Acesta este un articol despre conținut plătit sau gratuit și dacă și când are sens să plătești.
Internetul este plin de materiale gratuite despre orice, de la cum să repari chiuveta din baie până la cum să faci investiții, serios, găsești orice.
Păi și dacă găsești ORICE, de ce să mai dai banii pe ceva? Pe cursuri, pe cărți, pe evenimente?
Are sens să cheltui aiurea? Are, și îți spun când și de ce imediat.
Nu sări să arunci cu bani la prima impresie, banii trebuie să fie investiți fie că vorbim de educație, sau chiar de distracția ta și a familiei tale.
Am văzut modelul american de vânzare la evenimente și am văzut oameni care au semnat, pe loc, contracte în valoarea unei mașini (noi) pentru a cumpăra cursuri menite să îi facă milionari. Pe una dintre participante o știam, am întrebat-o de ce nu se mai gândește, și mi-a spus ”păi vreau, ce să mă mai gândesc, iau bani împrumut, văd eu cum mă descurc”. Vă spun eu că toate acele oferte fierbiți, unice, DOAR ACUM, se mai repetă, doar că discursul de vânzare trebuie să apese niște butoane de frică. Nu credeam că există așa ceva adică de la zero lei economisiți să te bagi în datorii pentru vise (obiective SMART people). Am mai văzut vânzări la evenimente în România, dar era vorba de cursuri în jur de 1000 euro sau cărți de până în 150 lei. Și nu, doamna tot nu e milionară, dacă vă întrebați.
Deci vă rog, nu vă luați cu valul când aveți de scos banul din buzunar. Hai să o luăm pas cu pas.
În prima fază ai o curiozitate, un interes, o nevoie.
Cauți pe net informații și găsești. Uneori este suficient, alteori nu.
Apoi mai cauți, mai citești, găsești persoane specializate în ce ai tu nevoie și urmărești conținutul gratuit, fie că este vorba despre articole, video-uri, reels-uri, fișe, interviuri, podcast etc.
În momentul în care ai nevoie de mai mult, respectiv de ordine în informație și îndrumare specializată, customizată pe nevoia ta atunci îți recomand să te duci către conținutul plătit.
Prin conținut plătit câștigi timp și dacă ești cu picioarele pe pământ îți dai seama că este resursa cea mai importantă, banii îi mai faci, dar timpul nu îl întorci.
Pentru a scrie și înregistra cursurile mi-a luat cam o săptămână pentru cursurile scurte de 1-2 ore, dar studiul din spatele lor mi-a luat de la câteva luni la câțiva ani, mulți bani și timp ca resurse investite, ca să nu mai zic și de anii de experiență care sunt unici pentru orice trainer (și intre noi fie vorba de acolo vine plusul de valoare în ce livrează orice trainer).
Pentru cursul Tu și banii tăi am citit o bibliotecă de cărți (din aceea mare alba de la Ikea, Billy cred că îi zice, e plină de cărți de educație financiară), am făcut eu nenumărate cursuri de specializare și de dezvoltare personală, am citit studiile care se află în spatele unor cercetări (de regulă găsite la bibliografie în unele cărți), iar scrierea și filmarea mi-a luat cateva luni. Sunt mulțumită, sute de oameni și-au îmbunătățit viața după acest curs.
Să revin la subiect.
Am lămurit sper când gratis, când pe bani.
După părerea mea, cel mai bine este să începi cu conținut gratis, apoi să treci la cel cu bani când simți că ți-ar aduce valoare, dacă încă te mai atrage subiectul și nu e doar o pasiune trecătoare.
În plus, cursurile plătite, consultanța, coachingul, îți dau acces la o persoană care are experiență și te poate ajuta să faci pași uriași în direcția dorită.
Am plătit și plătesc specialiști, uneori am avut salturi mari, alteori mi s-a părut că am dat banii degeaba și ulterior am înțeles că și pașii aceia mici m-au dus în direcția bună și a fost ceea ce am reușit atunci.
Personal lucrez mult mai bine cu cei are vin în cursuri sau coaching și îmi spun ”te urmăresc de ceva timp”, știu că am cu cine și cu ce, că au trecut prin materialele gratuite de pe internet, că deja au luat anumite decizii (că mă plac, că rezonează cu mine, că au motivație să înceapă un proces de schimbare etc) pentru că și timpul eu este valoros și îmi place să văd rezultate la clienții mei.
