In fiecare an, in noaptea de 5 Decembrie Mos Nicolae ajunge la ghetutele copiiilor si aduce mici cadouri.
Mos Nicolae – simbol de bunatate si generozitate
Este cunoscuta povestea prin care Mos Nicolae a salvat o familie ajutand trei fete sarace din Myra sa se marite. Mosul le-a lasat bani in secret trei ani la rand.
Tatal fetelor a pandit sa vada cine ii ajuta si l-a vazut pe Mos Nicolae urcand pe acoperisul casei si aruncand bani pe cosul de fum.
Banii astfel aruncati au ajuns in sosetele puse la gura sobei la uscat. De aici vine obiceiul cu sosetele agatate la semineu si a ghetutelor pentru a fi umplute de catre Mos Nicolae.
Sfantul Nicolae
Sfantul Nicolae s-a nascut in anul 270 in provincia Lichia, orasul Patara, Asia Mica din parinti crestini. Nicolae a ramas orfan destul de devreme si averea parintilor a folosit-o pentru intrajutorarea celor nevoiasi.
Mos Nicolae este un personaj creat dupa Sfantul Nicolae care a trait si a facut fapte bune de-a lungul vietii protejandu-i pe cei nevoiasi. Sfantul Nicolae a fost episcopul Mirei, o localitate in Asia Mica.
In calitate de episcop Sfantul Nicolae a participat la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, ajungand ca Sfantul Nicolae sa ii dea ereticului o palma in cadrul sinodului.
De la aceasta palma a ramas obiceiul ca cei neascultatiori sa primeasca un bat sau o nuia in semn de avertisment.
Mos Nicolae nu se arata niciodata
Daca pe Mos Craciun il intalnim peste tot pe Mos Nicolae nu il gasim nicaieri, nu are sanie, legenda spune ca ar umbla pe jos si cateodata pe un cal alb – semn al zapezii care vine. Sunt copii care pregatesc biscuiti si lapte pentru Mos Nicolae si morcov si apa pentru calutul lui.
Inainte de a pleca la culcare copiii isi lustruiesc ghetutele si le aranjeaza la usa sau in fata ferestrei pentru ca Mos Nicolae sa le vada si sa le lase daruri, semn ca au fost cuminti.
Pentru copii care nu au fost ascultatori Mosul lasa o nuielusa in semn de avertisment.
Legenda spune ca nuielusa ar trebui sa fie de mar sau de alt pom fructifer asa cum spun versurile colindelor care fac referire la “flori dalbe, flori de mar”. In cazul in care nuielusa infloreste pana de Craciun este un semn ca Mos Nicolae a mijlocit iertarea greselilor de peste an.
Ce daruri aduce Mos Nicolae ?
In dorinta de a le arata dragostea noastra copiilor suntem tentati sa ii coplesim cu cadouri. Si eu am pregatite jucarii, pe multe abia astept eu sa le testez dar se pare ca trebuie sa astept pana la Craciun ca sa le pun sub brad.
Bunica ii explica nepoatei ca poate Mos Nicolae o sa ii aduca o jucarie pe care si-o dorea. Elena i-a raspuns “Bunica, mosul asta nu are sanie sa care cadouri si nici spiridusi, el aduce doar mandarine si ciocolata” !
Prin urmare jucariile mari, hainele, pantofii si ce isi mai doresc copiii sunt inca in lucru la spiridusii lui Mos Craciun.
Stiati ca Mos Craciun cu barba alba si imbracat in rosu a fost inventat abia la inceputul secolului XX iar numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din numele olandez al Sfantului Nicolae, Sinterkloos? Am gasit o carte pentru copii in care Mos Craciun este inlocuit de Mos Nicolae si nu am inteles de ce, acum va spun si voua explicatia pe care am gasit-o.
Mos Nicolae aduce dulciuri si fructe, uneori si o mica jucarie.
Va ganditi care mai este bucuria copilului avand in vedere ca fructe si dulciuri aveti probabil tot timpul in casa?
Nu este acelasi lucru ! Vorbim de bilantul unui intreg an de cumintenie plus efortul necesar curatarii ghetelor; adevarat efort din partea copilului !
Fructele si dulciurile gasite de copil in ghetute sunt un semn al faptului ca este un copil bun, ca a fost cuminte si ascultator peste an. Aceastea sunt cele mai gustoase fructe din tot anul ! Cu aceasta ocazie puteti, in mod exceptional, sa depasiti limita de dulciuri stabilita pentru o zi sau doua.
Cunosc o familie care pe langa fructe si dulciuri adauga si o scrisoare prin care Mos Nicolae lauda faptele bune, le trece cu vederea pe cele mai putin bune si incurajeaza copilul sa fie in continuare darnic , generos, ascultator, iubitor.
In timp ce pregatiti ghetutele va recomand sa cresteti intensitatea sarbatorii si sa le spuneti copiilor despre Sfantul Nicolae, despre legenda Mosului Nicolae si importanta faptelor bune.
Spor la lustruit si ghetute cat mai pline sa aveti !