, telecomunicații (TV, internet, telefon), asigurări, sănătate, mâncare etc.

Stabilește o sumă care lunar merge într-un cont de economii sau investiții. Dacă lași această parte la urmă riști să nu păstrezi nimic din munca ta de la o lună la alta.

Analizează lista de cheltuieli și vezi unde se duc banii, taie din cheltuielile inutile în funcție de obiectivele pe termen lung (vacanță, schimbat mobilă, renovat, schimbat mașină, economii etc).

Stabilește bugete lunare pe categorii și ține-te de buget.

Ia măsuri! Stop cheltuielilor inutile. Analizează și ajustează bugetul.

Poți observa că prea mulți bani se duc de exemplu pe mâncare. Poți lua măsuri: reduci mesele în oraș, îți pui pachețel cu mâncare la serviciu, planificați meniul săptămânal astfel încât să nu mai faceți cumpărături inutile și să nu mai aruncați mâncare.

Poți urmări ofertele din magazine pentru a cumpăra produsele necesare la un preț mai bun. Poți verifica prețurile pentru a achiziționa produse de aceeași calitate la un preț mai mic.

Poți verifica de exemplu asigurările și să cauți variante mai ieftine pentru acoperirea acelorași riscuri sau poți verifica lista cu clauzele opționale și le poți ajusta după nevoile tale.

Poți verifica alte oferte de creditare și să faci o refinanțare a creditului la altă bancă sau poți negocia o scădere de dobândă. Poți opta pentru un nou produs al băncii și să scapi de comisioane sau să obții dobândă mai convenabilă.

Fii conștient/ă de cheltuielile efectuate și eficientizează-le. Fă economii și taie cheltuielile inutile. Ajustează bugetul în consecință și apoi … ține-te de el.

Contabilizează și diminuează riscurile

Care sunt riscurile pe care nu le-ai putea acoperi în cazul în care s-ar produce? Există vreo metodă de a te afla în zona de siguranță?

În cazul unei probleme medicale de exemplu, ar trebui să faci rost de bani urgent. Ai de unde? Ți-ar da cineva din familie sau dintre prieteni sau ar trebui să apelezi la un credit? Situația ta financiară te-ar califica pentru obținerea unui credit? Își permiți să plătești dublu sau mai mult acest credit? Fă economii, constituie un fond de urgență.

În cazul în care ai rămâne fără loc de muncă, reușești să îți achiți obligațiile lunare și să și trăiești tu și familia ta? În funcție de munca pe care o faci, cât de greu sau ușor ar fi să îți găsești un nou loc de muncă? Fă economii, constituie un fond de urgență.

Dacă ai avea un accident sau o problemă medicală pentru o perioadă, te descurci cu 75% din venit și ai putea acoperi și cheltuielile suplimentare cu doctori, spitalizare, deplasare cu taxi, medicamente, dietă specială etc? Fă economii, constituie un fond de urgență.

Când pleci în vacanță în afara țării, ai putea acoperi cheltuielile în cazul unei probleme medicale? Dacă nu, mai bine fă-ți o asigurare medicală înainte de plecare.

Unde îți parchezi mașina? Ai loc de parcare asigurat acasă și la muncă sau o lași pe stradă pe unde apuci? Ești un șofer experimentat sau ți-ai luat mașina de curând? Ia în calcul o asigurare suplimentară.

Fă economii

Lunar, plătește-te pe tine prima dată. Stabilește o sumă pe care vrei să o păstrezi pentru tine și restul banilor pot pleca mai departe conform bugetului stabilit de tine pe categorii.

O persoană independentă financiar poate decide unde i se duc banii din buzunar înainte ca alții să decidă asta.

Începe cu un fond de urgență care să acopere traiul tău pe 3-6 luni. Ține la dispoziție o sumă pe care o poți accesa imediat în cazul unei urgențe. Nu uita că urgențele vin neprogramate și în momente total nepotrivite.

După ce ai stabilit fondul de urgență poți stabili suma lunară de economisit pentru a îndeplini obiective și dorințe. Când ai obiective pe termen mai lung, este mult mai ușor să renunți la dorințe de moment.

Separat, în cazul în care vrei să ajungi și în stadiul de investitor, stabilește o sumă pe care vrei și poți să o pui deoparte lunar. Când ai bani, ultima ta grijă va fi pe ce să îi cheltui. Simpla senzație că poți să îți permiți ceva te va face mai chibzuit și poți renunța ușor la lucruri fără rost.

Citește și articolul (click pe titlu)  Economiile și rolul lor

Fă investiții

Pasul spre prosperitate se face prin investiții.

Nu încerca să îi copiezi pe alții că nu poți avea toate informațiile cuiva, apetitul la risc este diferit, puterea financiară poate fi diferită, plasele de siguranță în cazul unei decizii proaste sunt diferite, consecințele deciziilor de investiții asupra situației financiare a familiei sunt diferite.

Vezi ce aptitudini ai, ce informații financiare stăpânești sau ești dispus/ă să înveți, la ce riscuri vrei să te expui, ce te atrage și apoi începe să faci investiții. Diversifică portofoliul pentru a diversifica și diminua riscul.

Acum, chiar dacă plouă, poți considera că ai umbrelă nouă!

 

 

 

 

Leave a Reply