De 1 Decembrie 2024 am fost in Laponia, acasă la Moș Crăciun.
Mi-am dorit mult să stăm în satul Moșului și am reușit să stăm în sat. A fost o vacanță minunată de la cap la coadă.
Întotdeauna mi-am imaginat că e super frig în Laponia, așa că nici nu mi-ar fi trecut prin cap să o pun pe vreo listă de vacanță, în plus este și o destinație cam scumpă. În timpul vacanței Ladies Only din Italia organizată de Alina de la Familia HaiHui am discutat cu mai multe mămici care au fost în vacanța în Laponia anul trecut și am zis ok, curaj, hai și noi, evident tot cu Alina și Florin.
Am cumpărat pachet cu zbor, cazare, demipensiune și activități opționale incluse.
Sunt cazuri în care mai plecăm în vacanțe organizate de noi, dar îmi plac vacanțele organizate de agenții, chiar dacă sunt mai scumpe zic că merită prețul pentru că sunt multe intrări rapide, activitățile sunt optimizate, ai autocar la ușa hotelului care te duce și aduce, reușești să experiementezi mai multe în timp mai scurt. În plus, Familia HaiHui organizează multe vacanțe cu copii așa că distracția copiilor și liniștea părinților este garantată.

Cercul Polar, Casa lui Moș Crăciun
Vă la părerea mea despre vacanța la Moș Crăciun acasă mai jos. Să le luăm pe rând:
Zbor și cazare
Am zburat cu zbor charter, 4 ore, de la București la Rovaniemi. Am avut o masă delicioasă pe avion, am mai și tras un pui de somn pentru că am pornit de dimineață. În perioada Noiembrie-Decembrie sunt avioane charter din România, altfel ar trebui să faceți drumul din 2 sau 3 bucăți din câte am înțeles.
De la aeroport am fost preluați cu autocare și duși la cazare, am ajuns rapid, cam in 20 de minute.
Am lăsat bagajele la recepție și am plecat într-o vizită la muzeul Arktinum. Muzeul a fost frumos, copiii au fost încântați și asta a contat.
Bagajele au fost duse la căsuțe de personalul de la hotel cu mașinile lor, la fel și la plecare, un stres în minus având în vedere că este zăpadă și pietriș prin zăpadă prin multe zone.

Santa Village Laponia
Seara am avut cina și plimbare în satul moșului.
Seara este magic. Mulți vizitatori se întorc la ei la cazare în Rovaniemi sau mai departe în alte orașe, se lasă multă liniște și este plin de luminițe, ca în povești. Am fost să vedem casa lui Moș Crăciun, să trecem linia Cercului Polar, să vedem și casa doamnei Crăciun, toate sunt una lângă alta.

Laponia, Cercul Polar, Casa lui Moș Crăciun

Laponia, Satul lui Moș Crăciun
Cazarea la Santa`s Hollidays Village a fost la căsuță, cottage superior. Am avut o cameră cu chicinetă, frigider, cafetieră, mașină de spălat vase, veselă, mult spațiu de depozitare și atenție …. saună în baie, da-da, am avut sauna noastră proprie, un răsfăț la care încă visez.
A fost o alegere bună să plătim demipensiune pentru că am avut zilele pline de activități și nu era timp și nici nu am ajuns pe la vreun magazin să iau mâncare. Pentru că aveam chicinetă mă gândeam dacă ar fi fost vreo idee să luăm ceva și ne descurcăm mai ieftin, dar au meritat banii. Restaurantele din zonă erau pline, greu de găsit loc, și scumpe de numa. Restaurantul din sat a avut mâncare bună, salate, fructe, desert, cu apă, suc, cafea incluse. Dacă voiai un cocktail sau ceva mai special puteai să cumperi.
Activități de iarnă
Am avut programul bine organizat și intrări rapide de grup, așa că am reușit să facem mai multe lucruri în cele 4 zile.
Am vizitat-o pe Doamna Crăciun, care are o căsuță separată, aproape de casa lui Moș Crăciun pe care l-am vizitat în aceeași zi. Ambii au fost atât de simpatici, au stat de vorbă cu copiii câteva minute, apoi am făcut poze. Am așteptat cam jumătate de oră la fiecare, asta pentru că nu era perioadă de vacanță, nici foarte aglomerat, și am avut bilete de fast entrance de la ghid.
Vizitele au fost împresionante pentru copii și pentru noi să vă spun drept.
La fiecare dintre ei se fac poze care se pot cumpăra la final, print sau electronic, evident la un preț destul de mare, pentru că așa este cam totul în Satul lui Moș Crăciun, între scump și foarte scump.
Au întrebat copiii de ce doamna Crăciun stă separat de domnul Crăciun? Le-am explicat că sunt la muncă și au birourile separate. Cei mai măricei au observat că pozele erau mai scumpe la Moșul decât la soția lui, mda, am văzut și noi.
Am avut intrare privată de grup la Santa`s Pets, un loc care e păcat să îl ratați, are tot ce trebuie pentru distracția copiilor, personal îmbrăcat în elfi, animalele moșului, foc de prăjit bezele și locuri de dat pe derdeluș, plus niște apace de plimbat (contra cost). Ne-am plimbat în aer liber, noroc că erau doar -9 grade și nu am simțit frigul. O doamnă Elf ne-a dat mușchi uscat cu care am hrănit renii.

