Ca să eliberăm emoții și blocaje din relația noastră cu banii, avem nevoie să ne analizăm copilăria, să vedem cine ne-a fost alături și cum ne-a influențat, iar mai departe să vedem din ce mediu au venit cei care ne-au influențat, cu ce emoții au pornit ei în viață, cu ce lipsuri, cu ce modele și astfel să le înțelegem atitudinea.
Vreau să vă las aici un exemplu dintr-o bucată de temă pe care cursanții o fac la cursul meu, cursul validat deja de sute de persoane.
Acest curs îl organizez de câteva ori pe an. Eu țin ritmul chiar dacă este curs video înregistrat și cursanții îl fac în ritmul lor după ce primesc două lecții pe săptămână. Este un curs complex și primit dintr-o bucată ar avea o rată de finalizare de sub 15% în timp ce așa primit pe bucățele rata de finalizare depășește 90%. În plus sunt alături de cursanți așa că ei au feedback constant pe perioada cursului.
În cursul de 6 saptamani Tu si banii tăi cursanții au de facut teme, da, însă toate temele sunt despre ei si relația lor cu banii.
Primele lecții și implicit primele teme sunt pe zona emoțională a acestei relații, dacă acolo nu identificam punctele de pornire (si fricile, credințele, blocajele) o să ne învartim în cerc sau câteodată în spirală, adică avem o evolție dar lentă.
De exemplu daca avem o frică de bani, pe care nu o putem conștientiza ci o deducem din rezultatele vizibile a relatiei noastre cu banii – adica dupa modul în care ne scăpăm de ei, oricât ne educăm financiar ca să facem economii vom strange banii doar ca să îi facem praf gramadă, îi investim și pierdem banii investiți, facem ce facem și o luăm de la capăt, de la aceași capăt iar și iar.
La tema din lecția 2 de exemplu cursanții au de făcut un exercitiu în legătură cu cei care i-au înfluențat în primii ani de viață în relația cu banii, iar apoi să tragă niște concluzii.
Exercițiul merge mai departe de acele concluzii, dar vreau sa va exemplific această bucățică de temă în care ei trebuie să stabilească persoanele care le-au fost alături și ce credeau ei despre bani, ce i-au învățat despre bani prin vorbele lor, atitudinea lor, modul în care se raportau la bani etc.
După ce au tras câteva concluzii, au de lucrat să reașeze emoțiile din acea perioadă prin analiza pe care o fac ei acum.
Să vă dau un exemplu:
Situație identificată:
- persoana care m-a influențat – mama, banii nu trebuie cheltuiți pe prostii, strângătoare chiar zgârcită, simțeam că nu mă iubește pentru că nu îmi cumpăra nimic și doar strângea banii.
Analiză:
Poate ca mama nu imi cumpara lucruri si eu simțeam atunci că nu mă iubește, iar acum îmi dau seama că mă iubea dar avea alte prioritati legate de bani, de exemplu poate că bunica era bolnava si ea îi platea tratamentul, sau poate avea rate la casă, sau tata cheltuia banii de capul lui si ea trebuia sa țină casa etc.
Dacă eu am trait cu impresia ca dacă m-ar fi iubit mi-ar fi cumpărat, acum pot fi un cumpărător compulsiv și/sau de fiecare dată când ajung la un magazin sa imi cumpar ceva, orice, o rochie sau macar o agrafă de păr, o ciocolată mică, ceva orice … pentru ca știu ca merit si pot sa îmi permit.
Poate în continuare trăiesc cu impresia ca mama nu mă iubeste / că il iubeste mai mult pe fratele meu sau pe sora mea. De ce? Ma gandesc la lipsa ei de disponibilitate și la faptul ca ori de cate ori îi ceream bani mă refuza, dar poate că lui/ei îi dădea.
Acum stau și analizez situația mamei de atunci.
Muncea mult, greu, era nervoasă pentru că era extenuată cu doi – trei copii, era zgârcită pentru că altfel nu reușea să strângă bani pentru vacanța anuală la mare/ la munte/ pentru porcul de Craciun care trebuia să țină tot anul, sau pentru a pune pe masă mancare mai bună si pentru a face economii.
– mai departe analizez și situația, contextul de viață din care vine mama, cum a fost copilăria ei, de unde a preluat ea acest comportament legat de bani:
de exemplu o femeie de la tară si/sau dintr-o familie cu multi copii si prin urmare cu multe lipsuri … așa că este normal să îi fie frică să nu mai treacă prin sărăcie lucie așa că pune bani deoparte si siguranța financiară este pentru ea mai presus de dorința mea de a avea ce văd la alți copii.
Prin acest exercitiu ajung să o înțeleg, vad altfel situația si comportamentul ei si nu mă mai afectează atât de tare. Când ne întâlnim nu o să mai reacționez la ce spune cu filtrele mele de copil activate.
Acum știu și înțeleg că m-a iubit cum a putut si m-a refuzat nu din lipsa de dragoste ci pentru ca asa stia ea sa isi arate dragostea, să aibă grijă să avem bani / ca să nu facem vreodata foamea/ sau ca să nu ramanem fara casa/ să nu ajungem la munca câmpului etc.
