Am fost invitată să răspund la această întrebare pentru emisiunea de știri la o televiziune.
Pentru că la știri se difuzează câteva secunde, prefer să vă scriu aici mai pe larg părerea mea.
Cheltuială sau investiție?
Ambele, depinde cum le alegi, dezvolt acest subiect mai jos.
Opționalele ajută copilul să se dezvolte. Este acea școală de după școală.
Știm că trebuie să pregătim copilul pentru viitor, dar se estimează că 50% dintre meseriile pe care le vor face încă nu există, prin urmare pentru ce pregătim copilul? Pentru a fi cea mai bună versiune a lui/ a ei!
La școală copilul este educat, primește informații și cu puțin noroc de profesori buni sau de un sistem bine construit învață și la ce îi folosesc acele informații.
Prin școala de după școală, prin opționalele pe care copilul le face în timpul liber, părinții încearcă să ajute copilul să se dezvolte mai departe și să achiziționeze abilități care să îi fie de folos în viață. Dacă acestea sunt în concordanță cu capacitatea nativă a copilului se va atinge performanța, altfel există un risc de a se învârti în mediocritate, iar noi ne dorim performanță, eficiență, succes.
Modul greșit de a alege un opțional și astfel să faci o cheltuială este:
”Adică nu orice activitate este bună? Decât să stea copilul doar cu ochii în telefon, mai bine face ceva util.”
Păi atunci să facă ceva util, ceva ce să îi folosească, să i se potrivescă, să îl ajute în direcția bună.
Sunt părinți care aleg o activitate opțională dintr-un motiv (mai mult sau mai puțin) greșit:
- pentru că este la modă
- pentru că toți colegii copilului o fac
- pentru că este cea mai scumpă (mda, sunt cazuri destule)
- pentru că este cea mai ieftină
- pentru că este gratis
- pentru că merge și prietenul copilului
- pentru că este cel mai aproape de casă
- pentru că îl ține educatoarea, diriginta, cineva de la clasa copilului sau cineva în legătură cu cineva de la clasa copilului (soț, soție, copil, rudă, prieten etc)
- pentru că trebuie să îl țină ocupat.
Părinții cheltuie bani, copilul este ocupat și la final nimeni fiecare se alege cu frustrare în cele mai multe cazuri.
Dar, putem lua motivele de mai sus în calcul și să facem ceva corect cu ele.
Modul corect de a alege un opțional și de a face astfel o investiție:
Banii contează.
Timpul copilului contează. Și al vostru.
Sănătatea emoțională a copilului contează. Și a voastră.
Toate resursele implicate în acest proces contează!
Așa că fie că vorbim de activități gratuite sau de activități cu bani, modul în care le evaluăm pentru a decide că sunt o investiție (de bani, de timp, de energie) este:
- copilul își dorește acea activitate
- discutați cu copilul despre dorința de a face un anumit opțional, analizați plusuri și minusuri, eventual discutați cu un prieten care deja face acea activitate;
- discutați scenarii și stabiliți reguli – de exemplu o regulă să fie că dacă începe o activitate nu se lasă când dă de greu ci încearcă să facă față, să facă performanță etc sau reguli legate de condiția de a participa – nu își lasă temele nefăcute, nu lasă deoparte ce contează pentru viitor de dragul noii pasiuni care poate fi trecătoare de altfel;
- de multe ori copilul dorește să meargă la activități împreună cu prietenii lor. Dacă activitatea nu îl atrage sau nu i se potrivește puteți găsi metode pentru copii să petreacă timp împreună fără să cheltuiți bani cu un opțional, de exemplu pot avea vineri seara oră de jocuri împreună, sau să găsiți un atelier la care să participe împreună și să li se potrivescă.
- copilului i se potrivește acea activitate
- identificați tipul de inteligență al copilului și alegeți activități care i se potrivesc;
- de exemplu: dacă un copil vrea să stea singur veți dori probabil să îl dați la un sport de echipă, dar copilul va fi fericit și o să se bucure de un curs de arte, sau să fie într-un club creativ, club de lectură sau să învețe un instrument, poate un sport care nu este de echipă,
- alt exemplu: un copil plin de energie are nevoie de sport și oricât de important vi s-ar părea un opțional de informatică nu va avea răbdare să stea pe scaun în fața unui calculator, sau un astfel de opțional (dacă insistați) poate să fie într-o zi după un curs care îl solicită fizic cât să consume din energie și să poată sta locului;
- vă recomand cursul despre Inteligența copilului pentru a putea înțelege mai bine ce i se potrivește copilului vostru dacă vi se pare că nu știți de unde să apucați acest subiect, promit că face lumină.
- copilul poate face acea activitate – altfel vom genera frustrare, sentimentul că nu e niciodată bun / bună, că nu se pricepe, apoi motivația scade și crește frica de a încerca ceva nou. Copilul nu se ”călește”, fiți atenți la ce vă spune și ce își dorește, sprijiniți copilul atunci când este cazul sau găsiți ceva similar, dar care să poată fi făcut.
Activitatea fizică ajută copilul să elimine stresul și să se dezvolte armonios. Consider că o formă de activitate fizică este necesară pentru orice copil.
Mai departe fiecare trebuie să aleagă ce i se potrivește copilului.
Sa alegeți înțelept pentru copiii vostri minunati.
Îți recomand să citești și următoarele:
Când să lași copilul să renunțe?
Curs adulți online înregistrat: Inteligența copiilor și succesul în viață
Cât de departe poate ajunge copilul tău?
Photo cover by cottonbro