Siguranța în vacanță. Trusa de medicamentele din bagaj și alte sfaturi utile.

Siguranța în vacanță. Trusa de medicamentele din bagaj și alte sfaturi utile.

Siguranța în vacanță. Trusa de medicamentele din bagaj și alte sfaturi utile.

1280 853 AnaMaria

Ce medicamente ar trebui să avem cu noi în bagaj? Câte? Pentru ce?

Înainte să o avem pe Elena nu mi-am pus vreodată problema că în vacanță ar trebui să îmi iau cu mine medicamente. Nu am văzut asta acasă, nu am avut acest obicei, am o sănătate bună așa că nici nevoia nu m-a învățat.

E drept că făceam o vizită la medicul de familie cu aproximativ o lună înainte de vacanța cea mai lungă și o vizită la stomatolog cam cu două săptămâni înainte.

Am fost într-o vacanță cu un cuplu care ajunge la toate camerele de gardă din toate locurile în care se duc, ba cu o infecție la ureche, ba cu o tăietură, ba cu infecție la ochi, ba cu febră, ba cu rău de la stomac, și el și ea, indiferent de vacanța în care merg (vară, iarnă, sejur, citibreack). Atunci am avut primul semn de întrebare, oare nu ar trebui să fiu mai precaută?

Încerc să fiu atentă cu situațiile care ne-ar putea crea neplăceri și care ne-ar strica o zi (sau mai multe zile) de vacanță. Oricum vacanța este prea scurtă de fiecare dată!

Există situații în care trebuie să apelezi la un medicament în miez de noapte sau foarte repede, așa că am făcut o listă cu ce ar trebui să conțină trusa (noastră) de medicamente în vacanță.

Sfaturi importante:

  • Faceți o vizită la medicul de familie și la stomatolog, cu o lună înainte de vacanța cea mai mare,
  • Discutați lista de medicamente cu medicul vostru de familie, astfel încât să acoperiți toată gama de nevoi, personalizată la nivelul familiei voastre,
  • Luați medicamentele pentru tratamentul de zi cu zi sau de urgență cu voi în bagajul de mână, faceți copii după rețete,
  • Asigurați-vă că aveți acoperită nevoia de medicamente din tratamentul de zi cu zi pentru o periodă mai lungă decât vacanța, dacă se întâmplă ceva și se întârzie întoarcerea să fiți acoperiți.
  • Faceți-vă o asigurare de călătorie pentru ieșirile din afara țării,
  • Identificați cea mai apropiată farmacie și spitalul la care puteți merge în caz de nevoie,
  • Cineva de acasă, cel mai apropiat membru de familie, trebuie să știe tratamentele pe care le urmați, eventual le poți trimite o copie cu medicația de zi cu zi înainte de plecarea în vacanță.
financial parenting, vacanță

Vacanta Grecia Rodos

LISTA DE MEDICAMENTE GENERALE

Pentru durere sau febră

Medicamentele pentru durere sau febră sunt importante.

Febra este simptomul care ne arată că ceva nu e ok, așa că avem un antitermic de adult și unul de copii, așa cum ni se recomadă de la farmacie.

Medicamente pentru probleme cu burta

În vacanță testăm mâncăruri noi, știți că noi avem acest obicei. În plus vara când este cald și mâncarea cu care suntem obișnuiți ne poate da bătăi de cap dacă nu a fost gătită sau păstrată în mediul optim conform temperaturii de afară.

Luați de la farmacie medicamente antidiareice și săruri. Deshidratarea ne poate da bătăi de cap, așa că un antidiareic combinat cu sărurile de rehidratare sunt salvatoare.

Puteți avea cu voi și un medicament antispastic, pentru dureri și crampe abdominale.

Spray sau creme pentru înțepături de instecte și gel calmant

Cel mai bine e să previi înțepăturile de insecte care provoadă disconfort sau chiar alergii.

Sprayurile sau cremele împotriva înțepăturilor trebuie să fie parte din bagaj, în special vara, indiferent unde mergem în vacanță.

Noi nu reușim să scăpăm fără vreo înțepătură, așa că un gel calmant pe care îl avem cu noi ajută să almeze înțepătura.

Medicamente pentru alergii

Eram în insula Simi din Grecia, abia debarcați din vapor, când din zbor m-a înțepat ceva în deget.

Nici nu mi-am dat seama ce am pățit, doar am simțit instant o durere puternică. Degetul a început să mă doară și să se umfle.

La doi pași era o farmacie. Doamna mi-a pus imediat ceva pe înțepătură – am ținut un pansament cu ceva lichid pe zonă, mi-a dat antihistaminic și încă ceva, plus numărul de telefon al doctorului și adresa.

I-am spus că nu sunt alergică și că îmi trece repede. Mi-a explicat că nu am de unde să știu pe unde a fost insecta și ce reacții alergice (grave) pot apărea rapid. Am luat povestea în serios, dincolo de durerea din degetul care acum era umflat și nu îl mai puteam îndoi.

