Nimic nu e intamplator sau cum a luat nastere acest blog

Nimic nu e intamplator sau cum a luat nastere acest blog

1049 699 AnaMaria

Nimic nu e intamplator! Povestea nasterii acestui blog.

Am vazut evenimentul creat de Alina Bota “Si mamica si antreprenor de succes” .

Imi doream sa particip dar aveam un curs si nu imi place sa imi anulez intalnirile deja programate. M-a sunat in ziua cursului profesorul din cursul de fotografie pe care il făceam atunci, ca sa amanam cursul din ziua aceea.

Oh DAAAAA ! Si uite asa am ajuns la intalnirea mamprenoarelor.

Cred ca se aplica proverbul “cand elevul este pregatit maestrul apare”.

Dar tu ce ai vrea?

Dupa intalnirea mamprenoarelor am apelat la intalniri cu Alina Bota.
In urma sedintelor de 1 la 1 cu Alina am reusit sa definesc ce vreau sa fac in continuare.

Ceva lipsea din viata mea si cartile de dezvoltare personala incep cu “defineste ce ai vrea sa faci”. Sincer nu am fost niciodata in stare sa fac asta , pendulam elegant intre zeci de lucruri si nimic.

Intalnirile mamprenoarelor m-au inspirat, am intalnit mamici antreprenor minunate, femei care vor timp cu copiii lor , au gasit solutii si au inceput sa faca lucruri pe cont propriu si le-a iesit. Banii nu sunt la fel ca cei din corporatie (cel putin la inceput sunt zero sau chiar pe minus) , programul de lucru nu mai tine 8-10 ore ci mai mult, per total nu e mai usor dar implinirea merita tot efortul.

Alaturi de Alina Bota am reusit sa imi definesc acel ceva. Multumesc Alina pentru inspiratie, suport, incurajari! Pe principiul cine nu are o Alina sa te caute !

De unde financial parenting?

Impreuna cu Alina am ajuns la titlul logo-ului “financial parenting” pentru ca suna cel mai potrivit apoi am verificat impreuna pe telefoane daca exista denumirea asta, exista însă o putem folosi, am găsit chiar si titluri de carti si multe articole, foarte bine ! Sa-i dam bice.

Logo FIPA

LOGO FIPA

De unde calutul de mare?

Imi doream un logo prietenos pentru copii. Un animal dragut in care familia are grija de pui. Uite asa am ajuns la calutul de mare care este un tatic excelent, el poarta puii in marsupiu si el ii naste , in plus este partener pe viata.

De ce financial parenting?
Lucrez in banca de la 18 ani, adica toata viata mea profesionala de pana acum. Imi place sa vorbesc mult asa ca am fost foarte apropiata de clienti. Am intalnit oameni pentru care bugetul de salarii anual al sucursalei era cheltuit lejer intr-o saptamana de vacanta si oameni care aveau emotii sa reuseasca sa ia un credit de nevoi personale pentru o problema de sanatate. Intre aceste doua exemple exista o gama larga de oameni, fiecare un model aparte.

Ce am observat?

Faptul ca succesul financiar, modul de administrare al banilor si fericirea declarata a oamenilor nu avea nici o legatura cu cantitatea lor.

Surprinzator nu ?

Am inceput sa citesc carti referitoare la bani, oameni, psihologie, articole, studii si tot ce prind pe acest subiect. Este fascinanta relatia oamenilor cu banii si ce reprezinta banii pentru fiecare in parte, modul in care le dam un rol si o importanta mai mare decat ar trebui sa le dam, faptul ca primii trei ani de viata definesc mult din comportamentul si chiar succesul adultului inclusiv pe plan financiar.

Imi doresc sa aduc in atentia parintilor subiecte legate de dezvoltarea copiilor, perioade senzitive din viata lor, ciclul banilor, generozitate si filantropie, banii de buzunar, administrarea bugetelor, implicarea copiilor in decizii financiare, impactul asupra copiilor al educatiei financiare contradictorii si multe altele.

Sunt parinte. Ce s-a schimbat?

Ca persoana am deja obiceiuri legate de administrarea banilor, cheltuirea si economisirea lor. Ca sunt bune sau rele e greu de spus. Din punctul meu de vedere sunt bune avand in vedere ca sunt aliniate cu valorile mele. Mi-am gasit un partener care are valori similare deci …. liniste si pace in casa. Amandoi avem foarte multi ani lucrati in banca asa ca nu reactionam la reclame legate de produse bancare si reusim sa vedem dincolo de ele, comportamentul nostru in legatura cu banii poate fi putin influentat.

Cand a venit copilul a inceput febra cheltuielilor, stiti cum e la primul copil, totul nou si senzational. Apoi te mai potolesti. Pe cand e totul linistit incep desenele la TV cu reclame si auzi o voce cristalina care zice in 3 minute de vreo sapte ori “vreau si eeeeuuuu din aia, uite din aia de la televizor” sau iesi in parc si incepe acel “si eu vreau / eu de ce nu am / vreau acum ACUUUUMM” . La primele vreau reactionezi si faci copilul fericit. Dar fericirea asta e de scurta durata si VREAU ACUM se intensifica.

