Otilia cea faimoasă, din insula grecească Thassos

Otilia cea faimoasă, din insula grecească Thassos

2560 1475 AnaMaria

Cine a ajuns in Thassos a auzit de Taverna Irene.

Iar cine a ajuns la Taverna Irene a cunoscut-o pe Otilia.

Și cine a cunoscut-o pe Otilia a îndrăgit-o imediat.

Cum am cunoscut-o pe Otilia

Anul acesta am plecat, pentru prima oară, în vacanță cu mașina, în Thassos. Am fost cazați în Potos, fix locul în care este și Taverna Irene.

Thassos Potos Plaja

Thassos, Potos

După ce am pus primele poze cu plaja am început să primesc mult mesaje private care îmi spuneau să mă duc neapărat ”la Irene la Otilia”, ”la draga noastră Otilia”, ”la iubita noastră Otilia” și tot așa, wow, chiar trebuie să o cunosc.

Am ales o oră la care lumea nu prea merge la masă, la Irene erau câteva mese ocupate, așa că ne-am așezat și noi. În câteva secunde am cunoscut-o pe Otilia, este ușor, e singura femeie ospătar și în plus are tricouri personalizate cu numele ei. Am aflat că tricourile i le face prietena ei Miruna Rucăreanu pe care Otilia o iubește mult.

Când am cerut nota și o cafea, a zis ca prima dată ne aduce o înghețață ca să aibă copila răbdare și apoi aduce și nota. Mi-a plăcut acestă grijă pentru noi, să ne bem cafeaua în liniște, să ne tihnească masa.

Despre mâncare și Taverna Irene

În insulă sunt multe cazări cu chicinetă, pentru a te gospodări singur. Asta am făcut pentru două mese pe zi și una era la câte o tavernă. Am testat câteva locuri, dar nu am fost prea încântați, apoi am testat restaurantele din Theologos, un orășel de munte în care am găsit un restaurant bun la care am revenit în zilele foarte calde, unul acceptabil, unul care ne-a dezamăgit, pe restul nu le-am mai testat.

După ce am mâncat pe plajă la Irene, am rămas la ei și am explorat meniul, nu am fost dezamăgiți.

Taverna Irene Potos Thassos

Taverna Irene Potos Thassos

Mâncarea este foarte bună, prețurile bune, cantitățile generoase. După câteva mese ne-am reglat apetitul cu comanda ca să nu facem risipă, iar ei ne-au propus jumătăți de porție pentru copil.

Tot personalul de la Irene este ireproșabil, se mișcă repede, zâmbesc, vorbesc cu tine, te fac să te simți binevenit și în timpul mesei vin să întrebe dacă este totul în regulă. Elena a fost încântată să își exerseze limba greacă cu ei.

Otilia mi-a zis că sunt 7 oameni în echipa de bază, oameni care sunt la Irene de ani de zile și care fac munca asta cu dragoste, pentru ei Taverna este a doua casă și nu este despre câți bani câștigă, ei sunt acolo să facă oamenii fericiți.

Sună prea frumos? Am văzut asta cu ochii noștri.

Într-o seară am fost invitați să mergem la terasa unui hotel. Am ajuns acolo în plimbare, pe la ora 10 seara. Bucătăria era închisă și nu mai aveau nimic de mâncare, nimic înseamnă nici o prăjitură, un chips, nimic nimic. Elena mea după 15 minute a zis într-o greacă clară și destul de tare că dacă știa că nu este mâncare nu venea pentru că ei îi este foame.

Buuuunnn, pe la 11.20  am declarat că iau copila să coborâm către plăjă să găsesc ceva de mâncare, întâmplător nici acasă nu aveam mâncare, brutăria era închisă și restul (supermarket, restaurante) se închideau la 12. Am ajus aproape de ora 12 la Irene.

Otilia ne-a văzut și a zis ”normal, sunteți greci, la ora asta vă e foame, veniți”. ”daaaa, dă-ne ce ți-a mai rămas, nici nu contează, ne e foame.”

