Astăzi am lucrat la câteva lecții din programul My money lab, program opțional de educație financiară pentru grădiniță.
Programul se adresează copiilor între 3 și 6 ani, este deja implementat în mai multe grădinițe din București și din țară.
Părinții sunt informați și îndrumați
După fiecare opțional, părinții sunt informați în legătură cu ce s-a discutat la ora de educație financiară.
De ce? Din două motive:
Unul ar fi ca să știe pe ce dau banii.
Niciodată nu mi-a plăcut să plătesc un opțional și să simt că arunc banii într-un sac fără fund.
Am apreciat ori de câte ori am primit poze, mesaje sau am avut o discuție cu profesorul ca să știu cum a fost ora, dacă i-a plăcut fetiței mele și așa mai departe.
Aceste opționale nu sunt menite să țină copilul ocupat.
Ele au scopul de a dezvolta abilități, de a ajuta copilul să descopere lucruri noi și interesante și așa mai departe.
Alt motiv este pentru a îndruma părinții în acest proces de învățare.
Prin aceste mesaje părintele primește informații necesare pentru a continua educația financiară în familie.
Citește și Modelul de acasă și cursurile pentru copii
Mesajul din lecția 16, de exemplu:
V-ar plăcea să primiți un astfel de mesaj de informare? Vă dau un mesaj, de exemplu. Îl las aici pentru voi.
Dragă părinte,
Astăzi la opționalul de educație financiară, copilul dumneavoastră a învățat despre nevoi și dorințe, despre cum analizăm dacă ceva intră într-o categorie sau în alta, cum alocăm banii dacă sunt limitați, cum luăm decizii înțelepte.
Despre nevoie și dorință am mai discutat într-o lecție anterioară dar acum am dus lecția la un nivel mai complex, având în vedere că deja am învățat despre bani și cum se obțin ei, îi punem în context ca să vedem ce facem mai departe după ce îi avem, cum îi folosim eficient.
Când un copil cere ceva și părintele spune ”nu am” copilul poate protesta sau poate înțelege, depinde de mulți factori, unul ar fi ce câte ori un ”nu” s-a transformat în ”da” la insistențele copilului.
După acel ”nu am/ nu acum/ altă data” copilul rămâne supărat. Însă, dacă după acest refuz copilul vede că dați bani pe altceva, orice ar fi, el se poate simți mințit (ai zis că nu ai și uite că ai) sau poate simți că nu este important pentru dumneavoastră (pentru tine ai dar pentru mine nu) și așa mai departe.
Prin jocul de astăzi din cadrul opționalului, am analizat împreună ce este o nevoie, ce este o dorință, când un lucru care poate părea dorință este o nevoie și invers.
La final, printr-un exemplu, am ajuns împreună la concluzia că nevoile sunt o prioritate iar dorințele le îndeplinim dacă mai avem bani disponibili.
Acest concept de a analiza ce ne dorim și de a lua o decizie înțeleaptă când banii sunt limitați, ne ajută mai departe la a nu cheltui haotic, la a ne încadra în banii pe care îi avem, la a face economii, la a ne îndeplini dorințele.
Vă recomand să discutați cu copiii despre lucrurile și serviciile pe care vi le doriți, de ce le achiziționați sau nu, cum stabiliți că ceva este o nevoie și ceva o dorință.
La cumpărături puteți iniția diverse jocuri, de exemplu:
- copilul să spună care i se par cele mai importante lucruri pe care le-ați cumpărat/ le aveți de cumpărat.
- dacă nu ați fi avut bani pentru tot ce ați cumpărat, la ce ar fi renunțat și de ce?
Acesta este un proces de învățare, nu uitați să puneți explicațiile la nivelul lor de înțelegere, să încurajați și să nu criticați.
Vă mulțumim pentru interesul acordat acestui optional, atât de important la această vârstă a copiilor.
Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!
Pentru un model de lecție, potrivită acestul mesaj de mai sus, puteți urmări filmarea pe care am făcut-o anul trecut în care apare un joc referitor la nevoie și dorință: https://protvplus.ro/portal/itempage/video/inspiratia-de-weekend-parenting-cu-ana-maria-ciuhuta/5b239404f1620603c373af15/
Adaptarea informațiilor la puterea de înțelegere a copilului
Informațiile sunt diferite în funcție de vârsta copilului. Sunt mari diferențe de înțelegere între un copil de 3 ani și unul de 6 ani.
Grupele de copii sunt pe vârste, educatorul duce lecția la nivelul copiilor. Limbajul este accesibil dar aduce elemente noi legate de bani cum ar fi: câștig, cheltuială, risc, generozitate, voluntariat, împrumut, cadou, proprietate publică și privată, antreprenoriat, profit și altele.

Sursa foto: pexels
Copiii se joacă și astfel învață cel mai ușor.
Elementele învățate se repetă în context diferit pentru înțelegerea acestora și fixarea informațiilor.
Detalii despre curs (click pe titluri):
Opționalul de educație financiară pentru copii MY MONEY LAB
Distracție maximă la grădiniță, cu lecția recapitulativă din opționalul de educație financiară
https://www.youtube.com/watch?v=XO9oditN2B8

Gradiniță, opțional educație financiară.
Cursul My money lab poate fi implementat în grădinițele din România.
Cele mai multe grădinițe au primit cereri din partea părinților de a implementa acest opțional. Părinții sunt din ce în ce mai deschiși și atenți la educația copiilor.
Dacă doriți acest opțional în grădinița copilului dumneavoastră, solicitați o prezentare și detalii la office@financialparenting.eu
Cursul se ține săptămânal, o ședință pe săptămână.
Vom avea copii de succes, pentru că ne pasă!