Văd anunțuri la știri despre începerea școlii, scenarii și propuneri, coduri de culori și multă confuzie.
Copiii încep online, apoi merg la școală doar la anumite ore, pentru câteva ore, în ture, cu perioade de online și perioade de offline.
Și eu vă întreb: cu cine vă lăsați copiii?
Când Elena era mică am ales o grădiniță privată pentru a beneficia de program lung, nu avem cu cine să o lasăm, suntem singuri în București, așa că programul ei de grădiniță trebuia să fie mai lung decât cel pe care noi îl aveam la birou.
Apoi au început zilele libere în care aveam nevoie de soluții: vacanțe de sărbători, săptămâni metodice cu program scurt, zile scurte pentru dezinsecție, vinerea scurtă – ultima din fiecare lună, zile de training pentru angajați și altele, apăreau și zile cu roșu în gâtul copilului, câte o febră pentru care nu puteai ajunge să iei concediu medical și uite așa zilele se adunau.
Ne-am luat cu rândul zile libere și ne-am dat seama că în ritmul acesta suntem norocoși dacă reușim să păstrăm o săptămână de vacanță pentru vară.
Acum la școală are program de 8 ore și multe vacanțe pe care ar trebui să le acopăr cumva, vă spun sincer habar nu am cum.
Bona la comandă nu găsești, cine vrea să facă meseria asta vrea să aibă grijă de un copil tot timpul și să își facă un salariu, nu se bazează pe cele 2-3 luni de lucru, adunate în timpul unui an, în care ai apela la ea.
Pe de altă parte nici nu poți lăsa copilul cu prima persoană pe care o găsești disponibilă ca în filmele americate, cu un om străin pentru copilul tău.
Sunt familii care nu au de ales, apelează la o bonă, dar pentru că apare o nouă cheltuială de multe ori renunță la grădinița sau școala pe care și-ar dori-o pentru copil.
Eu am întrebat în jur cu toate ocaziile: ”cei care nu aveți bunici care să vă ajute, cum vă descurcați?”
Magda, mama de doi copii mi-a zis după un curs:
”Am făcut calculul cât mă costa grădinița privată cu toate că era printre cele mai ieftine, bona și afterschool-ul celui mai mare, apoi cât cheltuiam eu cu mersul la serviciu și mi-am dat seama că nu mai rămâneam cu mare lucru, am vorbit cu soțul și am decis să rămân eu acasă. Băiatul merge la școala de stat din apropierea casei, apoi am dus și fetița la grădinița de stat la programul cel mai scurt, am renunțat la bonă și la afterschool. Am început să reduc cheltuielile și să fiu foarte atentă la bani, gătesc acasă din produse cumpărate de la piață, cheltui mai puțini bani, este mai ieftin, stau și îmi cresc copiii liniștită. Când se vor descurca singuri o să mă întorc la muncă, cred că asta este acum decizia bună pentru copiii noștri, soțul m-a sprijinit, am luat împreună decizia asta.”
Magda este alături de copiii ei și acesta este un mare beneficiu pentru mamă și pentru copii, riscul este legat de faptul că puterea financiară este concetrată doar la un membru de familie și de faptul că mama poate pierde ani din dezvoltarea carierei și la întoarcere să îi fie greu să găsească ceva avantajos, probabil o va lua de la capăt.
Citește și articolul: Cine nu are bunici, sa-si cumpere?
La întrebarea mea am mai aflat așa: cei mai mulți apelează la bunici, apoi alții la bonă care este o cheltuială deloc de neglijat, apoi cei cu copii școlari apelează la before și afterschool.
Anul acesta, în ritmul haotic de online, mers la școală parțial, ce faceți cu copiii?
De la ce vârstă îi lăsați singuri acasă? Mă gândesc de la ce vârstă poate un copil să se descurce singur acasă.
Țin minte o asistentă de la clinica la care am mers pentru sutele mele de teste făcute în sarcină, asta se întâmpla acum 8 ani. Ne-am împrietenit și mi-a zis că are o fetiță care deja merge la școală. Mămica unui coleg i-o aducea de la școală la ea muncă și o ținea acolo cu ea, într-o cameră pe care o aveau pentru a se schimba, până plecau împreună acasă.
Sunt meserii care nu se pot face online, de multe ori aceste meserii nici nu sunt plătite astfel încât fiecare să își permită pentru câțiva ani și o bonă, iar bunicii nu sunt întotdeauna disponibili.
Creștem o nouă generație cu cheia de gât? Avem siguranță? Avem curaj?
Vă doresc succes, să fiți sănătoși și să găsiți soluții care să vă dea liniștea că aveți copiii în siguranță.
Citește și articolele:
Cum a trecut prima săptămână de școală pentru noi și pentru Elena
Fă parteneriat cu școala copilului.
Photo cover by Gustavo Fring from Pexels