Când eram mică auzeam în jur ”e scump, dar te și ține mult”.
Oamenii făceau eforturi ca să cumpere lucruri trainice, chiar dacă erau mai scumpe.
Era și vorba ”sunt prea sărac să cumpăr lucruri ieftine”.
Pentru că banii erau puțini trebuiau drămuiți și vedeam de la părinții mei cum îi dau pe ce conta pe termen mai lung: vacanța la mare care ne ținea sănătoși, mâncare, haine, întreținerea casei și ce mai aveam nevoie.
Am învățat că un lucru care mai poate fi purtat nu este înlocuit și este înlocuit trebuie dar mai departe, cuiva îi va fi de folos.
Lucrurile care se strică se repară dacă este posibil și abia apoi se reciclează, așa cum se putea la vremea aceea.
De câte ori mă spălam pe dinți tata îmi închidea apa dacă cumva o uitam deschisă și îmi spunea că în lume sunt copii care mor de sete, să nu facem risipă niciodată. Pe atunci nu existau contoare așa că nu făceam economie din acest motiv, dar nici nu făceam risipă.
Am crescut cu aceste modele pe care le-am internalizat și acum am grijă la banii mei și de restul resurselor care mă înconjoară.
Port lucruri ani și ani, am multe lucruri de peste 10 ani, dăruiesc ce nu folosesc, cumpăr când am nevoie și foarte rar din impuls.
Apoi, de fiecare dată mă gândesc la trei întrebări, sunt ca un filtru înainte de a da banii și ți le recomand și ție.
3 întrebări importante înainte de a face o plată să îți cumperi ceva
- Are sens cheltuiala asta, ACUM?
- Îmi aduce BUCURIE ce vreau să îmi cumpăr?
- Pe termen lung există ceva ce mi-ar aduce mai multă UTILITATE?
Adică… să le luăm pe rând:
Are sens cheltuiala asta, acum?
Îți recomand să îți ții un buget. Asta este mai mult decât o recomandare, aș zice că este obligatoriu să îți ții un buget dacă vrei să se aleagă ceva de banii tăi.
În buget trebuie să ai și banii pentru obiectivele tale și pentru dorințele tale.
Oricât de tentant ar fi ceva ce se află în fața ta trebuie să te întrebi dacă merită să îți amâni obiectivul sau dorința pentru a cumpăra acel lucru care te tentează. Dacă răspunsul este DA, cumpără-l. O să vezi că de multe ori răspunsul va fi nu și vei renunța fără regrete.
”Ieșiți voi în club, eu stau acasă să văd un film”.
”Distracție plăcută în weekend la munte, eu am altă treabă”
”Este minunat și mi l-aș dori, dar acum banii mei au altă destinație”
Faptul că am avut întotdeauna obiective m-a ajutat să spun nu la multe lucruri pe care evident mi le-aș fi dorit, dar care în sistemul meu de valori nu erau atât de importante ca ce îmi stabilisem inițial.
Îmi aduce bucurie ce vreau să îmi cumpăr?
De multe ori cumpărăm lucruri pentru că vedem la alții și ni le dorim sau nu vrem să fim noi mai prejos.
Despre această greșeală am scris și AICI.
O familie care a urmat cursul Tu si banii tăi mi-a scris ulterior că odată cu creșterea veniturilor au avut prieteni mai bogați. Și în același ritm și-au cumpărat și o casă de vacanță, plecau peste tot împreună, zilele de naștere deveniseră ca niște nunți sau botezuri cu restaurante și cadouri din ce înc e mai scumpe.
Degeaba munceau mult și câștigau mult pentru că și cheltuielile erau pe măsură. Discuțiile dintre femei erau care ce și-a mai luat, pe la ce SPA mai merge, ce proceduri își mai face și între bărbați care ce și-a mai luat, cânc își schimbă mașina și așa mai departe.
Și-au dat seama că acest stil de viață l-au adoptat pentru că i-a luat valul și părea totul de vis, dar erau obosiți și simțeau că acele întâlniri nu erau la fel de autentice ca o ieșire la țară cu copiii, cu plivitul unei grădini și culesul merelor din pom. Dădeau banii pe visele altor oameni, ale lor erau diferite.
S-au retrat încet, s-au ocupat mai mult de casa de vacanță, au investit banii pe care îi câștigau și nu i-au mai dat pe diverse ieșiri care îi oboseau și nu le aducea bucurie. Copiii le-au crescut, banii merg în educația lor și și-au extins afacerea familiei.
Banii nu cumpără fericirea, chiar dacă reclamele încearcă să ne arate asta tot timpul.
Cei care se opresc și privesc în urmă înțeleg dacă banii cheltuiți au avut sens și merg pe același drum sau dacă a fost o impresie greșită, o iau ca pe o lecție scumpă și merg mai departe pe un alt drum.
Oprește-te! Privește în urmă!
Trage singur / singură concluziile tale.
Pe termen lung există ceva ce mi-ar aduce mai multă utilitate?
Am scos la o strângere de fonduri la licitație un curs pentru părinți de copii mici. Am urmărit licitația, prețul ajunsese la peste jumătate din prețul de listă, dar era sub 100 lei, trebuia să stau cu ochii pe licitație pentru ca să adun mai mulți bani.
Am dat scroll mai jos și dedesubt era licitat un tort, prețul sărise de 500 lei, se licita din 50 în 50 de lei, rapid. Wow… un tort pe care îl mănânci o dată, comparativ cu un curs care îți salvează sute de ore de studiu și pe care nici nu le mai ai disponibile când vine copilul. Un curs care te învață cum să faci anumite lucruri, folositoare copilului tău pe viață și ție ca părinte.
Dar nu toată lumea are copil mic sau o prietenă cu copil mic ca să facă un cadou în timp ce un tort se potrivește la orice aniversare, încerc eu să îndulcesc situația.
Apoi îmi sar în minte anunțuri de vânzări de lucruri scumpe, de la persoane pe care le știu și care au venituri relativ modeste. Vând lucruri care au costat mult, foarte mult, uneori 15% sau chiar 25% sau chiar din venitul lor lunar, în cazuri excepționale și mai mult. Oare ce le-a trecut prin cap când și-au luat un lucru – o geacă, o pereche de pantofi, o rochie, o geantă la preț de sute sau chiar peste mia de euro?
Dar dacă vă uitați pe stradă și în autobus/metrou/tramvai la marca telefonului și la proprietar vă dați seama că avem un obicei de a cheltui aiurea.
De multe ori suntem influențați să facem asta și fără o conștientizare ne lăsăm duși de val.
Despre asta am explicat în cursul pe care vi-l puteți cumpăra și voi de AICI
De prea puține ori cumpărăm un lucru pentru utilitatea lui, îl cumpărăm ca să vadă alții că avem, că suntem bogați, că ne-am permis, că nu ne facem de rușine.
Mergem în vacanțe exotice pentru care zburăm peste zece ore, sa postăm muuulte poze și ca să vadă toată lumea unde am ajuns, dar încă nu am văzut marile capitale care sunt la o oră sau două, maxim trei de zbor de noi. E super ok să vedem lumea dacă facem asta pentru noi, pentru că asta visăm și nu pentru că alții au ajuns acolo și vrem și noi să arătăm că avem și putem.
Nu vă petreceți cei mai buni ani, ca să dați cei mai buni bani pe lucruri și experiențe trecătoare, alegeți-le pe cele care vă fac plăcere, care vă aduc bucurie, inspirație, fericire, care vă produc amintiri și câștig pe termen lung.
Spor la luat decizii înțelepte.