Recomandare de cărți de educație financiară și antreprenorială pentru copilul tău

Recomandare de cărți de educație financiară și antreprenorială pentru copilul tău

Recomandare de cărți de educație financiară și antreprenorială pentru copilul tău

1920 1200 AnaMaria

Copilul tău ce citește în vacanță? Am eu o recomandare pentru copilul tău, de fapt chiar trei recomandări dintre care știu că va fi greu să alegi.

Copiii au o curiozitate legată de bani și mai ales pentru modul în care se fac banii. Pe măsură ce cresc își doresc banii lor, cu care să își cumpere tot ce noi părinții refuzăm pentru că avem alte priorități.

Eu am câștigat bani de prin adolescență, despre asta am scris aici.

Copiii din ziua de azi au mult mai multe șanse să câștige bani, dar mai mult decât atât au informație să își deschidă mintea în legătură cu banii și valorile pe care le vor avea la dispoziție.

Am citit cu mare drag cărțile scrise de autoarea Mia Barc, iar la cea de-a treia am fost  invitată să vorbesc la lansare. Mia mi-a văzut entuziasmul și bucuria de a găsi pe piața din România o cărți scrise de un autor român, cu exemple în care să ne regăsim.

Pentru că Mia este de o discreție rară, îmi doresc să o cunoașteți și voi.

La final de interviu vă recomand să comandați cărțile pentru copiii voștri sau orice copii care vă sunt dragi, sau pentru biblioteca școlii, sau pentru oricine credeți că va avea o bucurie din a primi o carte de educație financiară și antreprenorială.

Mia draga mea, spune-mi câteva cuvinte despre tine.

Sunt povestitoare și iubesc cărțile și copiii. 

Deși, elevă fiind, dacă mă ȋntrebai despre școală ți-aș fi spus că nu-mi place deloc, atunci când a depins de mine, am ales să fac multă. Domeniul preferat a fost ȋntotdeauna marketingul, ȋn diverse domenii. Viața m-a dus spre financiar și mediul digital.

Când ți-a venit ideea de a scrie o carte? 

Nici nu știu dacă a existat o idee, am ȋnceput să scriu iar urma pe hârtie s-a transformat ȋntr-o carte.

Ai decis de la început că o să fie mai multe cărți sau ai decis pe parcurs?  

Cine ar fi crezut că va exista o primă carte..?. Nu a fost o gândire cu finalitate, a fost o inspirație cu adevărat. Și o expirație.

După ȋncheierea „procesului de facere” (scriere, editare, coperți, imagini, tipar) am avut impresia unei călătorii din amonte ȋn aval – dusă de apă adică, urmând cursul ei, fără ȋmpotrivire. 

carte antreprenoriat copii

Prima carte Mere verzi și roșii, este disponibilă și în română și în engleză. Zi-mi pe scurt despre ea. 

Personajul principal este puștiul Ral, preocupat să devină afacerist. Impreună cu Sophie, demarează un proiect oarecum școlăresc, dar care se transformă ȋntr-un business adevărat.

Parcurg etapele necesare producției, promovării și vânzării sucurilor de fructe. Sfaturile și ȋnvățăturile sunt primite de la mamă, dialogurile dintre ei sunt „suculente”, ironice, amuzante. La final, o parte din profit este donat unui spital.

Cei doi protagoniști trec, pe rând sau ȋmpreună, prin diverse situații limită, trebuie să găsească soluțiile cele mai potrivite. Invață ce ȋnseamnă reclama, ofertele speciale, ce sunt banii, prețul și costul, analizează competitorii și cumpărătorii, găsesc numele potrivit afacerii, decorează locul vânzării, și multe – multe, toate căte sunt necesare pentru o lansare de produs. Fac planuri de bătaie care să-i ducă la ȋndeplinirea obiectivelor. Aceste multe noțiuni sunt strecurate și răspândite ȋn poveste, cu umor și pe înțelesul tuturor. 

Da, poate fi citită și ȋn lb. engleză, dar și ȋn format ebook, nu doar tipar.

Despre ce vorbești în a doua carte „Culoarea banilor”?

În Culoarea Banilor acțiunea durează cât o vacanță de vară petrecută la bunici, dar aduce schimbări importante. Max ȋși propune să deschidă o galerie de artă, ȋn care principalele exponate să fie tablourile bunicului. După ce parcurge etapa de analiză, ia decizia pentru o galerie online.

