Tu ce personalitate financiară ai?

Tu ce personalitate financiară ai?

1280 854 AnaMaria

Când ai bani ce faci cu ei? Te lupți ca să ai bani sau nu pui valoare pe ei, sunt importanți pentru tine sau nu?

Suntem diferiți și le dăm banilor valoare diferită.

Personalitățile financiare sunt descrise diferit în funcție de cei care fac clasificarea, de exemplu investitorii, brokerii fac clasificări în funcție de expunerea la risc a clientului sau a potențialului client.

În literatura de pe piață, apar patru sau cinci categorii, deja cunoscute: saver (economul), spender (cheltuitorul), avoider (evitantul), money monk (calugărul financiar, cel care nu vrea să știe că banii există).

Să le luăm pe rând:

Saver / Econom

Este cel care are grijă de bani, economisește, evaluează orice cheltuială înainte de a o face, investește, are educație financiară și este deschis la a vorbi despre bani și de a învăța modul în care aceștia funcționează, își verifică constant situația financiară.

Uneori, după ce investește în ceva, o perioadă până își reîntregește economiile, este neliniștit/ă. Banii aduc pentru econom liniștea, pacea, siguranța, supraviețuirea.

Nevoia economului este cea de siguranță.

Economul dus la extrem:

  • Nu se poate bucura de bani și de ce pot face banii pentru ei, nu mai văd în bani un mod de a obține ce își doresc ci doar un mod de securizare și asta este o imagine falsă, nici o sumă de bani nu va acoperi această frică – din contră, cu cât banii din conturi cresc, frica poate crește și ea;
  • poate face diverse acțiuni care i se par îndreptățite: pleacă de la micul dejun al hotelului cu ceva ”la pachet” indiferent că are nevoie sau nu de acele alimente; ascunde o sticlă de apă și gustări la intrarea la film ca să nu plătească nimic etc.

 

Spender / Cheltuitor

 

Sunt cei care cheltuie până la ultimul ban, când au nevoie de bani pentru cheltuieli mai mari găsesc o soluție – cer de la prieteni sau iau un împrumut, foarte rar fac economii măcar pentru un fond de urgență sau o asigurare de viață, reacționează la oferte speciale, cumpără impulsiv, nu vor să scape nici o ocazie, bucuria obținută în schimbul banilor merită din plin.

Cheltuitorul vede în bani modul de a obține fericirea rapid.

Nevoia cheltuitorului este de a fi văzut, remarcat, iubit, validat, băgat în seamă și/sau de a acoperi un gol emoțional – ”eu merit”.

Pentru cheltuitor, imaginea construită dă valoare.

Nu contează că stă într-o garsonieră, mașina trebuie să fie scumpă, la fel și accesoriile. Au impresia (de fapt credința) că o persoană care deține o anumită marcă de mașină, haine, accesorii este mai respectată.

Când această nevoie vine din probleme emoționale mai adânci, se poate ajunge la cheltuieli iraționale, cheltuieli făcute din banii altora sau din credite, pierde șirul datoriilor și așa mai departe.

Cheltuitorul dus la extrem:

-cheltuie pentru că acesta este un lucru care le face ”bine”, apoi își dau seama că au făcut o prostie, ei nu au bani până la următorul venit și dau banii pe ceva ce nu au nevoie? Asta îi face să se simtă rău și ghici ce îi face să se simtă mai bine? … exact, niște cumpărături.

– în unele situații ajunge să îi mintă pe cei din jur – pe partenerul/a de viață referitor la banii pe care îi au, sursele lor de bani, banii cheltuiți, datoriile pe care le-au făcut.

– se simt neînțeleși de către cei din jur , simt nevoia mai mare să fie văzuți, validați, înțeleși și asta duce la alte cheltuieli ”false”.

Avoider / Evitant

 

Banii sunt un subiect neinteresant sau înfricoșător.

Nu vrea să știe despre bani, nu îl interesează subiectul sau îi este frică de ei.

Nu ia decizii financiare, le evită sau face sondaj între cei cunoscuți astfel încât să nu dețină nici responsabilitatea deciziei și nici a consecințelor.

De regulă nu știu niciodată câți bani au, nu au planificări și nici obiective. Viitorul lor financiar este în pericol pentru că este un subiect pe care nu îl iau în considerare.

Dezinteresul sau frica de bani îi duce către o lipsă de motivație. Nu țintesc mai sus în scopul obținerii unui loc de muncă mai bun și mai bine plătit, nu își cer drepturile, nu ies în evidență să declare că ei merită mai mult, se mulțumesc cu ce primesc fără a face o evaluare în bani.

Dacă investighează sursa acestei frici sau de unde vine acest dezinteres, pot depăși blocajul și să înceapă educația financiară astfel încât să își ia înapoi responsabilitatea pentru viața lor financiară, să ajungă într-o zonp de siguranță.

Călugărul financiar/ money monk

Călugărul financiar este un evitant/avoider dar din motive care țin de educația lor, de valorile în care ei cred, din motive politice, culturale, religioase.

Ei cresc cu credințe limitative de genul:

”banii sunt răi”,

”banii duc la rău/ sunt rădăcina tuturor relelor”,

”cei cu bani sunt oameni răi”,

”dacă vrei bani ești un lacom sau un zgârcit”

Ei consideră că cei cu bani ar trebui să îi doneze și nu să îi păstreze. Nu au respect pentru cei care au mulți bani și își cresc averea, îi desconsideră, îi văd ca pe niște oameni răi și lipsiți de valori morale. Banii sunt ”murdari”, ei corup oamenii, îi duc la pierzanie.

 

Cum se formează personalitatea financiară?

Fiecare ne naștem cu înclinare către a fi economi sau cheltuitori.

Asta observăm cel mai bine la copiii mici care primesc o bancnotă pentru a-și cumpăra ceva. Ei încă nu știu valoarea banilor și nici nu o înțeleg până la vârsta școlară. Cu toate acestea, un copil se va opri la primul loc care are ceva de vânzare – orice, iar celălalt îi va păstra și îi va aduce acasă ca să îi pună la pușculiță.

Apoi se adaugă educația primită, exemplele din jur, experiențele din copilărie, obiceiurile pe care ni le formăm în legătură cu banii.

Și pentru că suntem ființe emoționale care alegem emoțional și justificăm logic alegerile emoționale, o mare influență o are legătura cu banii pe care o construim în timp.

Pentru a influența/modifica atitudinea legată de bani, trebuie să ne analizăm convingerile pe care le-am căpătat în copilărie și apoi să lucrăm la schimbarea obiceiurilor legate de bani.

Photo by rawpixel.com from Pexels

Vă recomand:

Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!

Curs online video înregistrat: Tu și banii tăi!

Banii nu rezolvă problemele de cuplu

70% dintre oameni trăiesc în haos financiar?

 

 

 

Leave a Reply