CUMMMM? Mami, te rog sa-l cauti in magazine si online !
Nu pricep ce aud !!!
Copilul de 4 ani ma consiliaza .
Cu inocenta in glas si multa seriozitate copilul imi explica : “A zis ca poti gasi jucaria asta in magazine si online mama, ce nu ai inteles??!! ”.
Era vorba despre ultima jucarie pe care copilul a vazut-o la reclama si EVIDENT si-o doreste, aproape ca nu mai poate trai fara ea.
Reclame, reclame, reclame !
In reclame vedem si auzim copii fericiti pentru ca au o jucarie noua. Reclama il invata pe copil cum are o nevoie pe care de fapt nu o are si uite asa se denatureaza relatia (fragila) dintre dorinta si nevoie.
Este parte din educatia financiara pe care le-o facem sa stabilim limite si sa invatam copilul diferenta dintre nevoie si dorinta. Lupta noastra , afectata de reclame, referitoare la aceasta distinctie devine in era “consum , deci exist” tot mai neclara si in mintea noastra de adulti.
Orice intalnire a copilului cu tehnologia se lasa cu vizualizare de reclame. Apoi cu binecunoscutul “VREAU” si ingrijoratorul “MAMI, E DOAR 159 LEI “ . DOAR ???? Mda, ca putea fi pret in Euro.
Copiii spun lucruri tranzite despre bani !
Copiii au idei foarte interesante si distractive referitoare la bani, provenienta lor si modul de cheltuire.
“Nu mai ai bani mami? Atunci hai sa platim cu cardul”
“Tati nu are bani? Sa mearga sa ia de la banca”
“Nu putem merge la magazinul de bani sa luam alti bani daca nu mai avem? “
“E DOAR 399 lei si se poate plati in rate “ ??!!
“ E prea scumpa jucaria? Hai atunci sa o platim cu cardul ! “
“ In fiecare zi mergi la serviciu sa aduci bani acasa dar eu nu prea vad bani prin casa asta.”
“ Daca tu mergi la munca si eu la gradinita o sa imi iei tot ce vreau pentru ca faci bani? O sa imi iei toate jucariile din lume?”
“Tati face bani ca sa pot merge cu mami la cumparaturi “.
“Mami castiga multi bani ca sa nu ne certe tati ca ne luam multe rochite” .
Copilul nu simte “valoarea” banului pana cand nu ii explicam echivalenta acestuia, ce poate face cu acesti bani.
Daca maine dimineata mi-as anunta copilul ca tocmai am castigat un million de euro nu cred ca as impresiona-o, daca i-as spune ce am putea face cu banii astia ar fi alta treaba. Explicatia ar trebui sa fie la nivelul ei de intelegere deci sa includa multa inghetata, jucarii, rochite de balet, timp de joaca impreuna cu mami , jucarii pentru alti copii (pentru toti copiii din lume ca sa citez corect) si o papusa anume pe care si-o doreste de mult.
Sa le spunem prescolarilor ce sunt banii si care este rolul lor
Educatia financiara influenteaza relatia emotionala cu banii
Parintii decid sa inceapa (serios) discutiile referitoare la bani : Sa ii spun sau sa ii arat? Sa ii spun eu sau invata la scoala?
In scoli exista un program de educatie financiara pentru copii in sistem optional si stiu ca se fac eforturi ca educatia financiara sa devina materie predata la clasa.
Pe piata exista ateliere de educatie financiara pentru copii incepand cu varsta gradinitei; copiii invata despre bani in joaca si o sa vina acasa cu multe intrebari.
Exista programe educationale finantate de banci si/sau institutii financiare dedicate familiilor cu copii, incercati sa le accesati, de regula sunt gratuite.
Studiile arata ca aproximativ 80% din modul in care ne administram banii este determinat de relatia emotionala pe care o avem cu banii, relatie construita in familie si influentata de mediul in care am trait.
Exista studii care declara ca 5% din decizia de cumparare este decizie logica iar restul este decizie emotionala , influentata de factori interni si externi.
Totusi, influenta parintilor este cea mai importanta, modul in care acestia gestioneaza banii devine un model pentru copii.
Doamna Marie Claude Francois Laugier – psiholog ,psihanalist si consultant financiar, sustine ca toate atitudinile referitoare la bani isi au originea in copilarie si in adoptarea modelelor parentale pana la varsta adulta.
Sfatul meu este sa expuneti copilul la cat mai multe informatii si experiente legate de bani, in functie de gradul lor de dezvoltare si putere de intelegere.
Fericirea poate sta in credite si plata in rate?
Copilul continua dupa cateva minute
“Si mami trebuie sa ne cumparam ochelari roz” .
– Aha. Pentru ca suntem fetite?
“ Nu, pentru ca sa fim fericiti ! “
Am ramas in ceata dar m-am elucidat la scurt timp. Era o parte dintr-o reclama pe care am prins-o la radio. Era o reclama …. nu la ochelari roz ci …. la credite.
Cum? Nu stiati ca oamenii iau credite si apoi isi cumpara diferite lucruri care ii fac fericiti ?! Fericire la kilogram de-a dreptul.
Plata (uneori dubla sau si mai mult decat atat) nu ar trebui sa ii faca fericiti pe oamenii care daca ar economisi ar reusi sa isi ia acele obiecte ale fericirii la jumatate de pret. Fericire la dublu la acelasi pret !
Inca este prea devreme sa imi invat copilul ca o fericire de moment se plateste in timp, cu munca, efort si alte restrictii. Ma gandesc totusi cum sa fac sa sterg aceste lectii invatate din mediul in care traim, daca ele au relevanta sau nu in capul copilului.
Incercati sa calculati cate reclame vedeti sau auziti intr-o zi la produsele de creditare sau sisteme de plata in rate menite sa va faca fericiti. In aproape 20 de ani de banca am vazut cat de greu se plateste aceasta fericire in majoritatea cazurilor.
Experienta cu creditele si dovada ca esti un bun platnic se rasplateste cu sanse mai mari de a-ti lua alte credite. Din punct de vedere al riscului de rambursare pentru un creditor este de inteles, pentru o persoana ar trebui sa fie un semnal de alarma.
Nu cu foarte mult timp in urma creditele erau destinate doar celor bogati si erau un mod de progres si dezvoltare. Sunt adepta creditelor de investitii , credite la care nu se prea face reclama pentru ca nu ating emotionalul ci sunt credite gandite si asumate care nu te fac neaparat fericit dar te fac probabil mai bogat.
Exista multe site-uri si bloguri care ofera informatii si cursuri de educatie financiara pentru adulti. Daca putem merge la cursuri sa invatam sa facem dulciuri raw-vegan si decoratiuni hand-made putem sa sa facem si cursuri de educatie financiara daca simtim ca avem nevoie.
Sa fim fericiti si sa ne bucuram de cat mai multe lucruri din magazine si online – ca tot e Black Friday.