Cei mai mulți oameni sunt economi sau cheltuitori.
Puțini sunt cei care evită banii, nu îi interesează banii (din diferite motive). Unii dintre ei au grijă de bani, alții sunt pur și simplu iresponsabili iar partenerul preia toată responsabilitatea legată de administrarea banilor, inclusiv în vacanță. Dar nu despre ei vorbim azi, am amintit despre ei pentru că un evitant cheltuitor se va certa cu economul.
De multe ori oamenii aceștia diferiți se întâlnesc, se îndrăgostesc și formează un cuplu.
Ulterior, ajung la certuri legate de bani pentru că ei sunt diferiți, valorile lor sunt diferite, motivul pentru care cheltuie bani sau nu cheltuie bani sunt diferite.
Un curs foarte apreciat pe acest subiect este acesta:Curs înregistrat: Despre bani și fericire, în cuplu!
Bine, bine, dar ei nu se văd de la bun început?
Ba da!
Doar că ei găsesc unul în celălalt diferite lucruri care îi atrag, dar pentru asta o să scriu un alt articol.
În acest articol vă spun despre certurile din vacanță și vă propun câteva soluții.
Cumplurile se ceartă în vacanță?
Da!
Haideți să vedem împreună care este stresul fiecăruia dintre cei doi, economul și cheltuitorul, când sunt în vacanță?
Cheltuitorul vrea să se distreze.
Mult! O viață are.
Și mai ales în vacanță nu face economie la bani, să fie clar!
Nu își refuză nimic, nu face un buget pentru vacanță, cheltuie cât e cazul ca să se bucure de tot ce vede în fața ochilor.
Dacă cheltuitorul are și copil sau copii, distracția este garantata și bugetul praf în primele zile.
Un cheltuitor care în copilărie a suferit de lipsa banilor își va face plăcerile cheltuind mulți bani pe jucăriile pe care și le-a dorit dar pe care nu le-a avut. sub motivul copilului. Copilul după ce se naște se trezește invadat de jucării, înainte chiar să fie la vârsta potrivită pentru ele.
Îl stresează economul care îl cicălește și îi tot spune că nu e cazul să arunce banii pe geam. Păi nu îi aruncă, este în vacanță și se distrează.
”Bine, dar nu ajung banii pentru toată vacanța”, zice economul.
”Găsim noi o soluție” zice cheltuitorul. El întotdeauna găsește soluții sau cel puțin trăiește cu impresia asta.
Economul știe că aceste soluții sunt costisitoare. Orice ban luat împrumut trebuie returnat. De ce atâta răsfăț aiurea? Nu putem să avem puțină grijă?
”Fix în vacanță nu e momentul de făcut economii. Aștept un an ca să am o săptămână de distracție, fix acum mă apucă economiile?”
Cum să nu îi dai dreptate?
Hai să vedem cum vede economul povestea cu banii în vacanță.
Economul vrea să știe că banii îi ajung până în ultima zi
Banii pentru econom sunt bine calculați, tot timpul, inclusiv în vacanță.
Există un buget de vacanță stabilit din timp, banii sunt împărțiți clar pe zile.
Dacă banii de cheltuială dintr-o zi sunt cheltuiți și chiar depășiți, economul intră în mică panică, le explică celor din jur că zilele următoare fiecare trebuie să facă economie, că așa nu se poate, trebuie să fim responsabili, banii trebuie să ajungă.
Mai mult, pentru un econom banii dintr-o vacanță ajung în cazul în care și rămân.
Adică economul merge acasă din vacanță cu o sumă de bani în buzunar.
El este spărgătorul de distracție, îl consideră pe cheltuitor un iresponsabil.
”Chiar dacă suntem în vacanță nu trebuie să dăm banii pe toate prostiile. ”
”Ne chinuim un an să punem bani pentru vacanță dar dacă nu este nevoie chiar nu trebuie să cheltuim banii aiurea doar pentru că îi avem, putem să facem ceva mai inteligent cu ei. Uite începe școala/ trebuie plătită asigurarea/ putem avea niște economii deoparte/ avem nevoie de un frigider nou etc etc ……”
și exemplele logice continuă, spre exasperarea cheltuitorului care are întotdeauna încrederea că ”găsim o soluție”.
Dar cum să nu îi dai dreptate?
Trei soluții de făcut pace în vacanță
Fiecare dintre cei doi are dreptate, fiecare în felul lui.
Totuși, prin faptul că se ceartă, nici unul nu îl va convinge pe celălalt.
Această ceartă este un ping-pong din care nici unul nu iese învingător, ba mai mult, fiecare este frustrat.
Cheltuitorul nu își face plăcerile, dar totuși este frustrat că partenerul/partenera îi reproșează cheltuielile pe care le face.
Economul simte că banii zboară aiurea și că partenerul este iresponsabil.
O soluție ar fi discuția despre bugetul de vacanță și apoi, eventual, achiziționarea unui pachet all inclusive.
Într-un hotel care oferă all inclusive tentațiile sunt mici, mâncarea și băutura sunt la îndemână, de regulă există și program de distracție așa că vacanța este limitată în zona hotelului cu activitățile deja programate.
Altă soluție ar fi taberele de familie în care programul este deja stabilit, la fel și mesele.
Tot timpul este organizat astfel încât familia să se concentreze pe activități comune și cheltuitul banilor iese din discuție, nu are loc în program.
Sunt puține ocazii în care familia iese din zona limitată în locuri în care ar putea cheltui bani.
Acest model este similar cu vacanța all incusive în care totul este plătit la început și ocaziile de cheltuit bani sunt rare.
Altă soluție ar fi stabilirea unui buget pe zile plus o sumă de bani pentru primele zile de vacanță și o sumă de rezervă.
Suma de rezervă va fi suma pe care economul o ține ”în caz de ceva” și se întoarce cu ea acasă, în acest fel își găsește liniștea.
Suma în plus pentru primele zile de vacanță sunt banii necesari pentru prostioarele necesare la orice început de distracție și va satisface dorințele cheltuitorului.
Sunt banii cu care cumpărăm snack-uri pe care nu ni le luăm în restul timpului, ne luăm colac, lopățele, jocuri și jucării, pălării, un tricou sau geantă cu denumirea locului pe care îl vizităm, sunt banii cu care ne plătim excursii opționale etc.
Această sumă în plus pentru primele zile împacă și nevoia și dorința, salvează o grămadă de discuții dintre cei doi parteneri.
În acest context, bugetul stabilit pe zile, are șanse mai mari să fie respectat și discuțiile dintre cei doi să fie rare.
Altă soluție ar fi buget separat pentru fiecare dintre cei doi.
Este o metodă cam extremă dar pe care unele cupluri au implementat-o și funcționează. Aceste cupluri pun banii la comun pentru cheltuielile familiei și separat fiecare are banii lui de buzunar. Din acești bani, fiecare își asigură banii de vacanță.
Acest model este greu de implementat când sunt și copii la mijloc. Evident că economul va vedea banii aruncați pe fereastră și cheltuitorul va auzi bombănelile economului dar fiecare va fi în zona lui de confort.
Dacă aveți și alte soluții, le așteptăm cu drag.
Vacanța este timpul nostru de conectare în familie, certurile de orice fel dar mai ales cele legate de bani trebuie să lipsească și să fie înlocuite cu timp împreună, dragoste, zâmbete, înțelegere, apropiere, recunoștință.