Santa Claus Village, feeding the Reindeer
Din loc în loc era ori câte un foc deschis, sau o colibă cu foc la mijloc. Am cumpărat bețe și bezele și le-am prăjit la foc. Se puteau cumpăra și cârnați și vin fiert. Copiii s-au dat pe derdeluș cu niște saltele care la final se agățau pe o stinghie, foarte buna ideea.
Tot în Sat am avut o plimbare cu renii, prin pădure, cu plecare din fața casei Doamnei Crăciun. Săniile merg incet și am avut personal care ne-a însoțit tot drumul.
Altfel a stat treaba la ferma de câini Husky unde unul dintre noi a trebuit să coducă sania trasă de 5 câini, într-o plimbare (goană mai degrabă) de 3 km prin pădure, cu un traseu interesant. Foarte faină experiența, de făcut o dată, nu aș repeta neapărat, câinii aceia par ei cam pricăjiți până o iau la fugă și prind viteză.
Tot la fermă am primit informații foarte interesante despre câinii husky, cum ajung să tragă la sanie în funcție de personalitatea lor, cum se desfășoară o cursă de concurs cu 14 câini, cum sunt verificați de veterinar, ce activități au și multe altele, fascinant pentru copii. Au putut să îi mângâie și să ste pe lângă unii dintre ei.
Vizită la Santa`s Park
Parcul este sub pământ, la o mică distanță cu mașina de Sat.
Să menționez ceva: Rovaniemi este aproape de aeroport și sunt o grămadă de mașini Uber, taxi, care vă duc ușor din aeroport în oraș, iar la mică distanță între ele sunt Santa`s Park (parcul de sub pământ) sau Santa`s Village (unde e Moșul, doamna Crăciun, Cercul Polar).
În parc am decorat turtă dulce, ne-am întâlnit cu un alt moș, am mers cu un trenuleț, am absolvit Școala Elfilor, am participat la spectacolul Elfilor și ne-am făcut poze sub linia Cercului Polar, am mai vizitat și Poșta unde am văzut o bandă care se mișca cu scrisorile primite de la copii din toată lumea. În mijocul locului este un restaurant și pe scena la care vede toată lumea este un spectacol care se repetă de câteva ori pe zi, este frumos și nu trebuie să îl ratați. La restul atracțiilor ajungeți pe rând, coada este la noroc, unele au coadă lungă, altele se mișcă repede.
La Poșta vedeți cum elfii pun pe fiecare scrisoare sau felicitare o ștampilă ca să fie clar destinatarului de unde vine scrisoarea.
Aurora Boreală
Am avut mari emoții, pentru că Elena și-a dorit să vadă Aurora de când a aflat că există acest fenomen.
Am fost eu mai entuziasmată că mergem la Moșul, că o să fie totul alb, că o să fie luminițe, că o să fie atmosferă de Crăciun, ea a fost entuziasmată că o să vadă Aurora.
Ei bine, este un fenomen natural, dacă ai noroc o vezi, dacă nu asta e. Știam că cei care au fost anul trecut în excursie nu au prins-o și aveam mari emoții.

Rovaniemi, Aurora Boreala
Pentru Aurora am mers cam o oră distanță de Rovaniemi, cu autocarele, până la un lac înghețat. Când am ajuns deja Aurora ne aștepta apoi și-a întețit culorile, a fost magic. A fost verde, exact ca în pozele de reclamă. În plus atât de multe stele, și atât de jos de îți venea să le aduni cu mâna, eu nu am văzut niciodată așa ceva chiar dacă am copilărit la țară cu ochii seara pe cerul plin de stele. Wow! Unic. De trăit.
Și am avut un mare noroc, a doua zi a apărut Aurora în sat, era cu alb și portocaliu, părea o perdea care se mișcă de la vânt, avea o zonă în care își întețea și slăbea culorile, mirific.
Ultima zi
În ultima zi aveam opțiunea de a merge la Zoo, dar am preferat să avem o ultimă zi liniștită, cu mic dejun mai târziu și plimbare prin Sat ca să dăm o tură și prin magazine. Un magnet pornește de la 6 euro, ca sa va faceți o idee cât de scump este totul.
Ne-am plimbat, ne-am mai sunat prietenii să ne vadă live pe camera din Sat care bate spre linia cercului polar, ne-am delectat cu câte o ciocolata caldă și am băut un vin fiert de-al lor, am cheltuit mulți bani pe tricouri cu aurora și husky, apoi am luat o gustare și am fost gata de întoarcere.
A fost o excursie magică de la cap la coadă, nouă ne-a plăcut fiecare minut. Am dat o căruță de bani, este o destinație scumpă, dar dacă ți-o permiți este o excursie de făcut o dată în viață.