În această carte greutatea cade pe zona financiar-bancară: sunt aduse lămuriri despre utilitatea contului curent, carduri, ATM-uri, credite și depozite. Stilul de scriere este același – ȋntâmplări amuzante, ironie și autoironie, umor. Relația cu bunicul este deosebită: iubire și grijă din ambele părți. Multă acțiune, emoție, dinamică, veselie, plăcerea cititorului de a ȋnsoți personajul ȋn povestea unei afaceri de succes, a unui vis ȋmplinit.

carti educatie financiara antreprenoriat copii

 

La a treia carte am fost prezentă la lansare și știu că este prima carte disponibilă și pentru nevăzători. Zi-mi pe scurt ideea cărții dar și cum ai ajuns sa o publici în Braille. 

Sare și piper” vorbește despre importanța echipei, a parteneriatului, explică franciza ca și concept. Personajul principal, al cărui nume ȋl aflăm ȋn ultima pagină a cărții, George, este un fizician care a visat din copilărie să-și deschidă o afacere streetfood.

Reușește să o pună „pe roate” ȋntr-o rulotă, ȋnvață să gătească, să conducă o afacere cu toate cele implicate, dar ajunge curând ȋn pragul falimentului . Sunt prea multe de făcut, și prea puțin timp. Nimeni nu poate fi specialist ȋn toate. Găsește partenerul perfect, apoi francizorul, ȋmpreună cu ei dezvoltă o rețea streetfood.

În toate cărțile se ȋntâlnesc unele elemente comune, care au rol de a inspira cititorul și a-l ajuta să le citească până la ultima pagină:

  • povestea unei afaceri,  care reprezintă visul personajului;
  • informație densă din domeniul economic, comercial, financiar-bancar și marketing;
  • umor, ironie și ȋntâmplări amuzante;
  • cultură generală;
  • ȋndemn spre generozitatea câștigătorului.

Tipărirea cărților ȋn limbaj Braille, pentru a putea fi citite și de copiii nevăzători, este o dorință care s-a născut anul trecut, dar a venit dintr-o inerție de gândire: am crescut alături de un prieten de familie, nevăzător, de o inteligență rară, cu umor deosebit, un om extraordinar.

Foarte curând toate trei cărțile vor fi disponibile ȋn bibliotecile tuturor școlilor pentru copiii cu deficiențe de vedere din țară.

Ce reacții primești de la copii și de la părinții lor după ce citesc cărțile?  

Cărțile plac deopotrivă copiilor și părinților, le găsesc utile și zglobii, cu explicații pe ȋnțelesul lor. Mai mulți părinți mi-au transmis faptul că, de la prima carte citită, copiii au ȋncercat să aplice: 

  • au analizat prețuri din piața imobiliară și au concluzionat că părinții ar fi putut obține mai mulți bani când au vândut apartamentul, dacă mai așteptau puțin; 
  • au returnat pantofii de sport comandați online, considerând că nu merită prețul plătit, 
  • au renunțat să mai creadă tot ce spun reclamele, considerând că „mesajul este doar o parte de adevăr”; 
  • unii au ȋnceput să pună bani deoparte pentru a-și putea cumpăra lucruri mai importante, au ȋntrebat despre dobândă, 
  • sau au devenit atenți să nu vadă nimeni PIN-ul când părinții ȋl introduc ȋn POS pentru plata cumpărăturii.

Datorită cititorilor, părinți și copii – cărora le mulțumesc, cele două publicate până la finalul anului 2021, „Mere verzi și roșii” și „Culoarea banilor”, au intrat ȋn Topul cărților educative 2022, pe poziții fruntașe. 

Îți mulțumesc pentru interviu și pentru efortul, energia și bucata de suflet pe care le-ai pus în cărțile tale, știu că au puterea de a schimba viețile tinerilor care le citesc.

Autoarea Mia Barc a fost genenoasă și ne-a lăsat un cod de reducere activ în luna Februarie 2023. Aveți 15% reducere pentru carti folosind codul PKNTJ6DF.

Cărțile le puteți comanda AICI

Tot pe site puteți găsi câteva povești gata de salvat și savurat.

Leave a Reply