Iti intrebi partenerul cu un nod in stomac : acum ce facem? cum oprim acest VREAU ACUM pentru tot ce vede?

Ce ii spunem cand la “nu am bani” copilul raspunde “ai card/ia de la banca”? Cand incepem sa ii vorbim despre bani, cum o facem, ce ii spunem, de ce il ferim si la ce il expunem? Lucrurile nu se simplifica pe parcurs asa ca este recomandat sa incepeti educatia financiara a copilului cat mai devreme, sa ii vorbiti despre bani pe limba lui in functie de varsta la care se afla.

In acest punct doresc ca prin activitatea mea pe financialparenting.eu sa contribui cu articole si cursuri, sa va dau idei si inspiratie dar mai ales impuls sa faceti in mod constient si responsabil educatie financiara copiilor vostri, pentru ca ii iubiti si va pasa.
In articole folosesc preponderant singularul deoarece consider ca fiecare copil este unic iar relatia cu copilul trebuie tratata ca atare.

Educatia financiara: cand , unde si de ce?

Cand ? Cat mai devreme tinand seama de ritmul de dezvoltare al copilului pentru a dezvolta o relatie emotionala sanatoasa cu banii si restul resurselor din viata lui/ei. De cand apare primul VREAU si pana cand isi ia zborul din cuib.
Unde ? Educatia financiara incepe si se face in primul rand acasa si mai apoi in afara casei prin cursuri si optionale de educatie financiara pentru copii. Copilul o prinde si din zbor, el vede in primul rand ce faceti si cum faceti, voi si cei din jur, iar acesta devine modelul pe care il adopta si la care va apela constient sau nu.
O analiza a obiceiurilor si a valorilor voastre va ajuta sa intelegeti cu ce mostenire veniti de acasa si ce ii transmiteti copilului, fiecare parinte in parte sau cei care intra in mod constant in relatie cu copilul, apoi puteti face un plan cu ce doriti sa ii transmiteti copilului.
De ce?
Pentru ca:
• Ce am invatat de la parinti nu se aplica zilelor noastre;
• Traim alte vremuri in care bunastarea noastra o depaseste pe cea traita de parintii si bunicii nostri;
• Exista riscuri si oportunitati legate de traiul in bunastare, trebuie sa le identificam corect pentru binele copiilor nostri;
• Putem cadea in pericolul de a ne creste copiii intr-un bol de sticla ca sa ii ferim de orice lucru rau care i-ar putea afecta, cu riscul inconstient de a le taia dreptul la o dezvoltare normala;
• Traim intr-o societate de consum in care totul dureaza mai putin, bunurile materiale dar si relatiile iar calitatea a fost inlocuita de multe ori cu cantitatea;
• Traim intr-o lume in continua schimbare, aptitudinile legate de administrarea banilor sunt obligatorii ;
• Multi copii sunt crescuti in familii cu valori diferite, uneori contradictorii intre parinti sau in familii monoparentale, familii compuse etc;
• Dorim sa avem copii independenti , fericiti, de succes.

Va rog sa imi trimiteti subiecte pentru care doriti informatii, articole, cursuri la adresa office@financialparenting.eu

Cursurile în varianta live (la sala sau online) le găsiți în EVENIMENTE  și cursurile online înregistrate sub formă video la CURSURI ONLINE.

Va multumesc pentru ca va pasa si pentru ca sunteti parinti responsabili !
Anamaria

NOTĂ: acum puteti accesa cursul ȘI MĂMICĂ ȘI ANTREPRENOR DE SUCCES în varianta online AICI. Dacă ulterior doriți să mergeți mai departe, vă creionați voi ideile și apelați pe Alina Bota la datele de pe pagina Mamprenoare AICI. 

Nu pierdeți timp degeaba cu planuri care nu ajung nicăieri. Sunt multe comunități de antreprenori care oferă informații, studiați, citiți, mergeți la întâlnirile lor, vorbiti cu persoane care deja au început și cu persoane care au ceva experiență, iar dacă faceți acest studiu și vedeți că nu aveți curaj, că nu este încă momentul, că nu sunteți pregătite, că sunt prea multe de luat în calcul, lăsați ideea să dospească și veți înțelege dacă e cazul să vă investiți energia în acest proiect sau în alt proiect, sau poate chiar în niciun proiect pentru moment.  Alegeți în cunoștință de cauză, aveți grijă de banii și de resursele voastre.

Start doing, noroc, financial parenting

1 comment
  • Foarte emotionant si adevarat! Se vede ca si tie iti pasa de copii altora..si daca e doar inceputul abia astept sa vad ce vei mai scrie.Copii astia iti vor multumi candva?

Leave a Reply