Acum un an mă lansam în antreprenoriat, cu totul.
Era în prag de primăvară deci de bun augur.
În ultima zi la corporație, după program, m-am dus să îmi iau omul de la aeroport, venea acasă din Sigapore pentru o vacanță. Nici nu s-a urcat bine în mașină și mi-a zis că își dă demisia, nu e o idee bună să stea departe de noi pentru nici un proiect din lumea asta.
Stresul meu a ajuns la cote alarmante în mai puțin de 5 secunde. Ambii fără surse de venit activ pentru Dumnezeu știe cât timp?! Era ceva ce nu luasem în calcul în nici un plan de back-up și eu chiar fac 2-3 planuri pentru orice.
Cum o să ne descurcăm?
Eu deja refuzasem niște oferte foarte faine pentru că mă gândeam că nu am cum să mă descurc cu copila, singură în București – de fapt în afara Bucureștiului, cu grădinița la distanță de casă. În plus, un părinte plecat era un motiv suficient pentru ca eu, să fiu măcar lângă ea.
Aveam și idei faine pentru FinancialParenting, el aducea banii, eu dezvoltam proiecte, totul era aranjat.
Abia îmi luasem și o mașină nouă cu banii jos, bani care acum parcă îi vedeam că bine mai stăteau ei prin conturi sau puteau fi investiți.
Când mi-am dat seama că ne-am tăiat două surse de bani, în același timp, m-a apucat panica.
Apoi m-am relaxat. Fie ce o fi! Cumva o să fie, hai să vedem cum.
Primele luni
După ce m-am odihnit și am dormit foarte mult, mi-am dat seama că am timp liber. Am început să îmi organizez timpul, să ies la evenimente, să scriu, să citesc cărți de specialitate și uite așa, nu mi-am dat seama cum ziua mi s-a umplut și era să cad în extrema cealaltă, să nu mă mai opresc. Mi-a luat puțin timp să îmi dau seama că trebuie să spun și nu.
Tot nu am avut nici o sursă de bani activă vreo 6 luni. Eu testam cursuri și banii îi donam, încă nu avea sens să îmi fac firma deci nu aveam cum să încasez banii.
Firma sau orice personalitate juridică îți faci când banii pe care îi incasezi sunt suficienți ca să ajungi pe un zero măcar.
Iei în calcul cheltuielile pe care le ai cu un contabil și un site, dezvoltarea și intreținerea lui. Nu ai site, nu te găsește lumea, nu prea exiști. Oricum îți ia ceva timp ca să începi să exiști, cu site, cu SEO și cu ce mai vrei tu. Apoi apar cheltuielile cu spațiul, autorizații dacă este cazul, certificări, utilaje sau un laptop mai bun și așa mai departe, lista-i lungă.
Un plan bine făcut te ajută să dai ochii cu realitatea înainte să pierzi bani, mulți bani.
Următoarele luni
Pentru că am ținut legătura cu oamenii, am identificat nevoile lor și am în lucru cursuri adaptate acestora.
Activitatea mea a avut o creștere rapidă:
- am ținut mai multe cursuri, în București și câteva în țară;
- am fost solicitată ca speaker la evenimente,
- au apărut invitații la TV sau emisiuni online,
- au fost multe cereri de interviuri în reviste,
- au crescut cererile pentru cursurile corporate,
- am crescut portofoliul de cursuri pentru adulți și pentru părinți,
- am crescut vizibilitatea site-ului și am făcut câteva parteneriate faine,
- tot mai mulți prieteni trag de mine pentru cursurile din saptamana altfel,
- crește portofoliul de grădinițe care au implementat cursul dezvoltat de mine Opționalul de educație financiară pentru copii MY MONEY LAB.
- am dezvoltat cursul pentru adulți Curs online: Tu și banii tăi! care este foarte apreciat, oamenii nu doar că se educă financiar dar prind motivație și fac schimbări în viețile lor după acest program,
- am început să fac cursuri înregistrate și am adăugat secțiunea ”Cursuri Online” pentru cei care nu ajung la cursurile de la sală. Am solicitări de cursuri de la români din toată lumea pe cursurile online, am început să facturez și în euro,
- am în lucru câteva proiecte foarte drăguțe, de care veți afla la momentul potrivit.
Am întâlnit oameni frumoși, oameni care muncesc pe rupte dar care știu și să se distreze, să socializeze și care au timpul, banii și disponibilitatea necesară să facă bine în jurul lor.