Ne-a pus Otilia la masă, ne-a luat comanda și în câteva minute ne-au adus niște paste senzaționale cu creveți, salata grecească și ce am mai comandat noi, chiar dacă la 12 probabil bucătăria ar fi trebuit să fie închisă, chiar dacă ne știau deja și era clar că din nota noastră de plată nu se îmbogățesc. Pentru că era târziu și erau puțini clienți care își terminau masa, au trecut ospătarii pe la noi, am glumit, am vorbit, dar nu ne-au grăbit cu nimic.

Am simțit multă dragoste, am simțit că suntem primiți de ei de parcă suntem parte din familia lor, am rămas profund impresionați, așa că am dorit să stau la o cafea cu Otilia și să văd care este secretul ei.

Otilia, așa cum am văzut-o eu

Ne-am dat întâlnire în ultima zi pe care o aveam pe insulă, dimineața, înainte ca ei să deschidă, ca să avem timp de povești.

Am descoperit o femeie minunată, am înțeles de ce este așa de iubită, pentru că Otilia este iubire.

I-am văzut tatuajele și am întrebat-o despre ele, unul este cu prima vibrație din univers și pe cealaltă mână are mesajul ”we are one”.

”Suntem cu toții una, o mare familie.” Mi-a zis ea.

”Cred că iubești oamenii”, îi spun eu.

”Îi iubesc foarte mult, toți sunt parte din familia mea.”

”În special cei care vin aici, ei te iubesc, să vezi câte mesaje am primit”, îi zic.

Deja vin aceeași oameni, i-am văzut pe unii de când s-au cunoscut, aici și-au sărbătorit diferite evenimente, acum îi văd cum vin cu copii, cum le cresc copiii în fiecare an și mă bucur, îmi umplu sufletul de fericire. Știu care vin de Paște, care vin în Iunie și tot așa până la finalul sezonului. Anul asta sunt câțiva care au renunțat, că nu au bani, că nu pot din diferite motive și îmi lipsesc, pe toți îi iubesc, mă crezi?”

O cred!

Taverna Irene Thassos

Taverna Irene, Thassos, Potos, Otilia și Elena

Regăsire, acceptare, asumare

Otilia este originară din Ploiești. A venit în  2007 în Thassos în vacanță, s-a întors în 2009 să muncească peste vară, s-a întors acasă și după 3 săptămâni s-a mutat in Thassos, de tot, asta a vrut, asta a simțit.

Ea a lucrat într-un birou, în zona de creditare, dar asta nu o făcea să simtă viața ”verdele e viața, apa e viața, nu pot trăi închisă”. Își iubește munca de acum cu toate că este o muncă grea, cât de grea nu m-a lăsat să vă spun, mă lasă să vă spun doar cât este de frumoasă.

Nu am întrebat mai mult despre trecutul ei și nici nu avea sens, este un om împăcat cu trecutul și este bine ancorată în prezent, trăiește din plin fiecare zi, cu bucurie și multă energie bună. Vara se ”dă lumii” și iarna stă ea cu ea pe malul mării și se regăsește.

Are o cultură generală vastă, este incredibil să stai cu ea la o poveste, nu ai cum să te plictisești, conectează atât de multe informații din zone diverse, te animă și își dă energie, dar face asta cu naturalețe și cu o modestie ieșită din comun.

Otilia are o memorie fantastică, este foarte inteligentă, ar putea fi oriunde, să facă orice și a ales să facă ceva ce chiar dacă nu e ușor, îi aduce fericire și împlinire. O respect și o admir pentru asta!

Cel mai mult m-au atras concluziile ei despre viață și oameni, a pus în cuvinte lucruri și senzații pe care eu le simt în ultimul timp, despre iubire, despre viață, despre sens, despre regăsire de sine, despre acceptare și asumare.

Otilia și relația ei cu banii

Înainte să o cunosc, citeam despre ea că refuză tips-urile. Cum așa? În meseria asta se câștigă din tipsuri.

Vă dați seama că am fost foarte curioasă de relația ei cu banii, cu toate că deja intuiam anumite aspecte. Am întrebat care este relația ei cu banii.

