– Mami, mi-e frica ! imi zice micuta mea incercand sa faca un lucru peste puterile ei. Intotdeauna incerc sa stabilesc limite de siguranta si sa o incurajez cat pot sa treaca de frici si spaime.
– Si mie imi e frica cateodata dar incerc sa nu las frica sa ma domine, ii raspund.
– Cum mami?
– Imi fac curaj. Curajul ma ajuta sa tin frica sub control.
– Si apoi esti curajoasa ca Vaiana?
– Atat de curajoasa !
Copiii au nevoie sa ne vada vulnerabilitatea si modul in care ne gestionam si noi fricile.
Copiii au nevoie sa vada ca toti oamenii au frici, sa observe modul in care le gestionam si depasim, singuri sau cu ajutorul celor din jur. E bine sa vada si cum oferim ajutor cuiva care are o teama.
Abordarea “cum sa iti fie frica, esti fetita/baiat mare” minimizeaza sentimentele copilului, acesta se simte neinteles si incepe sa se rusineze de sentimentele lui si le ascunde.
In cazul in care banii reprezinta un subiect de care va temeti, copilul va prelua aceasta teama.
Copilul observa tot, ce expresie aveti cand primiti o factura, cand cititi intretinerea la intrare in bloc, reactia si comentariile la vederea modificarii cursului de schimb valutar etc
Vorbiti despre bani, nu va fie frica de ei !
Probabil ati fost invatati ca banii sunt rai sau ca despre bani nu se vorbeste. Banii nu sunt nici rai nici buni, sunt un mijloc prin care putem obtine lucruri si experiente, sa nu ii vedem mai mult decat sunt si nici sa nu le acordam o importanta mai mare decat merita.
Studiile arata ca un mare factor de stres in relatii sunt problemele financiare.
Fiecare parinte aduce in cuplu un model referitor la administrarea banilor, preluat de la familia si din mediul din care provine, care poate fi diferit de cel al celuilalt parinte. In multe familii veti intalni un parinte care e strans la punga si celalalt parinte care este mana larga, da , contrariile se atrag de multe ori si din acest punct de vedere.
Valorile pe care le avem fiecare vor genera o lista de prioritati pentru cheltuirea si investirea banilor, iar valorile celor doi parinti pot fi diferite. Din aceste motive se pot isca discutii multe si aprinse in legatura cu banii.
Trebuie sa faceti un pas in spate si sa va ganditi ce vede copilul in cazul conflictelor dintre parinti legate de bani si ce intelege din aceste discutii.
Modul in care reactionati la problemele legate de bani, sentimentele afisate, solutiile identificate pentru a trece de impas constituie pentru copil un model pe care il invata si pe care il va accesa ulterior cand va intalni probleme similare.