Interviu – Despre gestionarea bugetului familiei și educația financiară a copilului

Interviu – Despre gestionarea bugetului familiei și educația financiară a copilului

Interviu – Despre gestionarea bugetului familiei și educația financiară a copilului

1280 853 AnaMaria

Va prezint o parte din interviul pe care l-am dat către Modern Dad’s cu titlul” Despre gestionarea bugetului familiei și educația financiară a copilului? “

Vă invit să citiți tot interviul accesând link-ul de la sfârșit, apoi să citiți și alte articole de pe site-ul Modern Dad’s și apoi să infomați toți tăticii responsabili în legătură cu evenimentele Modern Dad’s care vor urma.

 …

Moderndads: Cum putem gestiona bugetul familiei astfel incat sa reusim sa punem banuti deoparte pentru calatorii, hobby-uri sau alte lucruri pe care ni le dorim?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: In primul rand trebuie sa existe un buget stabilit.

Majoritatea familiilor nu au buget stabilit pentru nici o categorie dintre cele enumerate. Multi, in cazul fericit, isi achita datoriile si apoi se gospodaresc din ce ramane. In mod nefericit unii achita calatoriile sau lucrurile dorite cu ajutorul creditelor si apoi platesc ratele. Am zis in mod nefericit pentru ca in acest fel dorinta implinita ajunge sa fie platita la un pret cel putin dublu sau triplu.

O corecta administrare a banilor ar duce la mai multa valoare atribuita acestora, adica cu aceeasi bani se pot face mult mai multe lucruri.

Bugetul ne ajuta sa vedem pe ce se duc banii inainte ca acestia sa dispara.

Bugetul ne ajuta sa tinem evidenta clara a intrarilor si a iesirilor de bani. Banii ajung in contul familiei o data pe luna dar de iesit ies zilnic, uneori inainte de sfarsitul lunii, cand avem o noua intrare de bani.

Banii pusi deoparte trebuie sa implineasca nevoi si dorinte care sunt in conformitate cu valorile familiei. O familie care doreste sa calatoreasca cat mai mult trebuie sa atribuie lunar o suma mai mare acestui scop decat ar face-o o familie care pleaca de acasa o singura data pe an, in vacanta de vara la mare.

Familia trebuie sa isi analizeze venitul, cheltuielile necesare lunar si banii ramasi disponibili pentru orice altceva.

Din banii disponibili se stabileste suma necesara pentru acoperirea calatoriilor planificate, a hobby-urilor sau a altor lucruri dorite sau necesare. Cu pixul pe hartie, in Excel, in programe dedicate gesionarii banilor, se face planificarea, iar apoi familia se tine de plan. Cu un plan stabilit pentru un obiectiv clar, familia va fi mai putin tentata sa cheltuie impulsiv, multe cheltuieli care pot fi evitate, vor fi evitate pentru scopul final.

Planificarea mai are rolul de a obtine preturi mai bune pentru ce ne dorim.

Exista perioade in care preturile sunt mai bune, de exemplu early booking la vacante sau promotiile speciale la liniile aeriene, luni in care salile de sport au reduceri semnificative la abonamente, black friday sau sarbatorile pentru electrocasnice si asa mai departe. De ce sa platim mai mult pe acelasi lucru cand putem sa facem altceva cu banii aceia?!

Moderndads: Cand incepem educatia financiara cu cei mici?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: De cand se uita dupa noi prin casa. 😉 Copiii invata din ce facem noi si abia mai apoi si din ce le zicem noi.

Copilul mic vede cum cei din familie se poarta unul cu celalalt, cum isi impart lucrurile, cum se sprijina unul pe altul.

Dupa varsta de 3 ani copilul primeste explicatii referitoare la ce facem la cumparaturi, intelege ca in schimbul banilor primim lucruri, ca parintii merg la munca pentru a castiga bani, ca uneori trebuie sa asteptam pentru a avea ceva ce ne dorim, ca putem avea o pusculita in care sa adunam bani pentru ceva ce ne dorim.

Il invatam pe copil diferenta dintre nevoie si dorinta, incepem sa construim generozitatea si grija fata de ceilalti, responsabilitatea sociala.

Cand copilul ajunge la scoala, nevoile cresc si la fel si dorintele copilului de a avea ce vede la altii.

Economiile din pusculita incep sa aiba o importanta mai mare. Este momentul sa incurajam copilul sa castige bani. Invatam copilul sa isi administreze banii economititi in mod util.

Copiii invata urmarindu-ne pe noi si prin exercitiu propriu.

Din preadolescenta ar trebui sa primeasca bani de buzunar pe care sa ii gestioneze, prima data saptamanal si apoi din adolescenta lunar. In cazul in care isi gestioneaza banii in mod gresit, ii indrumam, dar nu ii salvam (mai mult de o data) din greselile facute. Ii lasam sa vada ca deciziile aduc consecinte pe care trebuie sa si le asume. Cat timp sunt sub acoperisul parintilor, este timpul potrivit sa invete cum se gestioneaza banii, cum se obtin, cum se cheltuie intelept, cum se economiseste si cum se daruieste, astfel incat sa fie prosperi cand ajung la casele lor. ”

…….

Este un interviu mai lung, pentru restul întrebărilor și răspunsurile mele, vă învit să citiți tot interviul.

Click pe link!  https://www.moderndads.ro/2018/02/gestionarea-bugetului-familiei-educatie-financiara-copilului/

Leave a Reply