Întotdeauna intru în orice proces de învățare, fie că e gratuit sau cu bani, cu mintea liberă, ca un om foarte foaaaarte curios.
Uneori aud informații pe care 90% le știu, dar cei 10% fac un click în mintea mea, sau poate ceva din cei 90% vin cu o altă abordare și asta mă ajută și în alte situații.
Conținutul gratuit este ca un bufet suedez, mancarea este pe masă, aceeași pentru toți, fiecare se servește cu ce dorește, cu ce poftește. De regulă vei alege ce îți este familiar, ce îți place deja, nu prea ieși din zona ta de confort decât dacă este cineva lângă tine și zice ”ai încercat pateurile cu broccoli și trufe? Sunt foarte interesante” și așa probabil testezi dacă îți plac trufele (morala, ia-ți prietenii cu tine la evenimentele gratuite și discutați despre orice de acolo, vei vedea informația și prin alți ochi).
Conținutul plătit e a la carte, fiecare primește ce dorește, pregătit special pentru el, evident la alt preț.
Dau bani mulți pe cursuri, cărți, evenimente, recunosc, educația este în valorile mele înalte, DAR, dau bani după ce am trecut prin ce am putut vedea gratuit ca să mă bucur de investiția mea la maxim. Când mă duc la un eveniment scump vreau să știu cine urcă pe scenă și nu cunosc atunci acea persoană, îmi fac temele de acasă ca să zic așa.
În concluzie, recomandările mele ar fi următoarele:
- PAS 1. Începe cu conținut gratuit, te ajută să știi apoi ce ai nevoie sau îți dorești. Te ajută să înțelegi câți bani vei fi dispus să investești în acel subiect, care va fi obiectivul investiției, care este rezultatul final pe care îl aștepți.
- PAS 2. Investește în conținut plătit, îți aduce structură și de regulă merită toți banii.
Una este să înveți de pe net despre fiecare ingredient dintr-o mâncare, valori nutritive, metode de preparare și alta este să ai un specialist care să te îndrume cu ordinea logică a procesului astfel încât să le combini și să iasă ceva pe gustul tău. Este un exemplu mic, dar înțelegi ideea.
- Ai grijă să nu cazi în capcana în care tot timpul mai ai ceva de făcut, încă un curs, încă o ședință. Plătești, iei informația, o aplici și abia apoi te gândești la nivelul următor. Altfel este ca și cum faci un curs despre acoperișuri, dar tu nu ai săpat fundația. Investește banii cu cap și recupereaza-i după fiecare investiție (cu PROFIT, ca de aceea folosesc cuvantul investiție și nu cheltuială).
Dacă vrei să ai o relație mai bună cu banii tăi te aștept la cursul meu online pe care îl rulez de câteva ori pe an: Curs online cu supervizare TU SI BANII TAI, program flexibil, 6 saptamani
Dacă știi ce să faci cu banii, dar nu faci, ai nevoie de coaching. Scrie-mi pe adresa anamaria.financialparenting@gmail.com și stabilim o ședință să ne cunoaștem și să vedem dacă și cum te pot ajuta:
- să depășești un blocaj,
- să iei o decizie,
- să schimbi un obicei,
- să aplici ceeea ce știi în relația cu banii,
- să comunici mai bine, de la partenerul de viață, la părinți, frați, priteni, colegi de muncă, copii, clienți etc
- să avansezi în carieră,
- să te ascult și să te îndrum.
Dacă mă placi, dar parcă nu așa de mult, sunt o grămadă de oameni faini în online. Dă un ochi pe linkedin să vezi ce au mai făcut în lumea asta ca să nu fie numai gura de ei, vezi pe youtube sau alte rețele ce conținut au publicat, consumă conținutul gratuit și când este cazul plătește pentru serviciile premium.
Să îți fie bine!
Sursa foto cover Pexels
Îți recomand și articolele:
Oamenii de succes investesc în educația lor
De ce îți recomand cursul Tu si banii tai
Ce îngrijești, aia crești. 6 sfaturi pentru a-ți vedea succesul personal.