Așa că și dacă nu vă știți cu alergii, luați cu voi de la farmacie un medicament pentru astfel de cazuri.

Picături pentru urechi și ochi

În majoritatea vacanțelor copiii stau mai mult în apă decât pe uscat. Picăturile pentru infecții la urechi sau ochi sunt pentru noi importante și ne-au salvat de multe ori în cazul bălăcelii în piscină.

Vara am evitat piscina și am înotat doar în mare, dar acum nu mai pot face asta. De când cresc copiii sar în tot ce este apă, așa că noi stăm pe mergine cu prosopul pregătit și soluții magice de prim ajutor.

financial parenting, vacantă

 

Spray și cremă pentru răni ușoare

Căzăturile și juliturile sunt la ordinea zilei pentru copii.

Un spray, plasturi și crema reparatoare le puteți lua cu voi tot timpul, și în bagajul de mână și în rucsac când faceți la plimbări.

Medicamentele uzuale – în funcție de afecțiuni personale

Trebuie să avem medicația de zi cu zi sau de urgență, cu noi. Aici fiecare știe ce probleme are.

Recomandarea ar fi să luați medicamente pentru zile în plus. Dacă se întâmplă ceva pe drum și călătoria de întoarcere se amână, trebuie să aveți medicamentele necesare cu voi.

Anul trecut ne-am prelungit vacanța și eu am avut nevoie de un medicament. Am fost la toate farmaciile din zona și acel medicament nu era pe piața din țara în care mă aflam. Am prins o farmacie care a înțeles situația și au încercat să îmi dea medicamentul cu formula cea mai apropiată de ce aveam nevoie. Am avut emoții, dar a fost bine.

Totuși, era vorba despre un medicament care se elibera fără rețetă, altfel probabil că situația se complica și mai tare cu o vizită la doctor, stabilire diagnostic, obținere rețetă și evident o sumă de bani cheltuită pe acest eveniment.

ALTE MEDICAMENTE recomandate de medic

Vorbiți cu medicul vostru de familie pentru lista completă (și corectă) pentru voi și copiii voștri.

În funcție de istoricul vostru medical, de zona în care îi spuneți că mergeți, o să vă personalizeze lista și o să vă adauge câteva medicamente pe ea, după nevoile personale pe care le puteți avea.

Pentru răceală.

Sunt persoane care răcesc și vara. Fie că e iarnă sau vară, aveți nevoie de antitermic și un degongestionant nazal care să reducă disconfortul.

Pentru rău de transport.

Dacă aveți rău de mișcare, fie cu mașina, fie cu avionul, fie cu barca, cumpărați medicamente care să vă fie de folos la dus și la întors.

Antiacid și anticonstipație

Schimbarea stilului de alimentație ne poate da bătăi de cap, așa că dacă ne știm sensibili ar fi bine de acoperit acest aspect.

Unguente

Unguente antiinflamatorii pentru cei cu dureri sau sentibilitate musculară.

Unguente antifungice pentru cei care fac infecții în urma vizitelor la piscine, saune.

Unguente antibacteriene pentru cei care se taie ușor, au pielea sensibilă.

Unguente reparatoare pentru arsuri solare. Protejați-vă cu cremă indiferent de anotimp!

Important! La ce să aveți grijă în vacanță

Vacanțele ne scot din mediul nostru și din ritmul de zi cu zi. Suntem expuși la un mediu nou, elemente noi, alt ritm de activitate și somn, altă mâncare, iar riscul ca ceva să ne strice vacanța este mai mare decât atunci când stăm acasă.

Dacă aveți drumuri lungi faceți pauze și mișcați-vă picioarele.

Aveți grijă să vă hidratați corect, cu apă din surse sigure și să vă păstrați obiceiurile sănătoase.

Spălați-vă des pe mâini, purtați cu voi un dezinfectant.

Nu exagerați, nu forțați limitele – nu faceți activități sportive și efort pentru care nu sunteți pregătiți fizic, nu exagerați cu alimentația sau băuturile (cu zahăr, energizante, alcool).

Păstrați echilibrul, faceți totul rezonabil, aveți grijă de voi, fiți precauți, ascultați-vă instinctul și vacanța voastră va fi una reușită.

Să fim precauți, să ne luăm minime măsuri de precauție înseamnă timp salvat, (mulți) bani salvați și putem face diferența dintre o vacanță nereușită și una reușită.

Să aveți doar vacanțe de vis!

Cover Photo by Tatiana Twinslol from Pexels

financial parenting vacanta bani

Grecia Rodos 

Vă recomand să citiți și articolele:

Am vrut o vacanță mai lungă cu bani mai puțini.

În vacanță ar trebui să ai buget sau bani la liber?

Câți bani a cheltuit copilul meu în vacanță în Grecia

Cum găsesc eu oferte bune pentru vacanța de vară

 

Leave a Reply