Am văzut o statistică făcută de Eurostat, pentru anul 2018, referitoare la participarea adulților la programe de life-long learning.
Media Europei este la 11,1%, România este pe ultimul loc cu o participare de 0,9%!!
România nu este nici 1% față de acei 11%!
Mulți adulți după ce termină școala nu mai pun mâna pe o carte și participă la câte un curs dacă îi trimite angajatorul.
Învățarea în sistemul life-long înseamnă învățarea continuă, școala de după școală care de fapt s-a dovedit cea care aduce succesul.
Modul în care obținem informații și ne formăm competențe, dincolo de educația primită la școală, pe zonele noastre de interes și capacitate nativă (talent), ne duc la versiunea noastră cea mai bună – versiunea în care performăm și devenim buni în ceea ce facem.
Am avut câteva comentarii referitoare la faptul că mulți oameni nu își permit cursuri dar chiar și când am oferit locuri gratuite către persoane care poate nu și le-ar fi permis cu ușurință, am fost refuzată cu scuze jalnice.
Am întrebat în jur, alți traineri, bloggeri care fac evenimente pentru comunitățile lor, persoane care organizează evenimente, gratuite sau nu, care este părerea lor despre cei care investesc în educație. Răspunsurile lor au coincis cu concluziile mele.
Unii găsesc MOTIVE SĂ, alții găsesc SCUZE SĂ NU.
Asta este realitatea.
Unii sunt unde sunt, adică într-o poziție care nu îi face fericiți, pentru că stau în zona lor de confort din care este mai ușor să găsească scuze și să dea vina pe orice: pe țara asta de ***, pe oamenii din jur toți tâmpiți/hoți/mincinoși, pe șeful lor, pe colegii lor, pe economie, pe schimbările climatice, pe părinți, pe familie, pe…… te miri ce.
Ei nu pot să vadă că alți oameni, în aceleași condiții sau mai grele, au reușit să facă lucrurile diferit și să aibă o viață împlinită. Acești oameni sunt convinși că ține clar de noroc chior.
Este o vorbă că șansa îi favorizează pe cei pregătiți iar norocul îi favorizează pe cei curajoși.
Cine sunt cei care merg la cursuri și evenimente
Am identificat două categorii, cei fără bani disponibili și cei pentru care banii nu sunt o problemă.
Citește și articolul: Cursul acesta este scump!
Cei care nu au bani disponibili dar fac un efort și investesc în ei:
Sunt oamenii care au în ei dorința de succes (aș putea spune sămânța chiar). Ei nu își ocupă mintea cu partea goală a paharului ci se preocupă de cum să facă lucrurile altfel.
E ușor? Bineînțeles că nu.
Fac sacrificii și este frustrant de multe ori, dar ei văd totul în perspectivă, pe termen lung.
Trebuie să iasă din zona lor de confort, să se simtă inconfortabil (și acesta este un cuvânt blând), să încerce lucruri noi trecând peste blocajele lor și mai ales pestre ce cred alții.
Ei vor doar să știe cum să ajungă mai departe de unde sunt sau mai aproape de visul lor și plătesc prețul – atenție, aici nu mă refer doar la bani.
Aceștia merg la cursuri de educație financiară dar și la multe cursuri de dezvoltare personală, fac eforturi să le plătească, ei știu că în timp o să recupereze toți banii.
Își permit să fie vulnerabili, să treacă peste obstacole și limitări, să își depășească condiția, să își crească valoarea.
Am fost și eu printre ei!
Mi-am luat al doilea loc de muncă pentru a-mi plăti studiile.
Unii îmi ziceau că este o prostie, la ce îmi folosește cursul X sau Y, îmi pierd timpul cu activitatea Z sau cu voluntariatul etc. Mă bucur că m-am uitat la cei care m-au încurajat și că în loc să mă descurajez de la ceilalți, m-am ambiționat.
Îți recomand să citești și articolul Unii te ajută, alții nu. Pe care sa îi ții minte?
Îi recunosc în cursurile mele după modul în care își fac temele și comunică cu mine în timpul cursului.
Le văd dorința de a crește, de a stoarce fiecare gram de informație care le poate fi de folos, le admir deschiderea.
Am învățat la Millionaire Mind Intensive că cele mai păguboase gânduri/vorbe când mergi la un curs sau eveniment sunt ”știam asta deja”. Poate că o știai dar o nouă abordare îți poate aduce informația în alt fel, să își deschidă mintea.
Oamenii de succes sunt excelenți ascultători!
La alte cursuri îi văd cât sunt de implicați, cum în pauză merg la trainer să ceară detalii, cum colaborează cu cei din jur.
Cei care au bani și interes
A doua categorie sunt cei care au bani, de regulă câștigați din munca lor, care știu că doar așa își pot menține și crește bunăstarea, prin investiția în ei.
La Millionaire Mind se recomandă ca 10% din venitul tău să îi pui într-un cont de educație. Cu cât câștigi mai mulți bani cu atât investești mai mult? DA! Cursurile de specializare costă, educația costă.
Cumpără și citesc multe cărți, fac multe cursuri de dezvoltare personală.
Pe zona de bani se duc la evenimente și la cursuri de educație financiară, apoi la cursuri de investiții, de antreprenoriat, de vânzări, de comunicare, de dezvoltare a afacerii, intră în comunități de afaceri, caută mentori etc pentru că înțeleg care este drumul spre libertate financiară.
Citește și articolul Cum a fost la Millionaire Mind Intensive
Viața are suișuri și coborâșuri.
Sunt perioade în care putem avea bani și perioade fără bani.
Crizele financiare se repetă în cicluri mai scurte, trebuie să învățăm să le facem față sau chiar să învățăm să profităm de ele.
Indiferent de vremurile pe care le trăim, educația nu ne-o poate lua nimeni.
Educația și mentalitatea de învingător, de om prosper, de om care vrea în fiecare zi să fie cea mai bună versiune a lui este cea care ne duce spre succes.
Investiți în educația voastră, inclusiv în educația financiară.
Ieșiți la evenimente. Sunt multe evenimente gratuite dar valoroase.
Gratis este o formă de a spune, cineva plătește sala, invitații de pe scenă, consumația etc. Gratis înseamnă că participanții nu plătesc pentru că sunt oameni și firme care investesc bani în aceste evenimente, care doresc să își facă reclamă și susțin astfel cheltuielile evenimentului.
Orice eveniment presupune multă organizare și cheltuieli, asta înseamnă că trebuie să iasă minunat, adică pentru participanți va fi un eveniment valoros și gratuit.
Extindeți-vă zona de interes, învățați lucruri noi, distrați-vă și întâlniți oameni noi, faceți în fiecare zi ceva care vă crește valoarea personală.
Vom avea succes, dacă ne pasă!
Thank you! Photo by rawpixel.com from Pexels