Laponia, Moș Crăciun
Merită sau nu?
Am văzut diferite prețuri, la diferite agenții. Unele aveau activitățile opționale separate și părea pachetul mai ieftin, dar per total tot scumpă iese o astfel de vacanță.
Dacă tot ajungeți în Laponia e normal că o să participați la activități, și pe cont propriu (adică să vă despărțiți de grup și să le faceți voi) este mai scump și pierdeți timp. Am avut intrare cu grupul la plimbarea cu sania cu renii in Sat în timp ce am văzut alți oameni care stăteau la o coadă foarte mare, în același timp ghidul a mers și a luat fast line pentru Moș Crăciun și ne-a ținut loc la vizita la Doamna Crăciun, așa că totul s-a mișcat rapid, altfel trebuia să pierdem altceva cu statul la cozi.
Am văzut multe familii cu copii mici, unii mici sunt încă în cărucior. Greu de mers pe zăpadă cu căruciorul, băile aglomerate pe la restaurante, peste tot nebunie, deci stres pentru părinți și pentru copii în perioada de vârf. Să fim sinceri, cei mici se bucură la orice târg ce Crăciun, și la cel din orașul vostru, nu trebuie să dați mii de euro, să înghețați de frig, ca să faceți câteva poze mai altfel. Recomand să îi duceți de la vârsta de 5 ani în sus.
Nu pot să zic că m-a dat pe spate nici muzeul, față de muzeul de muzică din Viena de exemplu sau de muzeele din Londra acesta din Finlanda era foarte ”sec”, fără activități interactive. Pentru copiii școlari a fost interesant să învețe despre un alt mod de viață, în alte condiții la Polul Nord, însă pentru un copil mic ar fi fost obositor. Chiar și pentru ai noștri, majoritatea între 7-11 ani, partea cea mai distractiva a fost tavalitul prin zăpadă în fața muzeului în timp ce așteptam autobusul să ne întoarcem la hotel.
În Laponia poate fi frig, crunt de frig, oricum te-ai îmbrăca, și dacă prinzi astfel de frig poți sta puțin timp afară.
Am înțeles că începutul de Decembrie și Martie sunt lunile cu zăpadă și temperaturi mai bune de vizitat, noi am prins -9 grade seara, deci super bine, ne-am plimbat mult și ziua și seara. Ne-am cumpărat haine din Dechatlon, cizme dintr-o bucată cu cauciuc jos, pantaloni de ski, haine rezistente la frig și am fost foarte bine. Cu un tricou si o bluza fleece peste am fost ok, mai mult am stat cu haina desfăcută. Unii închiriau de la aeroport niște salopete. Ce e greu cu salopeta este să stai cu ea jumătate atârnată când intri și ieși de peste tot, magazine, vizite la Mosul la Dna Crăciun etc. Puneți în buget și cheltuiala cu hainele.
Pe scurt: nu aș face credit pentru o astfel de vacanță (cineva mi-a spus că ar vrea să facă asta), dacă aveți bani e frumos de văzut, dacă nu aveți nu-i bai, sunt multe destinații în care să faceți vacanțe mai faine și mai ieftine.
Regulă: Când consideri că ai bani de o vacanță sau de orice altceva? Când ai putea plăti și dublu fără să ”simți”. Aplică regula asta pentru orice cheltuială și nu o să dai mai mulți bani decât are sens. Nu te lua după ce este la modă, a fost un an în care mulți influenceri au fost în Laponia ca să facă reclamă unor agenții de turism. E ok să vezi, să te informezi și apoi să decizi dacă pentru tine are sens cheltuiala sau mai degrabă faci altceva cu banii aceia.
M-aș mai duce? Da, a fost frumos.
O să mai dau banii aceștia ca să mă mai duc o dată? Nope.
Îmi pare rău ? Evident că nu, amintirile pentru Elena și pentru noi sunt pe viață, dar cel mai mult au meritat banii dați ca să vedem Aurora Boreală.
O mare îmbrățisare.