Otilia mi-a spus că este cumpătată cu banii și își păstrează doar strictul necesar. Nu are frică de faptul că într-o zi nu vor mai fi, întotdeauna a avut câți bani a avut nevoie, are încredere că asta se va întâmpla întotdeauna, Dumnezeu dă. Este foarte generoasă cu alții, oferă cât de mult poate, întotdeauna se uită să fie de calitate și nu face rabat la asta.

”Știu că nu iei tipsurile, nu doar că nu iei de la noi și ne cerți dacă lăsăm un euro pe masă, dar asta faci și cu alții. De ce? Oamenii lasă cu drag.”

Pentru mine marele câștig nu sunt banii, eu sunt fericită să văd că oamenii s-au simțit bine la noi, că s-au bucurat de masă, de mâncare, de taverna noastră. Și cel mai mare câștig este bucuria revenirii. Mă bucur foarte mult când vin oameni pe care deja îi cunosc de ani de zile și ei aleg să revină la noi. Când pleacă simt o nostalgie și sper să se întoarcă anul următor. Banii nu pot aduce bucuria asta și de multe ori mă gândesc că acei euro pentru ei contează, eu oricum am deja cât am nevoie, ma bucur să îi văd că revin și asta este plata mea cea mare.”

Otilia și viitorul

Este un om care trăiește în prezent, din plin, din tot sufletul. Își dorește ceva de la viitor? Da, dar se concentrează pe prezent.

Fiecare zi are o nouă energie, fiecare interacțiune cu oamenii care trec pragul tavernei o umple de energie.

”Te schimbi și de la o clipă la alta, din ceva ce ți-a zis cineva poți să te schimbi, să descoperi ceva ce ești deja și acum ți-ai dat seama. ”

”Cu ce mesaj vrei să închei?” – am întrebat-o.

”Cum un mesaj despre cele două cuvinte care îmi plac mie foarte mult, acceptare și asumare.

Acceptare – să fii deschis la tot ce se întâmplă în jurul tău, fără să critici și asumare – să nu privești în urmă, să trăiești clipa, să îți zici asta sunt, asta fac, merg cu mine așa cum sunt eu.”

Otilia o să fie acolo unde o duce sufletul și misiunea ei în viață, dacă asta înseamnă Taverna Irene, așa o să fie, și noi ne vom bucura de ea în fiecare an.

Otilia este la tavernă din Aprilie până în Octombrie, de la 10 dimineața și până seara la 1, de luni până duminică, plină de energie chiar dacă nu bea cafea. Face baie în mare? Nu, pentru că nu apucă, Taverna și clienții sunt viața ei 7 luni pe an cât ține sezonul, altfel spus, nu aveți cum să o ratați.

Vă mulțumesc celor care mi-ați recomandat să mă duc să o cunosc, este un om care a ajuns la sufletul meu, cu care am rezonat și pe care mă simt norocoasă că a stat cu mine la o cafea.

Otilia, ești o lecție de viață, un model, o inspirație! Îți mulțumesc pentru timpul tău și pentru vorbele tale. Te iubim.

Otilia Taverna Irene Thassos

Vă recomand și articolele:

Am vrut o vacanță mai lungă cu bani mai puțini.

Trei soluții pentru ca economul și cheltuitorul să nu se mai certe în vacanță de la bani

Poveste de viață din Singapore – Mani

Poveste de viață din Filipine

4 comments
  • Valeriu Spiridon 16 August 2020 at 19:50

    OTILIA este un OM!! ACESTA CRED ESTE CUVÂNTUL

  • Emanuela Munteanu 9 September 2020 at 16:00

    Abia am revenit din Thassos, și, ca de fiecare dată, rememorez frumoasele amintiri care s-au adăugat. A fost pentru al treilea an în care am ales Thassos-ul ca destinație de vacanță. Una din minunatele amintiri este (pentru a treia oară) Otilia, draga noastră româncă, cea care te face să te simți ca în vizită la un prieten drag. Ai descris-o exact așa cum am simțit-o și eu, din prima clipă în care am intrat în contact cu ea. Un om minunat, care emană dragoste și energie pozitivă în jurul lui…

    • Ma bucur ca am descoperit-o! Are o memorie extraordinara asa ca data viitoare mergem la un prieten drag, așa cum ați spus.

Leave a Reply