Gust de libertate
Să nu credeți că banii vin gratis, că eu îmi trăiesc viața ca o continuă vacanță.
Muncesc în medie 10 ore pe zi. Am învățat o grămadă de lucruri din mers și încă mai am. În orice jumătate de oră liberă am ceva de făcut.
Mi-e dor să stau liniștită la un film și să am un weekend fără nici un gând legat de proiectele mele.
Ca să văd câte un film cap coadă, mă duc la cinema. Acasă tot timpul mai am de scris un curs sau un articol sau de verificat temele cursanților sau….. sau … și după 10 minute eu dispar, merge filmul singur.
Avantajul este că îmi organizez timpul astfel încât să fiu lângă Elena când are nevoie de mine. Avem o viață frumos planificată, mâncăm împreună, facem toate lucrurile împreună, mă bucur de familia mea, sunt acolo când au ei nevoie de mine și chiar mai mult.
Îmi rezolv treburile când lumea este ocupată și fac economie de timp și nervi, de la cumpărături în miezul zilei când e liniște, mers la doctor, mers în service cu mașina, întâlniri etc.
Scriu și muncesc când am inspirație și liniște, așa că mi-am crescut eficiența.
Îmi planific totul din timp și dacă am nevoie de o zi liberă, o pot lua fără să conving pe nimeni că nu pică firma fără mine.
Am timp să mă văd cu oameni faini, să călătoresc, să fac ce îmi doresc azi sau mâine și nu ”într-o zi, vedem noi când”. Acum POT!
Sunt relaxată când aflu că mai avem o vacanță, o zi liberă pentru dezinsecție, o săptămână cu program scurt, o sedință la ora 4, când are copilul o febră sau o durere de burtică și așa mai departe. Fără nici un ajutor și fără nimeni la cine să pot apela instant în timpul săptămânii, triajul de dimineață la grădiniță sau orice altceva se întâmpla îmi genera un stres imens.
Iar în legătură cu banii, am devenit mai atentă dar surprinzător ….. și mai puțin stresată.
Organizarea din timp este obligatorie
Totuși, această săritură în antreprenoriat nu a fost haotică. Știam la ce să mă aștept. Încă sunt în grafic.
Deja conduceam o comunitate de femei antreprenor, comunitate dezvoltată la nivel național iar eu eram manager la nivel de București. Am studiat ce se întâmplă, cum se organizează doamnele, ce greutăți întâmpină, la ce să mă aștept, ce riscuri sunt, unde trebuie să mă consult cu specialiști, ce am de învățat și mai ales, în cât timp vin banii.
O activitate care nu aduce bani se numește hobby și nu business.
După ani de venituri mari, te așteți să îți menții stilul de viață și chiar să îl crești.
Datoriile nu scad în timp, mai ales când ai și copii.
Cheltuielile inițiale sunt o prognoză dar pe parcurs apar și altele.
Stresul banilor te face să iei decizii greșite: de la întoarcerea în corporație (bine, poți decide că e mai fain în corporație și că îți place viața de acolo, dar să iei decizia întoarcerii doar din cauza banilor este trist), la acceptarea de proiecte și parteneriate care nu te avantajează, pe care nu ți le dorești, care aduc câștig imediat și pierderi pe termen lung și așa mai departe.
M-am asigurat că am investiții și o economie de bani generoasă pentru tot ce am nevoie, de la investiții în business la viața de zi cu zi, care îmi vor lua acest stres de pe cap. Așa că nici decizia omului nu m-a dat jos de pe șine mai mult de câteva zile.
Cea mai bună investiție
Când cineva mă întreabă în ce e mai bine să investească, acum îi zic:
-
În tine
-
În libertatea ta
-
Într-un vis pe care îl ai
-
În investiții care îți aduc venit pasiv și îți cresc nivelul de libertate
-
În orice te atrage, atâta timp cât știi diferența dintre investiție și cheltuială.
O viață avem de trăit, să ne bucurăm de ea la maxim!
Să ne construim o viață și nu doar CV-uri. Să fim recunoscători zilnic și să țintim spre mai bine.
Să nu mai așteptăm ca oameni, evenimente, lucruri din afara noastră să ne dea bucuria de a trăi.
Dacă nu noi, atunci cine?
Dacă nu acum, atunci când?
Să ne vedem cu sănătate și multe împliniri la finalul anului 2 de antreprenoriat!