La fel se continuă exercițiul cu fiecare dintre cei 2-3-4 oameni care au fost cei mai apropiati cursantului în perioada copilăriei.
Ce se întâmplă în acest exercițiu mai departe?
Poti descoperi ca în alta situație, de exemplul tata, tot pentru că nu a avut nimic si a suferit lipsuri materiale să vezi că se manifestă altfel:
- nu pune nimic deoparte,
- vrea copiii lui sa aiba totul, mai mult decat orice alti copii,
pentru ca el a fost ridiculizat cand a fost mic că e sărac/ că nu are/ etc si nu vrea să li se întâmple asta si copiilor lui, asa ca devine un cheltuitor care face totul praf, tot din dragoste pentru copii.
În unele familii pot exista certuri de la bani și noi să trăim cu impresia formată atunci (credință de fapt) că banii sunt răi, nu aduc fericire, ba mai mult aduc probleme în cuplu.
Si asa ajungem:
- să evităm banii și tot ce ține de calculul și administrarea lor,
- să avem o frica de ei,
- sa fim evitanți în relația cu banii (avoiders)
- să lasăm în brațele partenerului sau partenerei situația financiară,
- să devenim dependenți financiar de celălat,
- să nu ne calculăm banii,
- să nu vorbim despre bani în familie,
- să lasam de la noi dacă partenerul face banii praf ca să nu facem scandal,
- să nu cerem înapoi banii pe care i-am dat împrumut,
- să nu cerem mărire de salariu etc.
Cel care e cicalitor si începe cearta poate parea parintele ”rău”, însă dacă analizam situația din care au pornit parinții noștri putem să înțelegem de ce reactionau așa.
Prin înțelegerea acelor lucruri care ne-au marcat copii fiind, schimbam credințe, deblocăm emoții și ne putem despărți de atitudinea care nu ne avantajează din ce am luat de la ei si am dus în relația noastră cu banii.
Constientizam reacția noastră în anumite situații, conștientizam emoția și decidem să facem altfel iar de aici intervine schimbarea și evoluția noastră.
De exemplu îi cumpăr copilului prea multe haine pentru ca eu nu am avut și am purtat haine de la frații mai mari sau de la verisori? Văd că multe le dau aproape noi?
Data viitoare cumpăr ce are nevoie si încerc să limitez cheltuielile pe care le fac din aceste frici si emotii pe care le car după mine.
La fel se întâmplă și pe zona de mâncare sau pe oricare alta… carti, distracție etc.
Insist să spun că educația financiară trebuie să pornească de la relația emoțională cu banii. Dacă acolo nu punem lucrurile la locul lor vom face în majoritatea timpului aceleași greșeli, la o altă scară, pe bani mai mulți, dar la fel.
Câți dintre voi cunoașteți persoane care și-au crescut nivelul de trai, au venituri mai mari și totuși nu au mare lucru ca avere personală?
Știu multe persoane care câștigă mulți bani, se bucură de o viață frumoasă, dar an de an la final conturile lor sunt zero sau puțin peste. Au noroc cu ratele la casă și la mașină că doar așa mai văd și ei ceva de pe urma banilor pe care îi câștigă.
Dacă voi sunteți pe acest grup știu că nu sunteți printre ei (sper).
Și da, iar mă laud că am făcut un curs SENZAȚIONAL care SCHIMBĂ VIEȚI.
Am deschis ochii la tot ce a fost în jurul meu în cei 20 de ani de bancă.
M-am întrebat de ce unii au și alții nu, de ce unii evoluează financiar și alții parcă pedalează în gol, de ce unii au success (fie că erau personae fizice sau aveau afaceri) și alții dau din groapă în groapă.
Apoi am citit studii și cărți, m-am documentat, am vorbit cu psihologi, am fost la multe cursuri și am validat concluziile pe care practica mi le-a arătat din lucrul cu oameni și bani.
Acesta este doar un exemplu din cele 12 lecții cu multe teme, conștientizări și informații.
Vă aștept la curs.
Verifică datele la care începe o nouă grupă în secțiunea Evenimente.
Cursul rulează de câteva ori pe an și locurile sunt limitate pentru că în perioada celor 6 săptămâni sunt în legătură directă cu toți cursanții și asta face ca orice grupă să aibă un număr maxim de participanți.
Îți poți rezerva în avans locul prin mesaj la office@financialparenting.eu și te anunț înainte să lansez cursul.
Îți mai pot recomanda și cursurile de mai jos pe care le poți cumpara printr-un mesaj de comandă la office@financialparenting.eu
După ce faci plata le primești și le vezi când dorești, de câte ori dorești! Flexibilitate maximă pentru că aceste subiecte sunt importante așa că fieare trebuie să prindă momentul potrivit pentru a le aborda.
Citește mai jos informații despre aceste cursuri, fă click pe titlurile de mai jos:
CURS VIDEO ÎNREGISTRAT: SUNT PRAF CU BANII, CE SĂ FAC SĂ AM MAI MULȚI?
Curs video: Și tu poți să faci economii!
Curs video Unde sunt banii mei?
Să fiți bine! Să progresați financiar! Să aveți tot timpul ce ce aveți nevoie și ceva în plus!