Se închid multe librarii din cauza costurilor mari. Trist! Urmează și alte afaceri. Vezi de ce.

Se închid multe librarii din cauza costurilor mari. Trist! Urmează și alte afaceri. Vezi de ce.

Se închid multe librarii din cauza costurilor mari. Trist! Urmează și alte afaceri. Vezi de ce.

1280 853 AnaMaria

E tristă această știre pe care am citit-o și apoi am auzit-o la radio, cum că se închid tot mai multe librării din lipsa banilor.

Și știu că acesta este doar un model de business care își închide porțile, vor urma și altele, citiți mai jos de ce.

Pentru librării am o sensibilitate anume, iubesc cărțile. Eu cumpăr multe cărți, mi-au lipsit în copilărie și acum compensez. Banii de buzunar îi dădeam pe cărți. Și în lunile în care am avut venit zero (da, în viața de antreprenor trăiești multe luni din astea) tot am cheltuit bani pe cărți.

Îmi amintesc o vară în care eram la mare cu părinții și cum erau ei chibzuiți, la finalul vacanței încă mai aveau mulți bani așa că am primit și eu o sumă mai mare. Am găsit un chioșc de fier ruginit în apropierea hotelului cu cărți foarte ieftine, erau noi, dar tipărite pe hârtie de proastă calitate. Asta nici nu conta atâta timp cât se puteau citi. Așa a început să ia naștere prima mea bibliotecă, tata a dat găuri în dulapul de haine și mi-a pus vreo 6-7 rafturi, pe care le-am umplut repede.

Citesc tot ce îmi pică sub ochi, știți sentimentul și obiceiul.

Bineînțeles că și eu cumpăr multe cărți online, dar de câte ori trec pe lângă o librărie intru, răsfoiesc multe cărți și apoi plec cu cel puțin una. Știu că este mai ieftin online și este normal, o grămadă de bani se economisesc din spațiile de depozitare și expunere, chirii, utilități, salarii, impozite și altele.

Referitor la o librărie considerați următoarele:

  • este nevoie de un spațiu de desfășurare a activității, care presupune o chirie, utilități, cheltuieli cu securitatea etc
  • este nevoie de un contabil sau firmă de contabilitate pentru a ține socotelile firmei,
  • un site de promovare și vânzare asta costă, de la platformă, dezvoltarea ei, întreținerea ei, actualizare, hosting și așa mai departe,
  • este nevoie de servicii juridice de specialitate, să iei contracte de pe internet nu funcționează, la un moment dat poți pierde mai mult decât câștigi, nu merită riscul.
  • este nevoie de servicii referitoare la resursele umane, de la recrutare, la administrare, la servicii medicale, securitatea muncii (făcută de firme specializate), salarizare, eliberare adeverințe, efecturare pontaj etc
  • ai nevoie de angajați. Taxele către stat sunt de 45% pentru angajat și până la 2,5% angajator. Un calcul făcut pe un site de calcul salarii ne spune că pentru un salariu de 1386 lei angajatorul cheltuie 2352 lei. Pentru un salariu de 2000 lei, cheltuiala este de 3490 lei. Vedeți care este programul de lucru și gândiți-vă de câți angajați este nevoie pentru a fi acoperit, inclusiv în weekend.
  • este nevoie de un cont la bancă, pentru care se plătesc comisioane,
  • este nevoie de stocuri – care înseamnă bani blocați,
  • există de recuperat – amortizat cheltuielile cu amenajarea spațiului, mobilier, mașină, calculatoare, sigle etc.
  • în funcție de unde este amplasata libraria, mai pot exista și alte taxe, comisioane, impozite,
  • să nu uităm impozitele la stat,
  • cheltuieli cu transport, manipulare, ambalare etc
  • orice alte cheltuieli pe care probabil nu le pot estima.

Și acum gândiți-vă la asta:

  • câte cărți se vând,
  • câte alte produse se vând – ați observat că majoritatea librăriilor vând pe lângă cărți produse de papetărie și alte produse care ”merg bine cu o carte” – cafea, ceai de specialitate, dulciuri, obiecte de birotică, cadouri și multe vând jucării în secțiunea de copii alături de cărți,
  • care poate fi adaosul comercial pentru fiecare carte, jucărie, obiect,  cât poate fi câștigul care intră în contul librărie după ce a scăzut costul cărții sau al produsului,
  • care poate fi venitul estimat al unei librării ca să acopere cheltuielile de mai sus ȘI SĂ FACĂ PROFIT, pentru că scopul unei afaceri de orice fel este să producă bani, altfel se închide și gata.

Acest calcul îl puteți face referitor la orice afacere și vă puteți imagina cât mai poate rezista în această perioadă (sau orice altă perioadă în care din diferite motive banii nu vin).

În multe afaceri proprietarii vin cu ”bani de acasă” la începutul afacerii, în ideea că banii se vor recupera în timp.

Banii de acasă pot fi economii făcute cu sacrificii, sau pot fi bani de la investitori (care au făcut economii în loc să își schimbe mașinile sau să facă vacanțe scumpe sau orice altceva cu banii lor), sau bani împrumutați de la bancă și care trebuie returnați (altel îți pierzi casa, mașina și ce mai ai și cu ce ai garantat).

Aici nu este vorba doar de visul cuiva care și-a dorit această afacere și s-a spulberat, este mult mai mult. 

Este și despre noi, cei care ne bucurăm de pe urma acestor afaceri frumoase, cum ar fi:

  • să răsfoiești cărți într-o librărie, 
  • să bei un ceai deosebit într-o ceainărie,
  • să te întâlnești cu cineva drag într-o cafenea cochetă, 
  • să mănânci produse deosebite, făcute cu drag și pe care le găsești într-un loc anume,
  • să cumperi un cadou deosebit pentru cineva drag,
  • … aici mai scrieți voi. 

Când mă duc la Cluj îmi place mult să mă duc la o anumită cofetărie și să mănânc piure de castane, mai am un loc în care mă duc să mănânc lapte de pasăre (cu toate că cel mai bun tot eu îl fac). Aceste vizite în afaceri mici dau savoare locului și asta se întâmplă peste tot în lume, întotdeauna găsesc o mică afacere la care să mă întorc în vizită.

Nu putem trăi în online. Nu vom găsi bucuria lucrurilor mici care ne aduc fericire și împlinire din spatele unui ecran. 

Cum pot obține aceeași bucurie când mănânc acasă o prăjitură la fel cu a o mânca alături de cineva drag, într-un loc frumos, cu o floare pe masă, servită cu un zâmbet pe buze și o vorbă bună din partea angajatului cofetăriei? Întotdeauna trag cu ochiul la mesele vecine și știu ce testez data viitoare. Zâmbesc oamenilor din jur, mă simt vie.

Îmi doresc o lume în care efortul să fie răsplătit, și oamenii să câștige. Mă dor aceste afaceri care dispar, pentru că iau bucăți de fericire și din viețile noastre.

Sprijiniți afacerile de care vă pasă, ele dau culoare și savoare vieții noastre.

Cumpărați de la ele.

Recomandați afacerile care vă plac. 

Dați like, share, comentarii când ceva vă place, ca să afle și alții – e gratis, sincer, dar foarte valoros pentru cei pe care îi ajutați.  

Haideți să ne susținem unii pe alții, cu toții vom culege roadele.

Fiți bine!

carti copii, parenting

 

 

Leave a Reply