Răspunsul majorității este : de toți și încă ceva în plus.
Persoanele care au dificultăți financiare nu știu ce să răspundă la această întrebare în timp ce persoanele echilibrate financiar pot da un răspuns în cifre exacte.
De ce? Pentru că au un obicei din a-și calcula banii, în a-și verifica intrările de bani și cheltuielile, în a stabili un buget pe categorii de cheltuieli.
Calea către stabilitatea financiară este formată din obiceiuri bune legate de bani.
Oamenii fără bani, de regulă, nu sunt cei care au puțini bani ci sunt cei care îi gestionează haotic. Știți oameni care câștigă bani mulți dar se plâng că nu le ajung niciodată?
Poate aveți părinți sau bunici sau alte rude, cu venituri mici sau pensionari și care se descurcă cu un venit foarte mic , ba uneori fac și economii. Cum se poate întâmpla asta?
Gestionarea corectă a banilor
Venituri – cheltuieli – (economii + investiții) = sumă mai mare decât zero
Un exercițiu recomandat (aș zice obligatoriu dacă vreți să dea pe plus) ar fi ca în fiecare lună să vă urmăriți intrările și ieșirile de bani. Dacă nu aveți acest exercițiu ar fi bine să începeți să îl faceți, să vedeți în ce direcție vă îndreptați , către bunăstare sau către dezastru financiar.
Cum să faceți calculul? Practic cum vă este mai la îndemână : cu pixul pe hârtie, în xls, în programe speciale care funcționează pe tabletă și telefon.
Vă notați săptămânal și apoi lunar :
- veniturile de orice fel : venituri din salarii, din colaborări, drepturi de autor, bani primiți de la părinți (da, unii chiar primesc bani lunar de la părinți chiar și după ce au propriile familii) , chirii încasate, dividende etc
- cheltuielile : toate cheltuielile lunare, pe categorii.
- economiile și investițiile , dacă există
La sfârșitul lunii faceți diferența. Trebuie să fiți pe plus, dacă nu : începeți să verificați cheltuielile !
Citește și articolul (click pe titlu) Când ești în criză de bani
Verificați cheltuielile cu acuratețe:
Calculul onest al cheltuielilor este important pentru că scopul vostru este să vedeți o situație clară în care vă aflați și nu are nici un rost să vă furați căciula singuri.
Timp de câteva luni verificați extrasul de cont și împărțiți cheltuielile pe categorii , de exemplu :
- cheltuieli cu întreținerea locuinței : taxele de bloc, apa, curent, gaz, tv, telefon;
- transport;
- sănătate – vizite medicale, medicamente, investigații, abonamente la sala de sport etc
- cheltuieli personale;
- educație : cărți, cursuri, evenimente;
- distracție : ieșiri cu prietenii, film, club etc
- taxe și impozite, asigurări
- tâmpenii : neapărat de introdus această categorie, o denumiți cum vreți voi, aici treceți orice nu are rost și cumpărați fără o logică clară, fără a avea o nevoie sau o dorință;
- cheltuieli anuale , calcul mediu lunar : vacanța de vară, vacanța de iarnă, bugetul de sărbători, asigurările la mașină, revizia anuală a mașinii, asigurările de viață etc
- economii : în primul rând pentru fondul de urgență apoi pentru alte obiective;
- investiții : ca orice om chibzuit, să nu vă bazați pe pensia de la stat la bătrânețe.
Țineți și evidența plăților numerar pentru o imagine completă. Notați-le zilnic pentru că le uitați : o revistă, o cafea, flori pentru ziua unei colege, un sandvici, etc etc și se adună.
Evidența pe categorii vă ajută să ajustați cheltuielile și să vă stabiliți bugete în funcție de valorile voastre și ale familiei voastre.
Probabil realizați , de exemplu, că bugetul pentru sănătate este prea mare și faceți ajustări : anulați abonamentul dacă nu mergeți la sală sau cel puțin nu îl reînnoiți, schimbați sala sau tipul de abonament, vă faceți abonament la o clinică privată pentru a obține reduceri la vizitele medicale, verificați prețul suplimentelor și al medicamentelor și/sau schimbați farmacia etc.
Această analiză poate fi făcută pe fiecare tip de cheltuială.
Citește și articolul (click pe titlu) Cum să cumperi înțelept?
Deci de câți bani ai nevoie?
Din calculul lunar vedeți în prima faza cât cheltuiți lunar.
Analizând categoriile de cheltuieli puteți face un calcul prin care să determinați de câți bani aveți nevoie lunar.
Acum vedeți câți bani cheltuiți lunar, eu vorbesc de minimum necesar de care aveți nevoie să vă descurcați.
Dacă de mâine nu ați mai avea intrări de bani o perioadă de timp, ce sumă v-ar ține pe linia de plutire? Care sunt nevoile obligatorii de acoperit? Asta este suma de care aveți nevoie în fiecare lună.
Pentru siguranța voastră, vă recomand să începeți să puneți într-un cont de economii un fond de urgență care să vă acopere nevoile pentru o perioadă de timp, ideal ar fi pentru minim șase luni.
Citește și articolul (click pe titlu) Câteva concepte de bază în educația financiară
Banii în cuplu
Notă importantă: recomand ca acest exercițiu, descris mai sus, să fie făcut în cuplu.
Responsabilitatea deciziilor care influențează viitorul fiecăruia se poartă în cuplu și nu este normal sau corect, ca să își reproșeze unul altuia ”era treaba ta asta, eu nu am știut, cum am ajuns în situația asta”. Am văzut acest spectacol de multe ori în bancă. Chiar nu știu cine are vina mai mare, cel căruia nu i-a păsat sau cel care a administrat haotic resursele familiei.
Sunt cupluri în care fiecare membru contribuie cu o sumă la bugetul casei și cu restul face fiecare ce vrea. Important este ca cei doi să fie conștienți pe ce merg banii. În acest buget comun aș include și fondul de urgență și economii pentru scopuri comune.
Citește și articolul (click pe titlu) Banii nu rezolvă problemele de cuplu
Am văzut multe cupluri care s-au despărțit și în care unul dintre parteneri a rămas cu toate creditele pe cap, credite făcute în special pentru distracție sau pentru acoperirea unor probleme generate de partener. Și cu inima frântă și fără bani este devastator, persoana păgubită simte o dublă trădare. Ce este corect este corect, nimeni nu pleacă la drum într-o relație cu gând de despărțire dar totuși, unde nu e cap e vai de portofel.
Sunt cupluri în care unul dintre parteneri dă banii în casă și celălalt îi gestionează. Corect este ca deciziile privind bugetul să fie luate în familie iar administrarea banilor să fie făcută de un membru; în acest fel, ambii parteneri știu pe ce se duc banii și nu există discuții inutile.
Spor la analiză și să vă dea pe plus !
1 comment